Επιμένει το ΥΠΟΙΚ στην άμεση άσκηση ποινικών διώξεων για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ
Συστάσεις στις εφορίες ωε μέσο πίεσης στους οφειλέτες. Διευκρινίσεις από την προϊσταμένη του δικαστικού τμήματος για το ισχύον καθεστώς
Για άλλη μια φορά επικράτησε αναστάτωση από τη δημοσιοποίηση της αποστολής εγκυκλίου του γενικού γραμματέα Εσόδων Χ. Θεοχάρη προς τις εφορίες για την άμεση άσκηση ποινικών διώξεων σε κάθε φορολογούμενο με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ εφόσον έχει περάσει διάστημα 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας εξόφλησής. Η επιμονή στο εν λόγω ζήτημα δείχνει τον πανικό του υπουργείου που αγωνιά να συγκεντρώσει όσο γίνεται περισσότερα χρήματα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, με την περαιτέρω αγωνία του κινδύνου της ακόμη μεγαλύτερης συσσώρευσής τους εξαιτίας της αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η νέα εγκύκλιος, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, στόχο έχει να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης και να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων, αλλά και οι ενδεχόμενες πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των υπαλλήλων (παράβαση καθήκοντος, κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου κλπ.) σε περίπτωση που καθυστερήσουν την υποβολή της αίτησης μόλις συντρέξουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.
Δραματική αύξηση των οφειλετών ληξιπρόθεσμων χρεών
Η προϊσταμένη του δικαστικού τμήματος της ΔΟΥ Ξάνθης κ. Ελένη Τσαουσέλη διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για νέα εξέλιξη, αλλά για την επαναφορά σχετικής διάταξης που ήδη ισχύει από το Μάρτιο του 2011, εννοώντας ότι το υπουργείο επιχειρεί να ασκήσει πίεση, προκειμένου να κινητροδοτηθούν προς την κατεύθυνση της εξόφλησης ή των ρυθμίσεων οι οφειλέτες του Δημοσίου. «Τόσο η άσκηση ποινικής δίωξης για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, όσο και η υποχρεωτική καταβολή του αντιτίμου παραβόλου (ίσο με 5 τοις χιλίοις της βασικής οφειλής) δεν αποτελούν νέα μέτρα, αλλά ήδη εφαρμόζονται από καιρό», σημειώνει η κ. Τσαουσέλη, περιγράφοντας τις απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί στο δικαστικό τμήμα: «κάνουμε ελέγχους κάθε μέρα, ήδη έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των οφειλετών ληξιπρόθεσμων οφειλών». Οι ίδιοι οι έφοροι δεν έχουν περιθώριο διακριτικής ευχέρειας, αφού με δεδομένη και την πίεση από την ηγεσία του υπουργείου είναι υπόλογοι για κάθε πλημμέλεια ή καθυστέρηση στην υποβολή της αίτησης για την άσκηση της ποινικής δίωξης, μόλις συντρέξουν οι προϋποθέσεις του νόμου.
Λίγοι καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις ρυθμίσεις τους
Η κ. Τσαουσέλη αναφέρει ότι πολλοί είναι αυτοί που ζητούν να υπαχθούν σε ρύθμιση, με κύριο κίνητρο την έκδοση φορολογικής ενημερότητας, αλλά δυστυχώς ούτε οι μισοί δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ρύθμισης στην οποία έχουν υπαχθεί. Όπως μας ενημερώνει η ίδια, οι εφορίες, αλλά και οι φορολογούμενοι τηρούν εν αναμονή της νέας ρύθμισης, που θα διευρύνει την ήδη υπάρχουσα, ώστε να διευκολυνθούν όσοι έχουν συσσωρευμένα χρέη στο Δημόσιο. Πιθανό θεωρείται ότι θα αυξηθεί ο ανώτερος αριθμός των δόσεων από 16 σε 48 (ενώ τώρα δυνατότητα 48 δόσεων δίνεται μόνο με συγκεκριμένα κριτήρια και μετά από την κρίση επιτροπής), ενώ ενδέχεται να καταργηθεί και η υποχρέωση καταβολής του 15% της βασικής οφειλής σε αυτούς που είχαν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση, την οποία έχασαν.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr