Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αναζητείται στέγη για τους αστέγους της Ξάνθης

Αναζητείται στέγη για τους αστέγους της Ξάνθης

0
mpempeki-empros
Για προσωρινή φιλοξενία. Μια νέα κοινωνική δομή από την Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Υπαρκτό το φαινόμενο με αυξητικές τάσεις στην πόλη μας
 
Ευτυχώς δεν λείπει ο ανθρωπισμός από τον κόσμο Λείπει όμως η κοινωνική αλληλεγγύη από την τοπική αυτοδιοίκηση
 
Διευρύνει τη δράση της και στον τομέα της προσωρινής στέγασης αστέγων, η Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ξάνθης έχοντας ως στόχο να παρέχει προσωρινή τουλάχιστον στέγη και διαμονή σ’ εκείνους τους συμπολίτες μας που είτε λόγω ανεργίας αδυνατούν να πληρώσουν ενοίκια και τους κάνουν έξωση είτε λόγω χρεών τους κατασχέθηκε το σπίτι και έμειναν άστεγοι.
Υπάρχουν άστεγοι στην Ξάνθη…
Ως φαινόμενο είναι υπαρκτό και στην πόλη της Ξάνθης, μάλιστα με αυξητικές τάσεις – όπως μας πληροφορεί η πρόεδρος της Ομάδας κα Μαίρη Μπεμπέκη –   και η Ομάδα θέλει να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να το αντιμετωπίσει καλύπτοντας το έλλειμμα σε κοινωνικές δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης είτε του δήμου είτε της Περιφέρειας ενεργοποιώντας παράλληλα τον εθελοντισμό, αξιοποιώντας τα φιλανθρωπικά και ανθρωπιστικά κίνητρα των συμπολιτών μας και ενδυναμώνοντας την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική αλληλεγγύη.
Όπως είναι γνωστό είναι η τρίτη κοινωνική δομή που επιχειρεί να δημιουργήσει και να λειτουργήσει η Ομάδα στον ένα χρόνο δραστηριοποίησής μετά το Κοινωνικό Παντοπωλείο και οπωροπωλείο που λειτουργεί επί της Τσιμισκή και διανέμει δωρεάν τρόφιμα, απορρυπαντικά, βιβλία και σχολικά είδη σε οικογένειες που βοηθά και το χώρο διανομής ρούχων, παιχνιδιών και οικοσκευής επί της Χατζησταύρου.
Αναζητούν στέγη για τους αστέγους της πόλης
Σε αναζήτηση στέγης βρίσκονται τα μέλη της Ομάδας και όπως μας πληροφορεί η κα Μαίρη Μπεμπέκη, η Ομάδα προτίθεται ν’ αναλάβει να πληρώνει τον ΕΕΤΗΔΕ, το γνωστό «χαράτσι της ΔΕΗ» του ακινήτου καθώς και τα κοινόχρηστα, τη θέρμανση, τους λογαριασμούς ΔΕΗ, ΔΕΥΑΞ και αν μπορέσουν ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα να πληρώνουν και κάποιο ενοίκιο. Απευθύνεται λοιπόν σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών που έχουν ανοίκιαστα διαμερίσματα και δυσκολεύονται να πληρώνουν το φόρο να διευκολύνουν την Ομάδα και επιπλέον να απαλλαχτούν απ’ αυτά που καλούνται να πληρώσουν για το ακίνητό τους χωρίς να τους αποφέρει κανένα έσοδο: «Έχουμε συγκεντρώσει τα ηλεκτρικά είδη που χρειάζονται και έχουμε τη δυνατότητα να επιπλώσουμε και να καταστήσουμε λειτουργικό το χώρο ώστε να φιλοξενούμε προσωρινά μέχρι να βρουν στέγη ανθρώπους που μένουν άστεγοι. Θ’ αναλάβουμε να βάψουμε και να συντηρούμε το χώρο ενώ παράλληλα θα καλύπτουμε τους αστέγους από τροφή και ρούχα όπως κάνουμε με πολλές οικογένειες που βοηθάμε συστηματικά. Επιπλέον θα ελαφρύνουμε και τον ιδιοκτήτη από το φόρο και τα κοινόχρηστα. Υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά αστέγων όμως το φαινόμενο έχει αυξητική τάση και εμείς θέλουμε να είμαστε έτοιμοι»., σημειώνει η κα Μπεμπέκη.    
Ευτυχώς δεν λείπει ο ανθρωπισμός από την Ξάνθη
Όσο μεγαλώνει το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και δεν έχουν να καλύψουν τις χρειώδης ανάγκες επιβίωσης τόσο εμπεδώνεται ως αναγκαιότητα η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια από ανθρωπιστικό ενδιαφέρον. Κι αυτό εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους και σε διάφορες μορφές. Από την προσφορά προϊόντων που γεμίζουν το ράφι του Κοινωνικού Παντοπωλείου της ομάδας όπως έκανε γνωστή τοπική βιομηχανία που δραστηριοποιείται στην   Παραγωγή, εισαγωγές και χονδρικό εμπόριο λειαντικών έως και στη διάθεση χρηματικών ποσών για την κάλυψη διαφόρων εξόδων: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του απλού κόσμου αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου της πόλης. Υπάρχει η διάθεση να βοηθήσουν παρά το γεγονός ότι η εποχή είναι για όλους δύσκολη. Απ’ την άλλη συνεχώς αυξάνονται οι ανάγκες .. Υπάρχει μεγάλη πίεση από την κοινωνία…υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν γάλα για τα παιδιά τους…Τρέχουμε συνεχώς να καλύψουμε τις ανάγκες. Όλα αυτά έγιναν χωρίς ένα ευρώ από πουθενά… Όλα με την εθελοντική προσφορά, την αγάπη και τη στήριξη του κόσμου. Δεχόμαστε προσφορές σε είδη και σε χρήματα για να πληρώνουμε τους λογαριασμούς και ευτυχώς υπάρχει ανταπόκριση από τον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης. Χρειάζεται ενεργοποίηση και αυτοργάνωση της κοινωνίας γιατί αν περιμένουμε από την τοπική αυτοδιοίκηση…», τονίζει η κα Μπεμπέκη θίγοντας ένα θέμα για το οποίο τόσο ο δήμος όσο και η Π.Ε. Ξάνθης έχουν δεχτεί πολλές επικρίσεις για την υστέρησή τους σε κοινωνικές δομές.
Λείπει όμως η κοινωνική αλληλεγγύης της τοπικής αυτοδιοίκησης
Προσφάτως μάλιστα κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης αναδείχτηκε αυτό το έλλειμμα από την αντιπολίτευση ενώ η δημοτική αρχή προσπαθεί να καλύψει αυτό το έλλειμμά της ως συμπράττων φορέας με …Αθηναϊκή ΜΚΟ μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, την ίδια στιγμή που υπάρχουν φορείς της Ξάνθης όπως η Ομάδα Αλληλεγγύης που έχουν να επιδείξουν δράση σ’ αυτό τον τομέα όμως δεν έχουν τα κεφάλαια ή τα …μέσα για αν πάρουν τέτοια προγράμματα.  
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…