Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Προσδοκώντας την ανάπτυξη…

Προσδοκώντας την ανάπτυξη…

0
pita_eve_2013-empros

Εκδήλωση κοπής πίτα του ΕΒΕ Ξάνθης

Ζοφερή η εικόνα της επιχειρηματικότητας αλλά και μηνύματα αισιοδοξίας για αναστροφή του αρνητικού κλίματος
Ελπίδες από το ΕΣΠΑ.

S.O.S. για το επιχειρείν εξέπεμψε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραϊτης , περιγράφοντας με μελανά χρώματα τη δύσκολη εποχή που βιώνει όλος ο επιχειρηματικός κόσμος και επικρίνοντας παράλληλα την πολιτεία για την δημοσιονομική της πολιτική ενώ έκανε λόγο για ανυπαρξία δομημένου κράτους. Η καθιερωμένη εκδήλωση κοπής πίτας που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης παρουσία πολιτικών και θεσμικών εκπροσώπων καθώς και μελών του Επιμελητηρίου, παρείχε την ευκαιρία να ακουστούν απόψεις γύρω από τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας, του αναπτυξιακού ελλείμματος του νομού και τις αιτίες του αλλά και να περάσουν μηνύματα αισιοδοξίας για ανάκαμψη της οικονομίας και ανάπτυξη μέσα στο 2013 με εφαλτήριο τα προγράμματα του ΕΣΠΑ αλλά και την επιχειρηματικό τόλμη του ιδιωτικού τομέα.
Στην εκδήλωση χοροστάτησε ο μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ενώ παρόντες ήταν: ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης, οι βουλευτές Αλέξανδρος Κοντός και Δημήτρης Σαλτούρος, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης καθώς επίσης και πρώην και νυν αντιδήμαρχοι Ξάνθης. Βασική καινοτομία της φετινής εκδήλωση ήταν η βράβευση 7 επιχειρήσεων του νομού οι οποίες διακρίθηκαν μέσα στο 2012 για την δράση τους. Η εκδήλωση είχε ιδιαίτερη λαμπρότητα ενώ στον προθάλαμο υπήρχε πλούσιος μπουφές και άφθονο κρασί από τοπικούς οινοποιούς.  
Μωραϊτης: «Η ανυπαρξία του κράτους ενθαρρύνει τον μεγαλύτερο εχθρό των επιχειρήσεων το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο»
Ο κ. Μωραϊτης κατά την ομιλία του περιέγραψε μια ζοφερή εικόνα της επιχειρηματικότητας. Όπως επεσήμανε: «Η φορολογία είναι απαράδεκτη, τα χαράτσια ατελείωτα, οι έκτακτες εισφορές συνεχείς και συνεχίζεται η φορολογική επιδρομή στον κλάδο μας. Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν ξέρει τι πρώτα να πρωτοπληρώσει χιλιάδες επαγγελματίες ανασφάλιστοι λόγο αδυναμίας πληρωμής εισφορών, χιλιάδες απλήρωτες επιταγές που οδηγούν τον επαγγελματικό κόσμο στον Τειρεσία και στις φυλακές. Καθημερινά λουκέτα τρομάζουνε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βλέπουνε να εξαφανίζεται καθημερινά το εισόδημα τους παραμένοντας τα καταστήματα τους ανοίκιαστα.
Μέσα στην ζοφερή εικόνα της τρομερής και πρωτοφανούς ύφεσης έρχεται η ανυπαρξία του κράτους να ενθαρρύνει τον μεγαλύτερο εχθρό των επιχειρήσεων το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο». Ιδιαίτερα για το παραεμπόριο αναφέρθηκε στα ΚΕΛΑΥΕ σημειώνοντας ότι κατέθεσε πρόταση η αρμοδιότητα να μεταφερθεί από την περιφέρεια στα Επιμελητήρια. Παράλληλα αναφέρθηκε και έκανε έναν απολογισμό των δράσεων του ΕΒΕ τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Όραμά μας είναι ένα ανοιχτό επιμελητήριο για όλους αλλά η κυβέρνηση και η τρόικα τείνει να το καταργήσει».  
Γιαννακίδης: Μέχρι τέλος Φλεβάρη το έργο ύδρευσης της Ξάνθης θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ»
Ο κ. Γιαννακίδης τόνισε ότι είναι επιτακτική και αδήριτη εθνική ανάγκη η ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος να εναρμονιστεί με την κοινωνική πραγματικότητα τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν αντέχουμε άλλο χρόνο ύφεση» και προσδιόρισε ως αφετηρία ανάπτυξη την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ από το οποίο η περιφερειά μας διασφάλισε 225 εκ. ευρώ. Επέκρινε την κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας μάλιστα «θεσμικό ατόπημα» το γεγονός ότι απερρίφθη ως μη επιλέξιμη η πρόταση της περιφέρειας ΑΜΘ για χρηματοδότηση με 25 εκ. ευρώ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΑΜΘ. Τέλος ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ αυτής της προγραμματικής περιόδου το μεγάλο διαδημοτικό έργο της ύδρευσης της πόλης του Δ. Αβδήρων και Δ. Τοπείρου από την Γαλάνη και συνεχάρη τον δήμαρχο για την ωριμότητα της μελέτης  
Κοντός: «Λύση υπέρ της Ξάνθης για τον Φορέα αλλά και τροπολογία για το ΔΕΡΑΣ»
Ο κ. Κοντός έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη κρίση που περνά η πατρίδα μας τονίζοντας παράλληλα ότι οι ευθύνες των πολιτικών γι αυτή είναι μεγάλες. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα ενός νέου αναπτυξιακού νόμου γιατί αυτός δεν λειτουργεί όπως είπε και απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες είπε «Τολμήστε να επενδύσετε». Επίσης αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων του νομού και συγκεκριμένα στο θέμα που προέκυψε με την αιφνιδιαστική μεταφορά του Φορέα Διαχείρισης Νέστου – Ισμαρίδας – Βιστονίδας στην Δράμα. Όπως είπε επισκέφτηκαν με τον κ. Σαλτούρο το υπουργό ΠΕΚΑ και έλαβαν τη δέσμευση του ότι θα δοθεί λύση υπέρ της Ξάνθης και θα αποκατασταθεί η αδικία. Παράλληλα έλαβαν δέσμευση για επίλυση της υπόθεσης ΔΕΡΑΣ με τροπολογία. Ο κ. Κοντός αναφέρθηκε και στο αρδευτικό εξαπολύοντας επίθεση κατά των οικολόγων που εμποδίζουν ένα τόσο μεγάλο έργο για την τοπική κοινωνία. Τέλος είπε ότι υπάρχει δυνατότητα μέσα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία να θέσουμε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης. Ο τόπος ανάπτυξη που θα βασίζεται στην επιχειρηματικότητα».  
Σαλτούρος: «Είμαστε καταδικασμένοι να τα καταφέρουμε…»
Ο κ. Σαλτούρος ανέφερε ότι το πολιτικό σύστημα έχει φτάσει σε σημείο τήξης και παρόλα αυτά οι παραγωγικές δυνάμεις μπορούν να βρουν τρόπο να ξεκινήσουν την ανάπτυξη: «Είμαστε καταδικασμένοι να τα καταφέρουμε , να αποκτήσουμε ένα κανονικό κράτος με θεσμούς που λειτουργούν . Είναι μια αναγκαιότητα αυτό»  
Δήμαρχος: Ο δήμος έριξε 5 εκ. ευρώ στην αγορά τον Δεκέμβρη…»
Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ικανοποιημένος από την συνεργασία του δήμου με τον επιχειρηματικό κόσμο αναγνωρίζοντας παράλληλα τις δυσκολίες που διέρχονται οι επιχειρήσεις αυτή την εποχή. Σημείωσε ότι ο δήμος με τις δράσεις του δημιουργεί τουριστική κίνηση αλλά και λεφτά στην αγορά αφού όλες οι προμήθειες του είναι από την τοπική αγορά. Είπε δε ότι «μέσα στο Δεκέμβρη ο δήμος έριξε 5 εκ., ευρώ στην αγορά». Τέλος αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο ύδρευσης και απαντώντας στις αιτιάσεις του δημάρχου Νέστου διευκρίνισε ότι η μεταφορά του νερού σύμφωνα με την μελέτη θα γίνει από τη Γαλάνη. Ευχαρίστησε δε τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφεριεάρχη που κάνουν αποδεκτές τις προτάσεις του δήμου και προωθούν αυτό το έργο.  
Καραλίδης: Υπάρχουν ελπίδες για το αρδευτικό
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Καραλιδης στα ΚΕΛΑΥΕ και στην αναγκαιότητα πάταξης του παραεμπορίου: « Κάναμε ένα σημαντικό βήμα και ήταν πρωτοβουλία της δικής μας περιφέρειας. Δυστυχώς η αδυναμία τη κεντρικής κυβέρνησης να αποκεντρώσει ότι αρμοδιότητες και να απελευθερώσει τις τοπικές δυνάμεις, ο έλεγχος και το αόρατο μάτι δημιούργησαν πολλά προβλήματα
Όταν τα ΚΕΛΑΥΕ ήταν στην Αποκεντρωμένη είχαν αμοιβή 50 ευρώ στην κάθε τους έξοδο. Όταν ο θεσμός ήρθε σε μας ήρθε χωρίς αμοιβή. Μας έδωσαν μια αρμοδιότητα που δεν μπορούσαμε να εφαρμόσουμε». Ουσιαστικά έκανε λόγο για υπολειτουργία των ΚΕΛΑΥΕ και συρρίκνωση του σε μόλις 13 υπαλλήλους που απαρτίζουν τα κλιμάκια και παρότρυνε τους υπαλλήλους του ΕΒΕ να συμμετέχουν.
Τέλος ο κ. Καραλίδης αναφέρθηκε στο Αρδευτικό σημειώνοντας ότι καρκινοβατεί εδώ και 4, 5 χρόνια τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει μια κινητοποίηση αν και αναγνώρισε ότι η δυνατότητα παρέμβασης στο ΣτΕ είναι απειροελάχιστες. Είπε όμως ότι υπάρχουν ελπίδες με βάση τα νομικά επιχειρήματα. Τέλος είπε ότι η χρονιά ξεκινά ευοίωνα αναφερόμενος στην επένδυση των Πλαστικών Θράκης στο γεωθερμικό πεδίο Ερασμίου αλλά και τις άλλες επενδύσεις που ετοιμάζονται στον τομέα αξιοποίηση της γεωθερμίας.  
Βράβευση 7 επιχειρήσεων
Από το επιμελητήριο βραβεύτηκαν οι εξής επιχειρήσεις:

1) Ζαχαροπλαστείο ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ: Έτος ίδρυσης 1922 Από τις πιο παλιές επιχειρήσεις που συνεχίζουν την λειτουργία τους
2) Ζαχαροπλαστεία ΝΕΑ ΕΛΛΑΣ: Έτος ίδρυσης 1895. Από τις πιο παλιές επιχειρήσεις
3) ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΤΣΑΤΑΛΤΣΙΝΟΣ: Η πρώτη έναρξη εμπορικής δραστηριότητας του 2013)
4) ΣΜΙΡΔΕΞ ΑΕ: Εταιρεία με μεγάλες εξαγωγές
5) Κρέατα ΜΠΑΝΤΑΚ: Πολλές επενδύσεις σε μια περίοδο κρίσης
6) ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ: Ο τελευταίος που κατέθεσε αίτηση συνταξιοδότησης μέσα στο 2012)
7) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΑ ΦΩΤΟΓΛΟΥ: Η πρώτη γυναικεία επιχειρηματικότητα του 2013
Μαριάννα Ξανθοπούλου
manthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…