Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα «Κρίση» φέρνουν οι Ιμάμηδες στην κυβέρνηση

«Κρίση» φέρνουν οι Ιμάμηδες στην κυβέρνηση

0
tzami-empros

ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ εκφράζουν αντιρρήσεις για την τροπολογία που ρυθμίζει το θέμα των Ιμάμηδων

Ηχηρές αντιδράσεις από τους μειονοτικούς βουλευτές. «Πρόχειρη» χαρακτηρίζει τη τροπολογία ο Δ. Σαλτούρος

Ρήξεις προκαλεί στην ενότητα της κυβέρνησης η τροπολογία που προωθεί το υπουργείο Παιδείας με την οποία ρυθμίζεται το θέμα των Ιμάμηδων. Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει την πρόσληψή τους από το Ελληνικό Δημόσιο για τη διδασκαλία του Κορανίου στα τεμένη της Θράκης. ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ «τραβάνε το χαλί» δημιουργώντας αναταραχή στα θεμέλια της συγκυβέρνησης εκφράζοντας αντιρρήσεις. Το ΠαΣοΚ , αν και αρχικά είχε ταχθεί υπέρ πλέον εμφανίζεται αρνητικό. Στην Ιπποκράτους έγινε μάλιστα το μεσημέρι της Δευτέρας κλειστή σύσκεψη για το θέμα αυτό, αλλά δεν ελήφθη συγκεκριμένη απόφαση σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται.  
Αντιδρούν οι μειονοτικοί βουλευτές
Οι μειονοτικοί βουλευτές πήραν θέσεις μάχης με τα κόμματά τους αν δεχτούν να ψηφίσουν την τροπολογία. Σύμφωνα μάλιστα με το «ΒΗΜΑ» «ο κ. Χατζηοσμάν φέρεται διατεθειμένος ακόμη και να ανεξαρτητοποιηθεί αν το ΠαΣοΚ ψηφίσει την τροπολογία» ενώ από τη ΔΗΜΑΡ έγινε γνωστό ότι υπάρχει διαφωνία ως προς την σύνθεση των μελών της επιτροπής που θα αξιολογεί τους ιμάμηδες επειδή συμμετέχει χριστιανός και συγκεκριμένα υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας. Σημειώνεται ότι η τροπολογία προβλέπει ότι θα συγκροτηθεί μία πενταμελής επιτροπή που θα έχει βέβαιη μουσουλμανική πλειοψηφία και η οποία θα αξιολογεί και θα επιλέγει τους ιεροδιδασκάλους. Τα μέλη της θα είναι 1) ο οικείος μουφτής, 2) ένας υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας, 3) ένα μέλος ΔΕΠ με ειδίκευση στις ισλαμικές σπουδές, 4) ένας μουσουλμάνος θεολόγος που θα ορίζεται από το υπουργείο Παιδείας και 5) άλλος ένας μουσουλμάνος θεολόγος που θα ορίζεται από τον μουφτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» το θέμα ήταν μεταξύ άλλων στην ατζέντα της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Τρίτης και από την απόφαση τους θα εξαρτιόταν αν η τροπολογία κατατεθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής ή αποσυρθεί.  
Ήξεις αφήξεις από τον Δ. Σαλτούρο
Το «Ε» διερευνώντας τις προθέσεις των τοπικών βουλευτών εξασφάλισε μόνο αυτή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Σαλτούρου παρά το γεγονός ότι απευθύνθηκε και στους υπόλοιπους με τους οποίους δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία. Ο κ. Σαλτούρος επιφυλάχτηκε για το τι τελικά θα πράξει ο ίδιος αν έρθει προς ψήφιση η τροπολογία στη Βουλή, σημειώνοντας ότι θα εξαρτηθεί από την απόφαση που θα πάρει το ΠΑΣΟΚ. Όμως σημείωσε ότι συμφωνεί με το πνεύμα της τροπολογίας παρότι τη θεωρεί «πρόχειρη» και ότι δεν «λαμβάνονται υπ’ όψιν αντικειμενικοί, ουσιαστικοί και εθνικοί λόγοι». Είπε επίσης ότι διαφωνεί με τον τρόπο που προσεγγίζει το θέμα η ΔΗΜΑΡ και ότι πίσω απ’ όλα αυτά παίζονται κομματικά παιχνίδια. Τις δε αντιδράσεις των μειονοτικών βουλευτών ο κ. Σαλτούρος τις απέδωσε στο γεγονός ότι έχει αρνητική απήχηση η τροπολογία στην μειονότητα και οι ίδιοι δεν μπορούν ν αναλάβουν το πολιτικό κόστος αν εκφράσουν διαφορετική άποψη.  
Ιστορικό
Όπως γράφει η εφημερίδα «Έθνος» : «Το 2007 αποφασίστηκε να διοριστούν στη Θράκη 240 ιεροδιδάσκαλοι οι οποίοι θα διδάσκουν το κοράνι και το σχετικό μάθημα των θρησκευτικών σε μουσουλμάνους μαθητές των Δημόσιων Σχολείων. Οι ιεροδιδάσκαλοι θα προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και θα υπάγονται στις επίσημες μουφτείες. Ο νόμος προκάλεσε την αντίδραση των ψευδομουφτήδων και υπό την καθοδήγηση του τουρκικού προξενείου μόνο μικρός αριθμός ιεροδιδασκάλων άντεξε τις πιέσεις. Μετά από παρέμβαση του μουφτή Κομοτηνής Τζεμαλή και μετά από μακρές διαβουλεύσεις διαμορφώθηκε τροπολογία στον αρχικό νόμο που έδινε πλέον την πλειοψηφία (3-2) της επιτροπής επιλογής σε μουσουλμάνους. Ο επίσημος διορισμός των ιμάμηδων και η μισθοδοσία τους από το κράτος προσέφερε ένα σημαντικό «όπλο» για την απεξάρτησή τους από το τουρκικό προξενείο. Ξαφνικά όμως, και ενώ υπήρχε ήδη η αντίδραση των ψευδομουφτήδων και του τουρκικού προξενείου, οι μειονοτικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζεϊμπέκ και Καραγιουσούφ, του ΠΑΣΟΚ Α. Χατζηοσμάν και ο πολιτευτής της ΔΗΜΑΡ Ιλχάν Αχμέτ με δηλώσεις τους τάχθηκαν εναντίον της τροπολογίας. Ο Ιλχάν Αχμέτ μάλιστα, που διετέλεσε και βουλευτής της ΝΔ και στέλεχος της ΔΗΣΥ, είχε πρωτοστατήσει στη διαμόρφωση και έγκριση του πρώτου νόμου. Τα τρία κόμματα φαίνεται να υποκύπτουν στον πειρασμό της αναζήτησης της «εύνοιας» του προξενείου, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για τη διεκδίκηση της μειονοτικής ψήφου, αδιαφορώντας για το ότι εξυπηρετείται η εν λευκώ παράδοση της μειονότητας στην ασφυκτική «εξουσία» των μηχανισμών της Τουρκίας».  

Τι προβλέπει η τροπολογία


Όσοι επιλέγονται θα υπογράφουν σύμβαση διαρκείας εννέα (9) μηνών με το υπουργείο Παιδείας ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που είχε προκληθεί με τον νόμο 3536/2007, όταν ο μουφτής Κομοτηνής είχε αρνηθεί να υπογράψει τις συμβάσεις πρόσληψης ιμάμηδων – κατόπιν πιέσεων του τουρκικό Προξενείου.
Οι μισθοί των ιεροδιδασκάλων θα δίδονται από την ελληνική Πολιτεία, μαζί με την παροχή ασφάλισης στο ΙΚΑ και συντάξιμα έτη. Παράλληλα, οι ιεροδιδάσκαλοι θα μπορούν να παραδίδουν μαθήματα Κορανίου σε μουσουλμάνους μαθητές που φοιτούν σε δημόσια σχολεία της Θράκης και έχουν απαλλαγεί από το μάθημα των Θρησκευτικών. Τα μαθήματα θα λαμβάνουν χώρα εντός του ωραρίου διδασκαλίας. Δεν θα βαθμολογούνται και δεν θα έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα. Επιπλέον, η διδασκαλία αυτή δεν θα θεωρείται πρόσθετη απασχόληση και δεν θα απαιτεί πρόσθετη αμοιβή.

Υπέρ της τροπολογίας οι ΑΝ.ΕΛ.


Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, έκανε την εξής δήλωση, αναφορικά με την επικείμενη τροπολογία που αφορά στο διορισμό των Ιμάμηδων:
«Ο διορισμός των Ιμάμηδων, εκκρεμεί από το 2007. Και μάλιστα η μέχρι τότε καθυστέρηση ήταν και εθνικά επιζήμια και ανεπίτρεπτη.
Η επαναφορά του θέματος με τροπολογία που επίκειται να έλθει στη Βουλή, έχει δημιουργήσει ποικίλες αντιδράσεις στους γνωστούς μηχανισμούς του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, με τους τουρκόφωνους και ελληνόφωνους επικίνδυνους ή μισθοδοτούμενους συνοδοιπόρους του.
Παραθέτω, μάλιστα και ανακοίνωση Τύπου της παράταξης πολιτών της Κομοτηνής «Σπάρτακος», που αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο κόσμος της Θράκης παρακολουθεί αμήχανος τις διεργασίες που γίνονται προκειμένου να ΜΗΝ ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για τον διορισμό των ιεροδιδάσκαλων – ιμάμηδων. Ο μειονοτικός Τύπος είναι γεμάτος αναφορές σε «αντιρρήσεις» για το θέμα από την πλευρά του Προξενείου και των παρατρεχάμενών του, ενώ στον πλειονοτικό μόνο μερικά μισόλογα και υπονοούμενα γράφτηκαν.
Ποιος ωφελείται σήμερα με την υφιστάμενη κατάσταση; Ποιος θέλει τους θρησκευτικούς λειτουργούς κάτι μεταξύ πρακτόρων και ρουφιάνων; Ποιος τους θέλει δεμένους στο μυστικά κονδύλια της Άγκυρας; Ποιος τους αρνείται το δικαίωμα να αναλαμβάνουν καθήκοντα με διαφανή τρόπο και να αμείβονται από τη δουλειά τους με νόμιμες συμβάσεις; Ποιος τελικά συντηρεί τα παρακρατικά κυκλώματα που όλοι γνωρίζουν και κανείς δεν ονομάζει; Είναι καιρός να πούμε όλοι την αλήθεια ανοιχτά. Κακώς η Κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει στα μουγκά μία τόσο σημαντική ρύθμιση για το μέλλον της Θράκης και επιτρέπει σε πουλημένους και σε ψηφοθήρες να παίζουν παιχνίδια σε βάρος της ζωής μας. Αν δεν περάσει τώρα η ρύθμιση αυτή, που θα αποδεσμεύσει την μουσουλμανική κοινωνία από το τουρκικό παρακράτος, δεν θα περάσει ποτέ! Καλούμε κάθε τοπικό Βουλευτή να τοποθετηθεί δημοσίως στο ζήτημα και να πάψουν τα παζάρια και τη διγλωσσία. Ειδικά η ψήφος των Θρακιωτών βουλευτών είναι βαρύνουσας σημασίας και δεν νοείται να μένουν σιωπηλοί ή και να πρωτοστατούν σε τεμενάδες!»

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νικήτας Κακλαμάνης: Νέος πρόεδρος της Βουλής με 247 ψήφους

Σαφής στήριξη από την πλειοψηφία, ενώ 50 βουλευτές δήλωσαν «παρών» Με 247 ψήφους υπέρ, ο Ν…