Ένταση και αδρεναλίνη στα ύψη, τα χαρακτηριστικά της αγωνιστικής αναρρίχησης
Συνέντευξη στο «Ε» του 13χρονου Ξανθιώτη αθλητή Μάνθου Βαλσαμίδη
Πως μπορεί ένας αθλητής να βρεθεί από το… νερό και τις πισίνες στο στίβο και από εκεί στα… βουνά και να διακρίνεται με τις επιδόσεις του σε διαφορετικά αθλήματα;
Όταν ασχολείται από μικρή ηλικία μπορεί να τα καταφέρει και να τα συνδυάσει, αρκεί να του αρέσει ο αθλητισμός και να έχει πάθος και θέληση σε αυτό που εξασκείται.
Ανάλογη πορεία ακολούθησε τα τελευταία χρόνια ο 13χρονος Ξανθιώτης αθλητής Ματθαίος (Μάνθος) Βαλσαμίδης, ο οποίος ασχολείται με τον αθλητισμό από πολύ μικρή ηλικία.
Ξεκίνησε με τον… υγρό αθλητισμό και την κολύμβηση, ενώ παράλληλα έκανε τα πρώτα του βήματα στο στίβο αλλά και την αγωνιστική αναρρίχηση, το άθλημα όπου διακρίθηκε δύο φορές μέσα στο 2012.
«Παλαιότερα έκανα κολύμβηση, όμως λόγω του ότι το κολυμβητήριο της Ξάνθης έκλεισε δεν μπόρεσα να συνεχίσω εκεί» είπε αρχικά ο Μάνθος Βαλσαμίδης στη συνέντευξη του στο «Ε» για να συνεχίσει:
Μ.Β.: «Όταν έκλεισε το κολυμβητήριο της πόλης μας στεναχωρήθηκα πολύ, γιατί προπονούμουν καθημερινά στην κολύμβηση και ήταν κάτι που άρεσε τόσο σ’ εμένα όσο και σε εκατοντάδες άλλους συναθλητές μου. Μετά το κλείσιμο της ¨πισίνας¨ για λίγο καιρό πηγαίναμε για προπονήσεις στο κολυμβητήριο της Καβάλας, όμως δεν μπορέσαμε να συνεχίσουμε σε αυτούς τους ρυθμούς και με τόση ταλαιπωρία στις μετακινήσεις κι έτσι δυστυχώς σταμάτησα εκεί».
Αρνητική εξέλιξη με θετικό αντίκτυπο
Η αρνητική όμως εξέλιξη με το κλείσιμο του δημοτικού κολυμβητηρίου Ξάνθης είχε μία θετική συνέπεια στην ενασχόληση του Μάνθου Βαλσαμίδη με τον αθλητισμό. Ο ίδιος μας εξηγεί:
Μ.Β.: «Όταν έκλεισε το κολυμβητήριο και σταμάτησα την κολύμβηση στεναχωρήθηκα πολύ, όμως στράφηκα στο στίβο και την αγωνιστική αναρρίχηση, αθλήματα στα οποία εξασκούμουν παράλληλα με την κολύμβηση. Και από τον στίβο έμαθα πολλά και πήρα σωστές βάσεις για τον αθλητισμό, όμως το αγώνισμα που με ¨τράβηξε¨ περισσότερο ήταν αυτό της αγωνιστικής αναρρίχησης. Εδώ και τέσσερα χρόνια προπονούμαι στο συγκεκριμένο σπορ, το οποίο μου αρέσει περισσότερο απ’ όλα γιατί με γεμίζει ένταση και αδρεναλίνη. Μου αρέσει πολύ το ¨σκαρφάλωμα¨ στις ειδικά διαμορφωμένες πίστες, το ότι ¨κρεμιέμαι¨ σε απόκρημνες κορυφές και γωνίες και βλέπω τον κόσμο… ανάποδα. Ακόμη κι όταν πέφτω στις προπονήσεις το ευχαριστιέμαι γιατί με αυτό τον τρόπο διορθώνω τα λάθη μου και προσέχω ώστε να τα αποφεύγω στη συνέχεια. Γενικά είναι ένα άθλημα που θέλει συνεχή προσπάθεια και αυτό είναι που μου δίνει δύναμη».
«Ε»: Σε πολλούς από εμάς φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο και μερικές φορές «ακατόρθωτο» το τι καταφέρνουν οι αθλητές της αναρρίχησης. Πόσο δύσκολο είναι για εσένα και τι χρειάζεται να έχει κανείς για να ασχοληθεί με αυτό το σπορ;
Μ.Β.: «Θεωρώ ότι δεν είναι πολύ δύσκολο αν ξεκινήσει κάποιος σωστά, από χαμηλά επίπεδα και σταδιακά ανεβάζει το βαθμό δυσκολίας στις προσπάθειες του. Πρέπει να υπάρχει μεθοδικότητα στις προπονήσεις, ενώ τα στοιχεία που πρέπει να έχει κάποιος νομίζω πως δεν είναι τόσο η δύναμη αλλά περισσότερο η δεξιοτεχνία, η ευλυγισία και κυρίως η ¨καθαρή¨ και γρήγορη σκέψη».
«Ε»: Φέτος σημείωσες το «απόλυτο» καθώς σε δύο αγώνες κατέκτησες ισάριθμες πρωτιές. Τι προσμένεις για τον επόμενο χρόνο (2013);
Μ.Β.: «Ναι πιστεύω τα πήγα καλά καθώς μετά από τρία χρόνια προπονήσεων, φέτος ήταν η πρώτη σεζόν που πήρα μέρος σε επίσημους αγώνες. Κατέκτησα την 1η θέση στον Α’ Αγώνα Κυπέλλου Ελλάδος Νέων στην Κομοτηνή τον Οκτώβριο και την 1η θέση στον Β΄ Αγώνα Κυπέλλου, στον Βόλο, στις 24 Νοεμβρίου 2012. Για τον επόμενο χρόνο θα συνεχίσω να κάνω καλή προπόνηση και περιμένω να ανακοινωθεί το αγωνιστικό πρόγραμμα ώστε να ξανασυμμετάσχω σε όσο το δυνατόν περισσότερους αγώνες μπορώ».
«Ε»: Που γίνονται οι προπονήσεις και πόσο χρόνο αφιερώνεις σε αυτές;
Μ.Β.: «Οι προπονήσεις γίνονται στο γυμναστήριο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ξάνθης που βρίσκεται στο «Φ. Αμοιρίδης». Προπονούμαι 2-3 φορές την εβδομάδα από μία ώρα υπό την επίβλεψη του προπονητή μου Στέλιου Δασκαλόπουλου, ενώ παλαιότερα προπονητής μου ήταν ο Γιώργος Χατζηιωάννου τους οποίους ευχαριστώ πολύ. Στο σύλλογο μας βρίσκονται αρκετοί αθλητές και αν εξαιρέσουμε τον μικρότερο αδελφό μου και τη μικρότερη αδελφή μου, εγώ είμαι ο νεότερος αθλητής του συλλόγου. Να σημειώσω ότι εάν θέλει κάποιος να ασχοληθεί με την αγωνιστική αναρρίχηση μπορεί να επισκεφθεί το γυμναστήριο και να ενημερωθεί από τους αρμόδιους».
«Ε»: Τέλος, ποιες είναι οι ευχές σου για το 2013;
Μ.Β.: «Πάνω απ’ όλα να έχουμε υγεία και να είμαστε γεροί και δυνατοί και ο καθένας να πραγματοποιήσει τους στόχους του. Επίσης μία ευχή είναι ότι θα ήθελα να δω το κολυμβητήριο της Ξάνθης να ξαναλειτουργεί γιατί ήταν ένας χώρος όπου αθλούμασταν πολλά παιδιά αλλά και μεγαλύτεροι καθημερινά και δυστυχώς το στερούμαστε».
Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr