Το Εφετείο Θράκης τους παρέπεμψε σε θεραπευτικό πρόγραμμα αντί του εγκλεισμού σε αναμορφωτήριο
Κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιήθηκε η δίκη. Η υπόθεση είχε ταράξει την τοπική κοινωνία στην ορεινή περιοχή το Σεπτέμβριο του 2011
Σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης, στην Κομοτηνή, εκδικάστηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη η υπόθεση του ομαδικού βιασμού 13χρονης από τρεις συμμαθητές της, που είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία των ορεινών οικισμών της Ξάνθης το Σεπτέμβριο του 2011. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δήμητρας Συμεωνίδου στο «Χρόνο» της Κομοτηνής, η δίκη πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, ενώ στη συνέχεια έκαναν δηλώσεις οι συνήγοροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής.
«Είχαν ασελγήσει πάνω της με διάφορους τρόπους»
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ε» της 29/9/2011: «Σύμφωνα με πληροφορίες μας επιβεβαιωμένες τόσο από την Α.Δ. Ξάνθης όσο και από την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση, το 13χρονο κορίτσι βιάστηκε στις 10 Σεπτεμβρίου από τρεις φίλους και συμμαθητές της του γυμνασίου όπου φοιτά στο χωριό της ορεινής ζώνης όπου διαμένει. «Ασέλγησαν πάνω της με διάφορους τρόπους» είναι η επίσημη καταγραφή του βιασμού στο αστυνομικό Δελτίο που δεν εκδόθηκε προς δημοσίευση ποτέ! Το αποτρόπαιο γεγονός καταγγέλθηκε στην αστυνομία, κινήθηκε αυτόφωρο και οι τρεις 13χρονοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και όπως προειπώθηκε, ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία. Η κοπέλα εξετάστηκε από ιατροδικαστή ο οποίος στην έκθεση του βεβαιώνει βιασμό», ενώ υπογραμμίζεται ότι δεν εκδόθηκε σχετικό δελτίο Τύπου από την αστυνομία, αν και είχε «βουίξει» η ορεινή περιοχή και γι’ αυτό η είδηση, ξεπέρασε τα όρια της οργιάζουσας φήμης 18 ημέρες μετά με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας.
Παρακολούθηση από ψυχολόγους αντί αναμορφωτηρίου
Η υπόθεση εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό στις 10/5/2011στην Ξάνθη και το δικαστήριο ανηλίκων έκρινε ένοχους τους τρεις κατηγορούμενους για τον ομαδικό βιασμό και τους επέβαλε το αναμορφωτικό μέτρο του εγκλεισμού για 2 χρόνια στο ίδρυμα αγωγής ανήλικων αρρένων στοιχειώδους εκπαίδευσης Βόλου.
Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ανηλίκων, συνεδρίασε χθες κεκλεισμένων των θυρών και εκεί κλήθηκαν να καταθέσουν η 15χρονη σήμερα κοπέλα που υπέστη το βιασμό, οι γονείς της καθώς και πραγματογνώμων ιατροδικαστής. Συνήγορος του ενός εκ των ανηλίκων ήταν ο Θανάσης Ξυνίδης και των άλλων δύο η επίσης δικηγόρος της Ξάνθης, Ελένη Εξάρχου. Για την Πολιτική Αγωγή παραστάθηκαν ο Σαμπρή Χατζηιμπράμ και η Σιμπέλ Κόντε. Το Τριμελές Εφετείο στην απόφασή του επικυρώνει την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου ως προς τη στοιχειοθέτηση της τέλεσης του ομαδικού βιασμού από τρεις ανήλικους, αλλά μετατρέπει το αναμορφωτικό μέτρο σε θεραπευτικό, σύμφωνα με το οποίο οι τρεις μαθητές παραπέμπονται υποχρεωτικά σε θεραπευτικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή παιδοψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, στο οποίο θα βρίσκονται υπό παρακολούθηση για 2 έτη και θα υλοποιείται στο γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης. Το μέτρο αυτό κρίθηκε καλύτερο λόγω της μικρής ηλικίας, κατά την οποία οι δράστες τέλεσαν το κακούργημα, ενώ το δικαστήριο εκτίμησε και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος νέας τέλεσης του αδικήματος.
Επιεικής και ανώδυνη η απόφαση για τους τρεις ανήλικους
«Η απόφαση ήταν η επιεικέστερη που θα μπορούσαν να έχουν», σημειώνει ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Σαμπρή Χατζηιμπράμ, ο οποίος όμως δηλώνει ικανοποιημένος από την απόφαση διευκρινίζοντας: «αυτό που για εμάς έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο ομαδικός βιασμός τελέστηκε. Γιατί κάποιες φορές όταν κάποιος δε φυλακίζεται, δίνεται η εντύπωση ότι δεν έκανε κάτι σοβαρό». Συμπληρώνει ακόμη ότι: «κοινωνιολογικά ή σωφρονιστικά λόγω του νεαρού της ηλικίας των τριών δραστών, το αναμορφωτήριο μπορεί πράγματι να μην ήταν το πιο αποτελεσματικό μέτρο και πρέπει να υπάρχει κάποια επιείκεια», εννοώντας ότι ο εγκλεισμός δε συμβάλλει πάντα στην αποτροπή του ανήλικου δράστη από την επανάληψη της παραβατικής συμπεριφοράς. «Έπρεπε όμως να εκκτίσουν κάποια μίνιμουμ ποινή ώστε να δοθεί το μήνυμα», ανέφερε καταληκτικά.
Ερμηνεύοντας την απόφαση ο κ. Ξυνίδης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο «Χρόνο», ανέφερε: «Το δικαστήριο σωστά έκρινε και διέταξε για δύο χρόνια να παρακολουθούν ένα ειδικό πρόγραμμα με παιδοψυχολόγο σε συνεργασία με το νοσοκομείο Ξάνθης, ώστε να μπορέσει να ξεπεραστεί το συμβάν. Άλλωστε τα όρια του παιχνιδιού και της ερωτικής αναζήτησης είναι πολύ λεπτά, με το τι θέλω και τι δε θέλω σε αυτές τις ηλικίες. Αυτό εκτίμησε το δικαστήριο παρόλο που ο εισαγγελέας είπε ότι θα μπορούσε να μετατραπεί και σε ασελγείς πράξεις μεταξύ ανηλίκων που είναι ατιμώρητες. Ωστόσο πήρε όσο το δύνατον μία πιο ανώδυνη απόφαση».
Τα παιδικά τραύματα, ο στιγματισμός και η μικρή κοινωνία
Με την απόφαση αυτή γράφεται η τελευταία σελίδα για την υπόθεση του ομαδικού βιασμού της 13χρονης τότε μαθήτριας, η οποία ωστόσο καλείται να βιώσει και τα παιδικά τραύματα, αλλά και το στιγματισμό στη μικρή κοινωνία που ζει. Με δύο από τους δράστες συνεχίζει να φοιτά στο ίδιο σχολείο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ε», ενώ, όπως μάθαμε, το φρικτό γεγονός ήδη έχει επηρεάσει την προσωπική και κοινωνική της ζωή. Όμως τουλάχιστον, αυτή η υπόθεση ήταν μία από τις λίγες που φτάνει στη Δικαιοσύνη και δεν καλύπτεται «κάτω από το χαλί», από γονείς, αλλά και τα ίδια τα θύματα, όταν πρόκειται για ενήλικες, από το φόβο του στιγματισμού, αλλά και την οδύνη της αναβίωσης μιας τέτοιας τραυματικής εμπειρίας.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr