Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ 7 χρόνια κάθειρξη και 23 μήνες για τον απολυμένο της HELESI

7 χρόνια κάθειρξη και 23 μήνες για τον απολυμένο της HELESI

0
saripanidou1-empros

Ένοχος μόνο για το ένα από τα τέσσερα κακουργήματα του κατηγορητηρίου απ’ το Μικτό Ορκωτό δικαστήριο Ξάνθης

«Η απόφαση δικαίωσε τον Δ. Μανίκα. Τιμωρήθηκε μόνο για όσα διέπραξε», δήλωσε με την έκδοση της απόφασης η συνήγορος υπεράσπισης    

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ξάνθης που δίκαζε σε πρώτο βαθμό την υπόθεση του Δημήτρη Μανίκα για την επίθεση και τους τραυματισμούς στο εργοστάσιο HELESI της Κομοτηνής, όπου δούλευε τα τελευταία 10 χρόνια πριν απολυθεί, αποφάνθηκε μετά από τρίωρη διάσκεψη δικαστών και ενόρκων, καταδικάζοντας τον κατηγορούμενο σωρευτικά σε 7 χρόνια κάθειρξη και 23 μήνες.  
Ομόφωνη η απόφαση του Μικτού Ορκωτού
Το δικαστήριο, αφού άκουσε τους 18 μάρτυρες, τις αγορεύσεις της Εισαγγελέα και των συνηγόρων, καθώς και την απολογία του Δημήτρη Μανίκα, απέκλινε από την πρόταση της Εισαγγελέα και υιοθέτησε μία πιο επιεική στάση προς τον κατηγορούμενο, αφού από τα τέσσερα κακουργήματα του κατηγορητηρίου τον έκρινε ένοχο μόνο για ένα, ενώ η αντίστοιχη πρόταση της Εισαγγελέα περιλάμβανε την στοιχειοθέτηση της διάπραξης δύο κακουργημάτων. Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Μανίκας για την επίθεση στο εργοστάσιο όπου τραυμάτισε σοβαρά έναν εργάτη στο πόδι, τον πρώην εργοδότη του Αθανάσιο Ανδριανόπουλο στο βραχίονα και που έμεινε κλεισμένος στο εργοστάσιο με δύο συναδέλφους του και με την καραμπίνα στο χέρι για περίπου 11 ώρες, απειλώντας ότι θα αυτοκτονήσει, κρίθηκε αθώος για την αρπαγή, την απόπειρα εκβιασμού, την απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση και ενδεχόμενο δόλο, ενώ καταδικάστηκε σε 7 χρόνια κάθειρξη για την βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη σε βάρος του εργάτη, σε 3 χρόνια φυλάκιση για την επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος του πρώην αφεντικού και κουμπάρου του (η οποία προέκυψε από μετατροπή της απόπειρας ανθρωποκτονίας), σε 1 χρόνο φυλάκιση για την απρόκλητη σωματική βλάβη σε βάρος του αστυνομικού, 3 μήνες φυλάκιση για τις οπλοχρησίες και συνολικά προέκυψε η ποινή των 7 ετών κάθειρξης και 23 μηνών, καθώς και 900 ευρώ χρηματική ποινή.
Το δικαστήριο αποφάσισε τη διατήρηση της κράτησής του και μετά την ανακοίνωση της απόφασής του, ο Δημήτρης Μανίκας με τη συνήγορό του άσκησε έφεση εναντίον της απόφασης. Είναι δε αξιοσημείωτο, ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα και άρα αποκλείεται η πολιτική αγωγή από τη δυνατότητα άσκησης έφεσης. Η υπεράσπιση το επόμενο διάστημα θα καταθέσει αίτημα για αποφυλάκιση υπό όρους.  
Σ. Σαριπανίδου: «Έγινε αυτό που ζήτησα. Να τιμωρηθεί ο Δ. Μανίκας, μόνο γι’ αυτά που διέπραξε»
Μία «καλή» οπωσδήποτε απόφαση ήταν αυτή του Μικτού Ορκωτού Κακουργοδικείου Ξάνθης, αφού ο πελάτης της βρισκόταν αντιμέτωπος με τον κίνδυνο κάθειρξης έως και 45 ετών! Η ίδια μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αργά το βράδυ δήλωσε για την απόφαση: «Η διαδικασία ήταν εξονυχιστική και κατέθεσαν όλοι οι μάρτυρες, οι οποίοι και αποτύπωσαν την αλήθεια. Πιστεύω ότι η απόφαση δικαίωσε το Δημήτρη Μανίκα και το δικαστήριο τον τιμώρησε μόνο γι’ αυτά που έκανε, όπως είχα ζητήσει και στην αγόρευσή μου. Είναι μία νομικά κατοχυρωμένη απόφαση και είναι σημαντικό ότι είναι ομόφωνη».  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικά…