Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Δεύτερη μετά τις ΗΠΑ στις εξοπλιστικές δαπάνες

Δεύτερη μετά τις ΗΠΑ στις εξοπλιστικές δαπάνες

0

Παρά την κρίση δεν μειώθηκαν…

2,1% του ΑΕΠ το 2011 ενώ στην Τουρκία είναι στο 1.9% και η Βρετανία στο 2,6%. Πρωταθλήτρια οι ΗΠΑ με 4,9%      
Επιμέλεια: Μαριάννα Ξανθοπούλου    

Η κρίση …κρίση όμως οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας μας παραμένουν πολύ υψηλές. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς», «η Ελλάδα είναι δεύτερη σε στρατιωτικές δαπάνες μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ» , την ίδια στιγμή που μεγάλη μείωση παρατηρείται στις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, οι στρατιωτικές δαπάνες των χωρών-μελών της Συμμαχίας μειώθηκαν κατά 56 δισ. δολάρια σε σχέση με το 2009. Οι περικοπές έγιναν όλες στην Ευρώπη, όπου όμως «μόνο δύο χώρες αφιέρωσαν άνω του 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα». Η μία από αυτές είναι η Ελλάδα.  
Παραμένουν στο 2,1% του ΑΕΠ ενώ στην Τουρκία είναι στο 1.9% και η Βρετανία στο 2,6%. Πρωταθλήτρια οι ΗΠΑ με 4,9%
«Αυτό είναι εντυπωσιακό», γράφουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», «αν σκεφθεί κανείς ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά οικονομική και δημοσιονομική κρίση και η οικονομία της έχει συρρικνωθεί κατά 25% τα τελευταία δύο χρόνια». Τον περασμένο Αύγουστο, ο αμυντικός προϋπολογισμός των 10 δισ. ευρώ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 516 εκατ. ευρώ. Ακόμα και έτσι όμως, τονίζεται στο δημοσίευμα, «η Ελλάδα είναι δεύτερη σε στρατιωτικές δαπάνες μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ». Πλέον του 73% του αμυντικού προϋπολογισμού αφορά αποκλειστικά τις δαπάνες προσωπικού – το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Άλλωστε το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί το 2,7% του εργατικού δυναμικού της χώρας, επίσης από τα υψηλότερα ποσοστά στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Το 2008 οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας αντιπροσώπευαν 3,1% του ΑΕΠ, το 2011 όμως διαμορφώθηκαν στο 2,1%, μείωση ελάχιστη σε σχέση με τις περικοπές που έγιναν σε άλλους τομείς όπως οι μισθοί, οι συντάξεις, η εκπαίδευση και η υγεία. Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αξιοποιήσει την οικονομική κρίση για την αναμόρφωση των Ενόπλων Δυνάμεων κάνοντας τις διαδικασίες αγοράς στρατιωτικών εξοπλισμών διαφανείς ή μειώνοντας το προσωπικό των 136.000 ατόμων, εκ των οποίων οι 90.000 είναι στρατιώτες. «Είναι ένα θέμα η μείωση των στρατιωτικών δαπανών και ένα άλλο η γεωγραφία», λέει ο Τόμας Βάλασεκ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Κεντροευρωπαϊκής Πολιτικής. «Κάποιοι φόβοι παραμένουν έντονοι», προσθέτει επικαλούμενος την ένταση με την Τουρκία, παρά τη βελτίωση των διμερών σχέσεων τα τελευταία χρόνια. Άλλος λόγος είναι ότι αν κλείσουν κάποιες από τις 500 στρατιωτικές βάσεις και τα 17 κέντρα εκπαίδευσης, δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες θα περάσουν στις τάξεις των ανέργων, εντείνοντας την κοινωνική αναταραχή. Ίσως, καταλήγουν οι αναλυτές, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να αναβάλουν οποιαδήποτε αναδιοργάνωση μέχρι να αρχίσει η οικονομική ανάκαμψη της χώρας

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ελληνική απάντηση στα τουρκικά σενάρια για ΑΟΖ με τη Συρία

Διπλωματική εγρήγορση και πρωτοβουλίες στην Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο…