Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Τούρκοι και Αλβανοί εκδότες ενδιαφέρονται για τον Χασάν Ταχσίν Πασά

Τούρκοι και Αλβανοί εκδότες ενδιαφέρονται για τον Χασάν Ταχσίν Πασά

0
taxsin_pasas

Πρόκειται για το τελευταίο βιβλίο του Χρ. Χριστοδούλου που έκανε ήδη την δεύτερη έκδοσή του  

Στην δεύτερη μέσα σε ένα μήνα έκδοση του βιβλίου «Οι Τρεις Ταφές του Χασαν Ταχσιν Πασά» που έγραψε ο δημοσιογράφος Χρίστος Χριστοδούλου, προχώρησε ο εκδοτικός οίκος «Επίκεντρο» της Θεσσαλονίκης. Το βιβλίο που συνεχίζει να παρουσιάζεται από τον συγγραφέα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον εκδοτικών οίκων από την Τουρκία και την Αλβανία, ενώ αποτελεί ήδη σημείο αναφοράς των ελλήνων και ξένων ιστορικών για τα άγνωστα στοιχεία που για πρώτη φορά αποκαλύπτονται από τον συγγραφέα τόσο σχετικά με την Παράδοση της Θεσσαλονίκης, όσο και σχετικά με τον Αλβανικής καταγωγής Οθωμανό Αρχιστράτηγο που υπέγραψε το Πρωτόκολλο στις 26 Οκτωβρίου του 1912. Μέσα στο κλίμα των αναφορών και των συζητήσεων για την μεγάλη επέτειο που άλλαξε τον χάρτη των Βαλκανίων για τον ρόλο του Χασάν Ταχσίν Πασά έγραψε πρόσφατα και η μεγάλη Τουρκική εφημερίδα «Χουρριέτ» σε ανταπόκριση της από την Αθήνα με αφορμή τα 100 χρόνια της Απελευθέρωσης τα Θεσσαλονίκης.
«Παραμένω πολύ επιφυλακτικός στις βολιδοσκοπήσεις που μου γίνονται από Τούρκους εκδότες, λέει ο Χρίστος Χριστοδούλου. Με μεγάλη μου λύπη λέω για πρώτη φορά δημόσια ότι οι Τούρκοι εκδότες του προηγούμενου βιβλίου μου για τον «Βίο και την Πολιτεία του Μουσταφά Κεμάλ» στη Θεσσαλονίκη που κυκλοφόρησε πριν πέντε χρόνια στην Τουρκία, δεν μού απέδωσαν ποτέ τα συγγραφικά μου δικαιώματα ενώ έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης και δεν απαντούν στα τηλεφωνήματα και τα ηλεκτρονικά μου μηνύματα. Έχω συνεπώς μια κακή εμπειρία από αυτή την αντιδεοντολογική συμπεριφορά, που δικαιολογεί την στάση μου απέναντι στους τούρκους εκδότες, πολύ περισσότερο όταν σαν αναλυτής ελληνοτουρκικών θεμάτων στον Αθηναϊκό και περιφερειακό Τύπο της Ελλάδας είχα και έχω πάντοτε μια άλλη άποψη για την γείτονα χώρα. Το βιβλίο μου εκείνο –συνεχίζει ο κ. Χριστοδούλου- σημείωσε μεγάλη εκδοτική επιτυχία στην Τουρκία σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τουρκικού Τύπου και συνεντεύξεις των ίδιων των εκδοτών. Προσθέτω μάλιστα ότι η εξαντλητική ερευνητική δουλειά που έκανα ακολουθώντας και αποκαλύπτοντας τα ίχνη της παρουσίας του Μουσταφά Κεμάλ στην γενέτειρα του Θεσσαλονίκη, -κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ μέχρι τότε-, αποτέλεσε επίσης στόχο «πνευματικής κλοπής» και από μεγάλη κινηματογραφική εταιρεία της Τουρκίας που βρήκε έτοιμη την έρευνα και καρπώθηκε ανέξοδα το περιεχόμενο της, για το οποίο εγώ δαπάνησα τρία χρόνια ερευνών και διασταυρώσεων. Ας σημειωθεί ότι το βιβλίο αυτό το παρέδωσα ιδιοχείρως στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ερντογάν όταν συναντήθηκα μαζί του πριν δύο χρόνια στην Αθήνα».
Το καινούργιο βιβλίο του Ξανθιώτη συγγραφέα-δημοσιογράφου για τον Χασάν Ταχσίν Πασά παρουσιάστηκε ήδη με μεγάλη επιτυχία στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης με οργανωτή της εκδήλωσης τον τοπικό Δήμο, στο Ηράκλειο από την Βικελαία Βιβλιοθήκη και στα Χανιά από το Εθνικό Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος και την εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» . Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στις 10 Ιανουαρίου στην Θεσσαλονίκη και εν συνεχεία στα Γιάννενα, την Άρτα, την Ξάνθη και την Λάρισα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Μωρά στη Φωτιά επιστρέφουν στις 20 Απριλίου στην Ξάνθη

Μαζί τους οι «Λάχνισμα» από την Ξάνθη Ο Στέλιος Σαλβαδόρ και τα Μωρά στη Φωτιά, επιστρέφου…