Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Έσκασε ασφάλεια σε υποσταθμό της ΔΕΗ στην πλατεία

Έσκασε ασφάλεια σε υποσταθμό της ΔΕΗ στην πλατεία

0
dei_ekrixi_plateia_12_2012-empros

Αναστατώθηκε ο κόσμος από τους καπνούς. Κλήθηκε αμέσως η Πυροσβεστική, αλλά δε χρειάστηκε να παρέμβει

Για υπερφόρτωση του δικτύου λόγω αυξημένης κατανάλωσης κάνει λόγο η ΔΕΔΔΗΕ. Εντατικές εργασίες για την αποκατάσταση της βλάβης

   
Τους καταστηματάρχες της πλατείας, αλλά και όλους τους πολίτες που βρισκόταν το βράδυ της Τετάρτης στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, γύρω στις 10, αναστάτωσε ο κρότος από έκρηξη, που ακούστηκε από το υπέδαφος μπροστά από την τράπεζα attica.
Αμέσως εμφανίστηκαν καπνοί από το φρεάτιο της εισόδου της τράπεζας και κλήθηκε η Πυροσβεστική, αλλά δε χρειάστηκε να παρέμβει αφού δεν εκδηλώθηκε πυρκαγιά.
Ο δυνατός ήχος προκλήθηκε από ασφάλεια που έσκασε στον υπόγειο υποσταθμό της ΔΕΗ που βρίσκεται κάτω από την τράπεζα και που έπαθε βλάβη λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου. Στο σημείο έφτασε συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο συνέχισε τις εργασίες και την Πέμπτη, με σκοπό η βλάβη να αποκατασταθεί άμεσα. Λόγω του βραχυκυκλώματος ορισμένα καταστήματα του κέντρου, καθώς και η τράπεζα έμειναν χωρίς ρεύμα για όλο το πρωί.  
Υπέρμετρη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος
Ο προϊστάμενος υπηρεσίας της ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης εξήγησε στο «Ε» ότι δεν επρόκειτο για έκρηξη, αλλά για σκάσιμο σε ασφάλεια του υποσταθμού, που προκάλεσε και την καταστροφή των δύο διπλανών ασφαλειών. Σημείωσε ότι λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου το δίκτυο της ΔΕΗ υφίσταται άμετρη αύξηση της κατανάλωσης και αν και μπορεί να αντέξει συγκεκριμένες αυξήσεις, δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτή την υπερφόρτωση. Ενημέρωσε επίσης ότι πρόκειται για σοβαρή βλάβη που σπάνια εκδηλώνεται. «Ο κόσμος στρέφεται στο ρεύμα γιατί το πληρώνει σε βάθος χρόνου, ενώ με το πετρέλαιο θέλει προπληρωμή. Γι’ αυτό φέτος παρατηρήθηκε υπέρμετρη αύξηση της ζήτησης», σημειώνει ο συνομιλητής μας, που μας πληροφορεί παράλληλα ότι βλάβες μικρότερης κλίμακας σημειώθηκαν σε δρόμους της πόλης, κυρίως τις κρύες ημέρες και απογευματινές ώρες, όταν οι οικογένειες βρίσκονται στο σπίτι, αλλά η επιδιόρθωση δεν διήρκησε ποτέ πάνω από ένα μισάωρο. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σε μία περίπτωση που προκλήθηκε βλάβη ο μετασχηματιστής «σήκωνε» φορτίο 100 αμπέρ και συνολικά έφτασε τα 350, ενώ σε άλλη περίπτωση άλλης οδού του αστικού συνοικισμού, έφτασε τα 320 και πάλι δημιουργήθηκε πρόβλημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίναν παρεμβάσεις από τη ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να μην ξαναεκδηλωθεί αντίστοιχο πρόβλημα, ωστόσο, όπως γίνεται σαφές από τη ΔΕΔΔΗΕ, δεν είναι δυνατό να αντικατασταθεί το σύνολο του δικτύου, καθώς απαιτεί πάρα πολύ μεγάλη επένδυση, η οποία ενδέχεται να αποβεί άσκοπη, αν αλλάξει η κυβερνητική πολιτική για το πετρέλαιο.
Πάντως από την πλευρά της, η εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας έχει τεθεί σε συναγερμό σε όλη την Ελλάδα, καθώς αναμένει και άλλα ανάλογα περιστατικά, λόγω των δεδομένων απαιτήσεων της χειμερινής περιόδου.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχολικά κυλικεία: Νέα δεδομένα με επίκεντρο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Το έργο θα αναλάβει η νεοσύστατη Εθνική Επιτροπή Διατροφής Τα τρόφιμα που πωλούνται στα σχ…