Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να σταθεί όρθιο!

Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να σταθεί όρθιο!

0
Tsartsaras_papoutsis_12_12-empros

Ξεκίνησε ο προσυνεδριακός διάλογος. Πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση των στελεχών του στο νομό μας. Υπεύθυνος ο Δημήτρης Παπουτσής

Κατάμεστη η αίθουσα του «Ορφέα». «Το ΠΑΣΟΚ δεν θα διαλυθεί …Δεν θα τεθεί θέμα ηγεσίας», δηλώνουν Παπουτσής και Δημήτρης Σαλτούρος

«Τα κομμάτια του» προσπαθεί να μαζέψει το ΠΑΣΟΚ και επιχειρεί με το 9ο συνέδριό του που έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο, να «ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του» και να μπορέσει να εκφράσει εκ νέου τον κόσμο της κεντροαριστεράς που του «γύρισε την πλάτη» στοχοποιώντας το ως υπεύθυνο για τις μνημονιακές πολιτικές. Σ’ αυτό το πλαίσιο και με το γκρίζο φόντο των διαρροών πρωτοκλασάτων του στελεχών καθώς επίσης και το ιστορικό χαμηλό ποσοστό του στις δημοσκοπήσεις, ο πρόεδρος του κόμματος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε πρόσφατα από τις Σέρρες το «πράσινο φως» της έναρξης του προσυνεδριακού διαλόγου προετοιμασίας για το συνέδριο.  
Γέμισαν την αίθουσα του «Ορφέα»…
Επικεφαλής του κλιμακίου υπεύθυνου για τον προσυνεδριακό διάλογο στο νομό μας έχει τεθεί ο π. βουλευτής Καβάλας κ. Δημήτρης Παπουτσής και η πρώτη συνάντηση με μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ στο νομό μας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στις 6.30μ.μ. στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Ορφέας». Παρά το γεγονός ότι η αίθουσα του «Ορφέα» είναι κατά πολύ μικρότερη από εκείνη του ξενοδοχείου «Νατάσσα» που συνήθιζε το ΠΑΣΟΚ (όταν ήταν στις δόξες του) να κάνει τις συνελεύσεις του και έχει ταυτιστεί με τις συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ (όταν είχε ποσοστό 4%) και της ΔΗΜΑΡ, ωστόσο γέμισε ασφυκτικά από στελέχη και μέλη (περίπου 150 – 200 άτομα). Παρών ήταν ο βουλευτής κ. Δημήτρης Σαλτούρος, οι δήμαρχοι Αβδήρων και Τοπείρου, κύριοι Τσολακίδης και Χατζηευαγγέλου αντίστοιχα, ο επικεφαλής της δημοτικής Παράταξης «Πολίτες για την Αλλαγή» κ. Χρίστος Πούλιος, ο γραμματέας της Νομαρχιακής κ. Τσαρτσάρας και τα μέλη της Νομαρχιακής, όπως επίσης και μέλη των τοπικών οργανώσεων στους δήμους. Έντονη επίσης ήταν η παρουσία της μειονότητας, ενώ απουσίαζε ο τ. βουλευτής κ. Σωκράτης Ξυνίδης.  
Δ. Παπουτσής: «Θα κάνουμε μια νέα αρχή στο συνέδριο…»
Ο κ. Παπουτσής μιλώντας στα στελέχη έκανε μια αναφορά στην πολιτική πραγματικότητα αναλύοντας παράλληλα και τον τρόπο οργάνωσης του προσυνεδριακού διαλόγου. Λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας του στην συνέλευση και μιλώντας στο «Ε» σημείωσε ότι αυτό το συνέδριο έχει συνταχτικό χαρακτήρα και μπορεί μεν να είναι το 9ο αλλά είναι το 1ο μιας νέας πραγματικότητας για τη χώρα αλλά και για το ΠΑΣΟΚ: « Το συνέδριο αυτό έχει θεμελιώδη χαρακτήρα. Είναι μια ύστατη προσπάθεια για την αντιμετώπιση κινδύνου αναφορικά με την βιωσιμότητα και την υπόσταση του ίδιου του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύουμε ότι μπορεί ν’ αποτελέσει την αρχή μιας νέας αφετηρίας, μιας νέας πορείας που ταυτιζόμενη με την προσπάθεια που γίνεται στον τόπο μας, ν’ αποτελέσει την ελπιδοφόρο προοπτική για τις γενιές του μέλλοντος.  
«Το ΠΑΣΟΚ δεν θα διαλυθεί …Δεν θα τεθεί θέμα ηγεσίας»
Αναφερόμενος στις «διαρροές» αλλά και αποστασιοποιήσεις των πρωτοκλασάτων στελεχών του (Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου κ.λ.π.) ο κ. Παπουτσής τις χαρακτήρισε «άστοχες» και αδικαιολόγητες ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο ευρύτερο πολιτικό σχήμα με συναφείς πολιτικές δυνάμεις από το χώρο της ΔΗΜΑΡ που θα μπορέσουν μαζί με το ΠΑΣΟΚ να εκφράσουν το χώρο της κεντροαριστεράς: «Πιστεύω ότι είναι αδικαιολόγητες και άστοχες αυτές οι επιλογές. Τις εκλαμβάνουμε όμως σαν μια συνειδητή πολιτική θέση που εκφράζει μια αγωνία για την ανάγκη της ανασύστασης του χώρου της κεντροαριστεράς. Πιστεύω όμως ότι αυτές οι θέσεις μπορούν αν εκφραστούν μέσα από τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και μέσα σ’ ένα ευρύ δημοκρατικό διάλογο, όπου μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες και οι πολιτικές δυνάμεις που διατυπώνουν ένα συναφή πολιτικό λόγο όπως η ΔΗΜΑΡ και έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν είτε από κοινού είτε παράλληλα μέσα από δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ μέσα από ένα οργανωμένο συνεδριακό διάλογο μέσα από ένα συντεταγμένο κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ που παρ’ όλες τις δυσκολίες δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο διάσπασης και διάλυσης».
Σ’ ότι αφορά αν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο συνέδριο ο κ. Παπουτσής σημείωσε ότι δεν υπάρχει σοβαρός και τεκμηριωμένος λόγος γι αυτό: «Δεν υπάρχει σοβαρός λόγος επαρκώς τεκμηριωμένος για κάτι τέτοιο. Άλλωστε ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξελέγη μόλις πριν από 6 – 7 μήνες με μια καθολική και μαζική εκλογική διαδικασία στην οποία πήραν μέρος πάνω από 250.000 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ σε μια εποχή που το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπικά ήταν τρίτο ή τέταρτο. Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να απευθυνθούμε στην νέα γενιά και στους μη προνομιούχους έλληνες που έχουν απογοητευτεί. Πρέπει να πιάσουμε το νήμα απ’ την αρχή και πιστεύω πως αυτοί που έχουν προεξοφλήσει την διάλυση του ΠΑΣΟΚ σύντομα θα διαψευστούν».

Δ. Σαλτούρος: «Όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα τεθεί θέμα ηγεσίας»
Ο κ. Σαλτούρος αναφερόμενος στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι το ζητούμενο είναι μέσα από μια περίοδο αυτοκριτικής και εσωστρέφειαε το ΠΑΣΟΚ ν’ αναγεννηθεί επαναλαμβάνοντας τη φεάση του κ, Βενιζέλου: «να ανέλθουμε μαζί με την Ελλάδα»: «Το ζητούμενο είναι να γίνει η απαρχή για ένα νέο κόμμα που δεν θα είναι αρχηγικό με καινούργιες καταστατικές αξίες όπου εμπράκτως θα φανεί στον κόσμο ότι κάτι αλλάζει και ότι το ΠΑΣΟΚ έμαθε από τα λάθη του και θα είναι πάλι έτοιμο για να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο όλους αυτούς τους έλληνες που αυτή τη στιγμή αισθάνονται ότι δεν υπάρχει στέγη πάνω από το κεφάλι τους.
Αναφορικά με τις αποχωρήσεις η αν τεθεί στο συνέδριο θερμά ηγεσίας ο κ. Σαλτούρος τόνισε: «Όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα τεθεί θέμα ηγεσίας. Ποτέ όμως δεν μπορείς να προβλέψεις ποιες θα είναι οι συνθήκες… και ποιες οι εξελίξεις Σ’ ότι αφορά τις αποχωρήσεις και την εικόνα διάλυσης είναι προφανές ότι πάντα μετά από εκλογικές ήττες το ΠΑΣΟΚ περνούσε μια φάση αυτοκριτικής και εσωστρέφειας. Αυτή τη φορά η ένταση είναι πολύ μεγαλύτερη. Τέλος προσδιορίζοντας το στόχο που έχει το ΠΑΣΟΚ και αν πιστεύει ότι μπορεί να ανακάμψει επανακτώντας τις δυνάμεις του είπε : «Δεν ξέρω αν αυτή τη στιγμή ο τόπος έχει ανάγκη από μονοκομματικές κυβερνήσεις υψηλών ποσοστών με πολιτικές που δυστυχώς μας διέψευσαν όλους. Νομίζω ότι δεν είναι αυτό το ζητούμενο και δεν αποτελεί στόχο.
Στόχος είναι να ξανασταθούμε στα πόδια μας και ν’ αναγεννηθούμε να ανέλθουμε μαζί με την Ελλάδα».
Να σημειώσουμε ότι στην συνέλευση πήραν το λόγο πολλά στελέχη και εξέφρασαν τις απόψεις τους για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική όπως αυτή που άσκησε ο κ. Γιάννης Αθανασιάδης    
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…