Δεν ανακλήθηκαν οι άδειες για τρία καφέ που συµµορφώθηκαν, από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
Τάξη, διάλογο και «ίσα µέτρα ίσα σταθµά» ζητούν ιδιοκτήτες καταστηµάτων από το δήµο. Επανέρχεται το θέµα των τραπεζοκαθισµάτων στην Παλιά Πόλη
Αποφάσεις για ανακλήσεις αδειών καταστηµάτων καφέ µπαρ, που είχαν αναβληθεί εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων, τέθηκαν χθες το µεσηµέρι στο «τραπέζι» της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Τα µέλη αποφάσισαν να ανακαλέσουν την άδεια του Embargo για πολεοδοµικές παραβάσεις και προσωρινά την άδεια λειτουργίας του Social έως ότου συµµορφωθεί µε τον αριθµό των επιτρεπόµενων τραπεζοκαθισµάτων που ορίζει η άδειά τους. Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ενδιαφερόµενοι επαγγελµατίες, αλλά και ιδιοκτήτες άλλων καταστηµάτων, των οποίων η άδεια έχει ανακληθεί, προφανώς για να δουν τη στάση που θα κρατήσει το όργανο του δήµου σε ανάλογες περιπτώσεις.
Προσωρινό χαρακτήρα έχουν οι ανακλήσεις για embargo και social
Όσον αφορά στην ανάκληση που καφέ µπαρ embargo, η απόφαση πάρθηκε οµόφωνα λόγω πολεοδοµικών παραβάσεων. Συγκεκριµένα, το καφέ µπαρ διαθέτει αυθαίρετη κατασκευή και σύµφωνα µε την υπηρεσία, αυτό επισείει τη συγκεκριµένη τιµώρηση. Η συνήγορος του επαγγελµατία ζήτησε 20 ηµέρες αναβολή, καθώς από την Πέµπτη εκδόθηκε η άδεια κατεδάφισης από την Πολεοδοµία και άρα υποστήριξε ότι σε αυτό το διάστηµα θα είναι δυνατή η συµµόρφωση. Ο πρόεδρος της επιτροπής Παναγιώτης Ταρενίδης εξήγησε ότι οι προθεσµίες είναι δεσµευτικές για το σώµα και εισηγήθηκε την απόφαση ανάκλησης. Από την υπηρεσία διευκρινίστηκε ότι υπάρχει δικαίωµα άσκησης αίτησης θεραπείας επί της απόφασης, εφόσον ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, ωστόσο ο επαγγελµατίας υπογράµµισε το κόστος της δικαστικής διαδικασίας.
Με βάση δύο αυτοψίες του υγειονοµικού για υπερβολική ανάπτυξη τραπεζοκαθισµάτων και µία µήνυση από την αστυνοµία, η επιτροπή Ποιότητας Ζωής κλήθηκε να ανακαλέσει και την άδεια του καφέ Social. Η απόφαση έχει προσωρινό χαρακτήρα και µπορεί να αρθεί, εφόσον ο επιχειρηµατίας φέρει το χαρτί της επαναφοράς στους όρους της άδειας λειτουργίας του.
Ζητούν διάλογο µε το δήµο οι επαγγελµατίες καφέ µπαρ
Δεν ανακάλεσε, λόγω συµµόρφωσης, η επιτροπή της άδειες για τα καφέ musutu, Dony’s και Αλχηµείο, βάσει της δυνατότητας που δίνει η νέα διάταξη του σχετικού νόµου. Από την πλευρά της υπηρεσίας πάντως, διευκρινίστηκε ότι σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται οριστική ανάκληση. Στα δύο πρώτα καφέ διαπιστώθηκε από τον έλεγχο ότι τα τραπεζοκαθίσµατα περιορίστηκαν στον προβλεπόµενο αριθµό, ενώ για το Αλχηµείο, που βρίσκεται στην παλιά Πόλη καταγράφηκε ότι δεν αναπτύσσει πλέον καθόλου τραπεζοκαθίσµατα.
Ωστόσο, από την πλευρά των επιχειρηµατιών έγινε εµφανής ο προβληµατισµός και η αγανάκτηση γύρω από το καθεστώς που τηρείται. Ο Δήµητρα Σαββατιανού από το καφέ Αλχηµείο, ζήτησε από το δήµο να ασχοληθεί µε το ζήτηµα των τραπεζοκαθισµάτων στην Παλιά Πόλη πιο σοβαρά και ενιαία. «Στην Ξάνθη ο καλός καιρός δεν διαρκεί πολύ και η Παλιά Πόλη δεν αντιµετωπίζει τις ίδιες συνθήκες µε τα καφέ του κέντρου. Για εκεί, έχετε προβλέψει για το κάπνισµα, για το κρύο κι εµείς δεν έχουµε κανένα δικαίωµα», σηµείωσε η ίδια κάνοντας λόγο για «δύο µέτρα και δύο σταθµά» και τονίζοντας ότι: «θέλουµε να κάνουµε βιώσιµες τις επιχειρήσεις µας. Μπήκαµε σε ένα 5ετές πρόγραµµα και τώρα προσπαθούµε να κρατήσουµε τις επιχειρήσεις µας ανοιχτές. Είµαι απολυµένη ιδιωτική υπάλληλος και δεν ξέρω αν ένας δηµόσιο υπάλληλος µπορεί να µε καταλάβει. Θέλουµε να οριστεί συγκεκριµένος χώρος και να πληρώνουµε το αντίτιµο του ενοικίου για το µέρος που καταλαµβάνουµε». Πρότεινε οι επαγγελµατίες και ο δήµος να προχωρήσουν σε έναν παραγωγικό διάλογο για να δοθούν λύσεις για το θέµα.
Αντιστοίχως, για την περίπτωση του εµπορικού κέντρου ο κ. Ζουρνατζίδης από το Dony’s τόνισε ότι το ίδιο «έργο» το «βλέπουν» συνέχεια οι επαγγελµατίες µε τις παραβάσεις και τις ανακλήσεις και µε αγανάκτηση πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί κι άλλο, αφού οι επαγγελµατίες, για να ανταπεξέλθουν, θα παρανοµήσουν ξανά και ξανά.
Επανέρχεται το ζήτηµα των τραπεζοκαθισµάτων στην Παλιά Πόλη
Ο Νίκος Ανταµπούφης, στο σύντοµο διάλογο που ακολούθησε, µε τους επαγγελµατίες, ενηµέρωσε για την οµόφωνη απόφαση που πήρε το δηµοτικό συµβούλιο για την καθολική απαγόρευση ανάπτυξης τραπεζοκαθισµάτων στις οδούς Ορφέως και Αµοιρίδη. Η Δήµητρα Σαββατιανού του αντέτεινε ότι και η κυκλοφορία από αυτούς τους δρόµους απαγορεύεται, όπως και η στάθµευση, αλλά συνεχώς είναι παρκαρισµένα αυτοκίνητα, ανάµεσά τους και αντιδηµάρχων και δηµοτικών συµβούλων. Πάντως, στην έκκλησή της να ασχοληθεί ο δήµος εκ νέου µε το θέµα, ο Παναγιώτης Ταρενίδης δεν έδωσε µεγάλη βαρύτητα, δείχνοντας την προσπάθειά του να εµποδίσει να ξεκινήσει συζήτηση για το θέµα. «Να γίνει συζήτηση, αλλά τηρώντας τους νόµους», πρόλαβε να σχολιάσει ο Νίκος Ανταµπούφης.
Χαµός στην πλατεία την παραµονή των Χριστουγέννων
Μέρος της πλατείας για χριστουγεννιάτικα µπαζάρ παραχώρησε η επιτροπή στα δύο φιλοζωικά σωµατεία της πόλης «ΣΩΖΩ» και «ΣΟΞ», καθώς και το υπαίθριο αµφιθέατρο στο τοπικό συγκρότηµα Underhill West, για την διεξαγωγή µουσικής εκδήλωσης. Παράλληλα, και άλλες οργανώσεις και φορείς θα βρίσκονται εκεί την ίδια µέρα, µαζί φυσικά µε τη «Γειτονιά του Άη Βασίλη» που παρατείνει για µία ηµέρα τη λειτουργία της.
Ο Μανόλης Φανουράκης εκδήλωσε τη δυσαρέσκειά του για την παραχώρηση της πλατείας σε όποιον τη ζητάει, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει συντονισµός κι έτσι µπορεί να γίνονται παράλληλα πολλές εκδηλώσεις στο χώρο, ενώ δήλωσε ότι είναι η τελευταία φορά που υπερψηφίζει ανάλογο θέµα.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
-
Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 13 Μαΐου 2025
Η αξιοποίηση του Κόσυνθου Το σχόλιο της στήλης της προηγούμενης εβδομάδας για την αξιοποίη… -
Εαρινός κύκλος ευλογιάς
Θανατώθηκαν 900 ζώα σε εκτροφή στο Δέκαρχο – Ευελπιστούν να μην υπάρχει διασπορά οι κτηνία… -
Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 9 Μαΐου 2025
Υπερέκθεση στο διαδίκτυο Το διαδίκτυο έτσι όπως έχει καταντήσει, έχει φτάσει ν’ αποτελεί τ…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
-
Μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης υιοθετούν τον αδέσποτο σκύλο Φοίνικα
Συγκινητική πρωτοβουλία μαθητών και δασκάλας για την υιοθεσία και φροντίδα του κακοποιημέν… -
Οι φοροτεχνικοί ενημερώνουν για απάτες σε βάρος πελατών λογιστικών γραφείων
Οδηγίες για να αντιμετωπιστούν οι απατεώνες Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φορο… -
Ξάνθη: Εθελοντική Αιμοδοσία Απογόνων Προσφύγων – «Δίνουμε αίμα… για το αίμα που χάθηκε»
Πρόκειται για αιμοδοσία μνήμης, στην οποία κάθε χρόνο πολίτες συμμετέχουν τιμώντας όσους «…
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
-
Συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ στην «Ημέρα της Ευρώπης» στις Βρυξέλλες
Η Περιφέρεια ήταν η μοναδική εκπρόσωπος της Ελλάδας και παρουσίασε τις δυνατότητες και τα … -
Προς έγκριση ο απολογισμός χρήσης 2023 του δήμου Ξάνθης
Στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής το πρωί της Πέμπτης Την Πέμπτη 15 Μαΐου 2025… -
Κανονισμός λειτουργίας ΔΕΥΑΞ και ελεγχόμενη στάθμευση στο Δημοτικό Συμβούλιο
Θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Τρίτης Την Τρίτη 13 Μαΐου 2025 και ώρα 18:00 θα πρ…
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ στην «Ημέρα της Ευρώπης» στις Βρυξέλλες
Η Περιφέρεια ήταν η μοναδική εκπρόσωπος της Ελλάδας και παρουσίασε τις δυνατότητες και τα …