Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Αστυνομικά Νέα Έπιασαν στα «πράσα» τη σπείρα που τρομοκράτησε τους ηλικιωμένους

Έπιασαν στα «πράσα» τη σπείρα που τρομοκράτησε τους ηλικιωμένους

0
Godosis-empros

4 άτομα διέπραξαν σε ένα 20ήμερο 10 ληστείες! Συνελήφθησαν την Πέμπτη από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ και του Τμήματος Ασφαλείας Ξάνθης

Είναι Ρομά και οι 2 από τους 4 σεσημασμένοι. Έκκληση Γκοδοσίση στους πολίτες: «Αν δείτε κάτι ύποπτο πάρτε το 100»
 
Εξαρθρώθηκε η σπείρα που είχε γίνει ο φόβος και το τρόμος των ηλικιωμένων στα πεδινά χωριά του νομού. Αποτελούνταν από τέσσερα άτομα 17, 23,30 και 35 ετών καταγωγής Ρομά από τα χωριά Συδινή, το Κατράμιο από την Κυψέλη και τα Σήμαντρα και επί ένα 20ήμερο που διήρκησε η δράση τους διέπραξαν 10 ληστείες με την ίδια μέθοδο στα Σήμαντρα, Γρήγορο , Πολύσιτο , Κουτσό, Βαφέικα, Φελώνη Γκιώνα , Μάντρα, Διομήδεια και Κυψέλη. Να σημειώσουμε – όπως αναφέρεται στο δελτίο της αστυνομίας – ο 35χρονος εντοπίσθηκε αλλά δε συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου. Την ανακοίνωση της σύλληψης της εγκληματικής οργάνωσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου το μεσημέρι στην Ξάνθη, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) και του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, πραγματοποίησε ο αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης κ. Γιώργος Γκοδοσίδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου στο γραφείο του στην Αστυνομική Διεύθυνση

Οι 2 από τους 4 ήταν σεσημασμένοι
Ιδιαιτέρα ανακουφισμένος δήλωσε ο κ. Γκοδοσίδης καθώς όπως σημείωσε η υπόθεση αυτή «ήταν πρωτοφανής για το νομό μας και μας είχε ανησυχήσει και μας είχε προβληματίσει πολύ έντονα». Κυρίως αυτό που ανησυχούσε την αστυνομία είναι μήπως υπάρξουν θύματα εξαιτίας των ληστειών επειδή οι παθόντες είναι ηλικιωμένοι όπως έχει συμβεί σε άλλους νομούς γι αυτό και δόθηκε προτεραιότητα και βαρύτητα στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Όπως σημείωσε ο κ. Γκοδοσίδης οι δράστες ήταν γνωστοί στις αστυνομικές αρχές καθώς οι 2 από τους 4 έχουν απασχολήσει και ξανά στο παρελθόν και είχαν προφυλακιστεί για αδικήματα σχετικά με ναρκωτικά και με κλοπές καλωδίων.  
Υπό την απειλή μαχαιριού τους έδεναν, τους φίμωναν, τους χτυπούσαν και τους έκλεβαν…
Ήταν γνωστή επίσης και η μέθοδος που χρησιμοποιούσαν όμως ήθελαν να τους πιάσουν επ’ αυτοφώρω, όπερ και εγένετο την Πέμπτη. Στην μέθοδο που χρησιμοποιούσαν οι δράστες αλλά και στην ανησυχία και τον προβληματισμό που προκάλεσε η δράση τους στον κόσμο και την Αστυνομία αναφέρθηκε ο κ. Γκοδοσίδης: «Το τελευταίο 20 ήμερο τέσσερα άτομα Ρομά στην καταγωγή από 17 έως 35 ετών είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση και τις νυχτερινές ώρες από τις 12 μέχρι τις 5 το πρωί φορώντας κουκούλες έμπαιναν σε σπίτια ηλικιωμένων είτε από ανασφάλιστα παράθυρα είτε παραβιάζοντας την πόρτα και με την απειλή μαχαιριού αφαιρούσαν χρήματα, χρυσαφικά από τις ηλικιωμένες γυναίκες, κινητά και κυνηγετικά όπλα. Σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν και βία γρονθοκοπώντας του ηλικιωμένους, φιμώνοντας τους με χαρτοταινία και δένοντάς τους σε καρέκλες ή σε κρεβάτια. Τέτοιες περιπτώσεις είχαμε στα χωριά, Σήμαντρα, Γρήγορο , Πολύσιτο , Κουτσό, Βαφέικα, Φελώνη Γκιώνα , Μάντρα, Διομήδεια και Κυψέλη. Η εγκληματική δράση της συμμορίας είχε προκαλέσει φόβο και τρόμο στους κατοίκους των χωριών αυτών. Δεν υπάρχει χειρότερο από το να ξυπνάς με κάποιον κουκουλοφόρο να σε απειλεί με μαχαίρι… Προκάλεσε επίσης και έντονο προβληματισμό στην υπηρεσία μας διότι ανησυχούσαμε μήπως έχουμε θύματα…»σημείωσε ο κ. Γκοδοσίδης.  
Η σύλληψη…
«Την Πέμπτη το απόγευμα μετά από συντονισμένες προσπάθειες του τμήματος Ασφάλειας και της ΟΠΚΕ συνελήφθησαν οι δύο από τους 4 δράστες στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν τα κλοπιμαία χρυσαφικά τα οποία και αναγνωρίστηκαν από τις παθούσες και αποδόθηκαν σ’ αυτές. Τις βραδινές ώρες συνελήφθησαν και οι υπόλοιποι δύο», τόνισε ο κ. Γκοδοσίδης σημειώνοντας επίσης ότι τα χρυσαφικά βρέθηκαν στο αυτοκίνητό τους και ότι τα μισά απ’ αυτά πρόλαβαν και τα πούλησαν. Παράλληλα είπε ότι οι περισσότερες ληστείες ταυτοποιήθηκαν κατά την προανάκριση καθώς πολλοί κυρίως μουσουλμάνοι δεν το είχαν καταγγείλει.  
Πρωτοφανές για την Ξάνθη
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας, βρέθηκαν, στα σπίτια των δραστών και σε αγροτική περιοχή της Ξάνθης και κατασχέθηκαν:
•Ένα (1) κυνηγετικό όπλο
•Έντεκα (11) κινητά τηλέφωνα
•Διάφορα χρυσαφικά – κοσμήματα
Οι έρευνες και η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης, για τυχόν συμμετοχή των δραστών και σε άλλες ληστείες ή άλλα αδικήματα, στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης καθώς επίσης και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ξάνθης.
Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής ομάδας, ληστείες, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, και παράνομη οπλοφορία – οπλοκατοχή.  
Έκκληση του Αστυνομικού Διευθυντής Ξάνθης στου πολίτες: «Αν δείτε κάτι ύποπτο πάρτε το 100»
«Όταν βλέπετε κάποιο ύποπτο αυτοκίνητο με άγνωστους επιβάτες να παίρνουν ένα τηλέφωνο στο τηλεφωνικό κέντρο της αστυνομίας το γνωστό 100 για να επιλαμβανόμαστε διότι έτσι διευκολύνουν και το έργο μας», σημείωσε απευθυνόμενος στους πολίτες ενώ. ευχαρίστησε τον διοικητή ασφάλειας και τον προϊστάμενο της ΟΠΚΕ και τους συνεργάτες του για την εξιχνίαση αυτής της συμμορίας  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αστυνομικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Για 67 περιπτώσεις κλοπών μετασχηματιστών ΔΕΔΔΗΕ κατηγορούνται οι τέσσερις συλληφθέντες

Εντοπίστηκαν επ’ αυτοφώρω την προηγούμενη εβδομάδα να κλέβουν, ενώ από την κατοχή τους κατ…