Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κινδυνεύουν να μείνουν εκτός παιδικών 420 παιδιά στην Ξάνθη

Κινδυνεύουν να μείνουν εκτός παιδικών 420 παιδιά στην Ξάνθη

0
paidikos_stathmos-empros

Στον «αέρα» το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»

Το Ζ΄ τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε την ακύρωση της σύμβασης της ΕΕΤΑΑ με τους φορείς υλοποίησης του προγράμματος  

Στον «αέρα» βρίσκεται το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» το οποίο παρέχει δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε 60.000 παιδιά σε δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς ανά τη χώρα Το Ζ΄ τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε την ακύρωση της σύμβασης της ΕΕΤΑΑ με τους φορείς υλοποίησης του προγράμματος και τα 60.000 παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν …εκτός παιδικών σταθμών για το σχολικό έτος 2012-2013.
Να σημειώσουμε ότι το εν λόγω πρόγραμμα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του υπουργείου Εργασίας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.  
Τι λέει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Όπως σημειώνεται στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η υπογραφή των σχεδίων σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και των επιλέξιμων φορέων υλοποίησης της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για το σχολικό έτος 2012-2013 κωλύεται λόγω των διαδοχικών τροποποιήσεων της αρχικής προκήρυξης τόσο ως προς το ύψος της χρηματοδότησης της δράσης όσο και ως προς το διαθέσιμο ποσό ανά παιδί. Εξαιρούνται τα σχέδια σύμβασης που αφορούν τα παιδιά στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και τις δομές προνήπιων με αναπηρία. Κατά της σύμβασης προσέφυγαν ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί που έχουν την έδρα τους στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ -όπως αναγράφεται στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου- στις 15 Οκτωβρίου 2012 έγινε και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο ΣτΕ.  
Το πρόβλημα ξεκίνησε από τις μειώσεις στα αρχικά ποσά που προέβλεπε το πρόγραμμα
Να σημειώσουμε ότι οι τροποποιήσεις έγιναν από το υπουργείο Εργασίας το οποίο σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ μείωσε κατά 30% αρχικά και κατά 15 – 20% στη συνέχεια το ετήσιο ποσό που προβλέπει το πρόγραμμα για κάθε παιδί και ήταν αρχικά 3.800 ευρώ για τα νήπια και 4.750 για τα βρέφη ετησίως. Ο στόχος αυτής της ενέργειας ήταν να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερα παιδιά να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να έχουν δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε δημόσιους και ιδιωτικούς σταθμούς. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αρκετοί παιδικοί σταθμοί ιδιαίτερα αν παρείχαν μεσημεριανό φαγητό να ζητούν από τους γονείς να πληρώσουν τη διαφορά. Δημιουργήθηκαν μια σειρά από ζητήματα καθώς γονείς κατέφυγαν στον Συνήγορο του Πολίτη και μια ομάδα ιδιωτών που έχουν παιδικούς σταθμούς στη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα, προσέφυγαν με αγωγές πρώτα στο πρωτοδικείο και στην συνέχεια στο Εφετείο υποστηρίζοντας ότι δεν τηρείται η σύμβαση και η απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου αποτελεί δικαίωση γι’ αυτούς.  
Στον «αέρα» 420 παιδιά που είναι με το πρόγραμμα σε παιδικούς της Ξάνθης
Οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Ξάνθης που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εδώ και 2 χρόνια παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε 200 περίπου παιδιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης κ. Γιώργο Παπασταματίου, ενώ από τους 7 ιδιωτικούς παιδικούς που λειτουργούν στο νομό έχουν ενταχθεί οι 5 και έχουν 220 παιδιά με το πρόγραμμα. Όπως μας πληροφορεί ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Παιδικών σταθμών στην Περιφέρεια ΑΜΘ κ. Αντώνης Κοσμίδης έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στους γονείς αλλά και στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς από την μείωση του ποσού καθώς οι γονείς καλούνται να πληρώσουν τη διαφορά και το ποσό που δίνεται δεν καλύπτει τα έξοδά του παιδικού: «Διερευνήθηκε η βάση αλλά έτσι μειώνεται το επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Εμείς σαν Ομοσπονδία της ΑΜΘ θα προτείνουμε στο Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ιδιωτικών σταθμών να επιλυθεί το θέμα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου . Γι αυτό το σκοπό θα ενημερώσουμε και τους πολιτικούς αλλά μια επιτροπή που θα εκλέξουμε θα έχει συναντήσεις στην Αθήνα με εκπροσώπους της ΕΕΤΑΑ ώστε να βρεθεί μια λύση και να υπογράψουμε την σύμβαση. Ήδη μας χρωστάνε 4μήνες …».
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…