Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Φουσκώνουν» οι λογαριασμοί και η …οργή κατά της ΔΕΥΑ Αβδήρων

«Φουσκώνουν» οι λογαριασμοί και η …οργή κατά της ΔΕΥΑ Αβδήρων

0
vrisi-empros

Καταγγελία δημότη. Χαρακτηρίζει «ληστρική» την τιμολογιακή πολιτική της δημοτικής επιχείρησης

ΔΕΥΑ Αβδήρων: « Δίνουμε προτεραιότητα στην ύδρευση και όχι στην άρδευση. Όποιος ξοδεύει ασυλλόγιστα το νερό ποτίζοντας δέντρα πρέπει να το πληρώνει!»

Μεγάλο «μπουγέλο» έρχεται από τη ΔΕΥΑ Αβδήρων σε πολλούς δημότες του δήμου Αβδήρων που είτε διαμένουν σε κάποιον από τους οικισμούς του δήμου μόνιμα είτε έχουν κτήμα και εξοχική κατοικία. Ενώ ήταν συνηθισμένοι να πληρώνουν ετήσιο λογαριασμό 50 – 60 ευρώ, ενώ χρησιμοποιούν νερό κυρίως για άρδευση (πότισμα δέντρων, λαχανόκηπου κ.λ.π.) τώρα τους ήρθε ένα τσεκ…που τους έκανε να τρίβουν τα μάτια τους…211 ευρώ το τρίμηνο! Όπως για παράδειγμα ο λογαριασμός κ. Καρακάση Χαράλαμπου που έχει ένα κτήμα με 100 δέντρα και εξοχική κατοικία στην παραλιακή περιοχή του Μυρωδάτου και του ήρθε…ζάλη όταν είδε τόσο «φουσκωμένο» το λογαριασμό που είναι όχι του έτους αλλά του τρίμηνου!  
211 ευρώ για το νερό στο τρίμηνο…Πού πάμε…;
Έξαλλος προσπάθησε να επικοινωνήσει με τα γραφεία της ΔΕΥΑ Αβδήρων – όπως μας είπε – όμως δεν μπόρεσε (είχε πρόβλημα το τηλεφωνικό κέντρο όπως κι εμείς διαπιστώσαμε) και στη συνέχεια απευθύνθηκε στα γραφεία της εφημερίδας μας για να κάνει μια σειρά καταγγελιών για τη τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ Αβδήρων την οποία χαρακτήρισε: «ληστρική»: «Είναι δυνατόν να έρχεται λογαριασμός τριμήνου 211 ευρώ ενώ παλαιότερα στον παλιό δήμο Αβδήρων πλήρωνα 60 ευρώ το χρόνο! Έχουν 70 λεπτά για τα αγροκτήματα μέχρι τα 50 κυβικά και μετά ανά 10 ανεβαίνει η κλίμακα. Έχουν βάλει και αυτό το ειδικό τέλος που διπλασιάζει το λογαριασμό και δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που πληρώνουμε…Αυτό είναι ληστεία. Επιτρέπεται ειδικά τέτοιες εποχές που όλοι μας δυσκολευόμαστε οικονομικά, ο δήμος να μας βάζει να πληρώνουμε τόσα λεφτά για νερό;», καταγγέλλει ο κ. Καρακάσης.  
ΔΕΥΑ Αβδήρων: «Όποιος ξοδεύει ασυλλόγιστα το νερό ποτίζοντας δέντρα πρέπει να το πληρώνει!»
Το «Ε» μετέφερε την καταγγελία στον πρόεδρο τη ΔΕΥΑ Αβδήρων κ. Γιώργο Σίσκο προκειμένου να εξηγήσει από πού προκύπτει αυτή η τεράστια αύξηση αλλά και γενικότερα να αναφερθεί στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ Αβδήρων: «Αυτό που προέχει για μας είναι να έχουν ποιοτικό πόσιμο νερό τα σπίτια όλων των οικισμών του δήμου χωρίς καμιά διακοπή και είμαστε ικανοποιημένοι που φέτος καταφέρουμε να μην υπάρχει ούτε μια δεκάλεπτη διακοπή σε κάποιον οικισμό, κάτι που άλλοτε ιδιαιτέρα στους παραλιακούς οικισμούς των Αβδήρων και του Μυρωδάτου ήταν σε καθημερινή βάση, το καλοκαίρι. Για τη ΔΕΥΑΑ προέχει η ύδρευση και όχι η άρδευση. Για να έχουμε πόσιμο ποιοτικό νερό κάνουμε καθημερινά ελέγχους και αυτό είναι κόστος για την δημοτική επιχείρηση που χρηματοδοτείται μόνο από τα τιμολόγιά της. Και πάλι το τιμολόγιό μας μέχρι 50 κυβικά που είναι νερό που μπορεί να καταναλώσει μια τετραμελής οικογένεια ένα τρίμηνο είναι 22 λεπτά για τα σπίτια. Όταν όμως κάποιος έχει δέντρα και τα ποτίζει σπαταλώντας νερό ύδρευσης και όχι άρδευσης πρέπει να το πληρώνει. Για τα αγροκτήματα έχουν 70 λεπτά μέχρι τα 50 κυβικά Μαζί και με το ειδικό τέλος δεν θα ξεπεράσει τα 117 ευρώ σε ετήσια βάση. Αλλά αν έχει κάποιος 100 ελιές και όπως λένε οι γεωπόνοι μια ελιά θέλει 800 λίτρα νερό τότε θέλει 80 κυβικά…ε αυτά πρέπει να τα πληρώσει. Πρέπει όμως να προσπαθήσουμε όλοι να μην σπαταλάμε άσκοπα το νερό το οποίο μας φτάνει οριακά και να χρησιμοποιούμε τρόπους εξοικονόμησης νερού στο πότισμα (π.χ. σταγονίδια κ.λ.π.)».  
Βρε πως αλλάζουν οι καιροί…
Να σημειώσουμε ότι η ΔΕΥΑ Αβδήρων έχει ιδρυθεί το 2005 από τον καποδιστριακό δήμο Βιστονίδας και λειτουργεί σ’ αυτά τα πρότυπα. Κάποιοι όμως οικισμοί όπως του καποδιστριακού δήμου Αβδήρων που δεν είχε δημοτική επιχείρηση ύδρευσης, οι λογαριασμοί πληρώνονταν στο δήμο. Είναι γεγονός ότι τα τιμολόγια ήταν πολύ χαμηλότερα όπως και ότι δεν είχαν όλοι οι κάτοικοι υδρόμετρα και πολλοί λογαριασμοί έμπαιναν κατ’ εκτίμηση. Αυτό άλλωστε διαπιστώθηκε από την έρευνα και καταμέτρηση που έκανε η ΔΕΥΑ του νέου δήμου Αβδήρων όταν ανέλαβε. Επίσης τότε δεν υπήρχε το ειδικό τέλος (80%) ύδρευσης και αποχέτευσης που επιβάλλεται από τον νόμο 1069/08 και υπολογίζεται επί της άξιας του νερού το οποίο αποτελεί πόρο της επιχείρησης για την χρηματοδότηση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης. Όλες αυτές οι αλλαγές επεξηγούν την αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική του δήμου συνιστούν δε και αλλαγή νοοτροπίας και προσαρμογή στα νέα δεδομένα από πολλούς δημότες οικισμών καθώς το «τζάμπα πέθανε» πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για νερό!!!  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…