Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Η άνοδος έφερε νέο αέρα στο ΣΥΡΙΖΑ

Η άνοδος έφερε νέο αέρα στο ΣΥΡΙΖΑ

0
tsipras_syndiaskepsi-empros

Πρωτόγνωρη συμμετοχή, αλλά και έντονος προβληματισμός για το μέλλον της χώρας στη συνδιάσκεψη του κόμματος

Τέσσερα άτομα από την ΑΜΘ εκλέχθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή του ενιαίου πολιτικού φορέα. Ο Δ. Αδαμίδης υπογράμμισε την ανάγκη αλληλεγγύης με ομιλία του στη συνδιάσκεψη    

Η πρωτόγνωρη συμμετοχή, το πλήθος των θεματικών, ο νέος αέρας, αλλά και ο βαθύς προβληματισμός για το μέλλον της χώρας και πού θα βγάλει αυτή η κατάσταση, αποτέλεσαν τα κύρια χαρακτηριστικά της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, για πρώτη φορά ως ενιαίου πολιτικού φορέα.
Οι ξανθιώτες εκλέκτορες βρέθηκαν εκεί άκουσαν, μίλησαν και αφουγκράστηκαν το γενικότερο κλίμα που δημιουργείται στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά στις παραμέτρους της ανάδειξης του σε αξιωματική αντιπολίτευση, της εκτίναξης του ποσοστού του στις δημοσκοπήσεις και της διαχείρισης των διαφόρων τάσεων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της ενοποίησής του.  
4 εκπρόσωποι από την ΑΜΘ στην ΚΕ
Από το Συντονιστικό του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, οι εκπρόσωποι που αναδείχτηκαν ήταν: 1. Δημήτρης Αδαμίδης, 2. Εβίτα Κεχαγιά,3. Γιώργος Χατζηθεοδώρου, 4. Κλεοπάτρα Πεταλά, 5. Νίκος Καλιαμπάκας, 6. Στάθης Γιαννακίδης, 7. Μαρία Μπατζακίδου,8. Μαρία Λουκοπούλου, από τη νεολαία οι: Σωτήρης Αλεξίου και Χαρούλα Μάντη και βέβαια ο βουλευτής του κόμματος Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.
Στο πλαίσιο της πανελλαδικής συνδιάσκεψης αναδείχθηκε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με 301 μέλη που θα αναλάβει να οδηγήσει το κόμμα στο Συνέδριο της άνοιξης, εφόσον το επιτρέψουν οι πολιτικές εξελίξεις. Από την Ξάνθη υποψηφιότητα για το όργανο κατέθεσαν οι : Αδαμίδης, Κεχαγιά, Χατζηθεοδώρου και Γιαννακίδης, ωστόσο δεν προέκυψε εκλογή από το νομό μας. Από την άλλη, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη εκπροσωπείται από το Λεωνίδα Χέλη από την Αλεξανδρούπολη, τον βουλευτή Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ, το βουλευτή Δράμας Χρήστο Καραγιαννίδη και ο Γιώργος Ιωαννίδης από την Καβάλα.  
Κανένας μόνος, όλοι για την αλληλεγγύη
Μέσα από κλήρωση, λόγω του μεγάλου όγκου των αιτήσεων (περίπου 1.800) αναδείχθηκαν οι ομιλητές της συνδιάσκεψης. Από την Ξάνθη μίλησε ο παιδίατρος Δημήτρης Αδαμίδης ο οποίος έδωσε κατά κύριο λόγο τον τόνο του πλήγματος των εργασιακών δικαιωμάτων, μέσω της διαθεσιμότητας, και της τόνωσης της κοινωνικής αλληλεγγύης. «Δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν να νοιώσει μόνος του, η μοναξιά της δυστυχίας είναι φρικτή. Όταν βλέπεις κάποιον που τρώει από τα σκουπίδια πρώτα θα του δώσεις το ψωμί σου να φάει, και μετά θα του κάνεις πολιτική ανάλυση, πρώτα θα δώσεις φάρμακο στον άρρωστο και μετά θα τον κουβεντιάσεις» και πρόσθεσε ότι: «στηρίζουμε τις λαϊκές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, εμπιστευόμαστε την αυτενέργεια των πολιτών, δεν χρειαζόμαστε δική μας οργάνωση αλληλεγγύης». Ακόμη ο Δημήτρης Αδαμίδης αναφέρθηκε στις επαφές που έχουν ξεκινήσει στην Ξάνθη από την επιτροπή υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και την ανταπόκριση από την πλευρά των ανθρώπων, των υπηρεσιών και των φορέων. «Συνεχίζουμε, δεν θα αφήσουμε πέτρα που να μην σηκώσουμε. Προχωρήσαμε σε επερωτήσεις στη Βουλή, σε δημοσιεύματα, σε κινήματα. Χτίζουμε τώρα τη λαϊκή συμμαχία στη βάση. Δράσεις παντού! Τώρα!», κατέληξε ο ομιλητής.  
Ευρεία εκπροσώπηση και ποικιλία θεματικών. Διατηρήθηκε ένας βαθιά αριστερός χαρακτήρας
Ο Στάθης Γιαννακίδης, που βρέθηκε ως σύνεδρος στη συνδιάσκεψη τόνισε στο «Ε» το εύρος της εκπροσώπησης στις παρεμβάσεις από νέους, άνεργους, αγρότες, υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνταξιούχους, εργαζόμενους στην Υγεία, την Παιδεία και αλλού. Επίσης, ως ένα νέο ενδιαφέρον στοιχείο ανέφερε τις παράλληλες δραστηριότητες με σεμινάρια και άλλες διεργασίες σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου στο χώρο της συνδιάσκεψης. Αυτό που αποτέλεσε πάντως τον άξονα των συζητήσεων, όπως μας μεταφέρει, ήταν ο έντονος προβληματισμός για την επόμενη ημέρα, το ζήτημα των ευθυνών για την κατάσταση, αλλά κυρίως ό τρόπος που μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλει στην ανατροπή αυτής της πορείας χωρίς διέξοδο.
Τέλος, σχετικά με τα όσα κυκλοφόρησαν για τις εντάσεις που δημιουργούν οι πασοκογενείς εντός του κόμματος, στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι στη συνδιάσκεψη διατηρήθηκε ένας βαθιά αριστερός χαρακτήρας και ότι από τα μέλη πλέον του κόμματος, παρά την κάλυψη της ηγεσίας, εκδηλώνεται η προτίμηση στις ριζοσπαστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και η τάση απομόνωσης αυτής της πλευράς.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νικήτας Κακλαμάνης: Νέος πρόεδρος της Βουλής με 247 ψήφους

Σαφής στήριξη από την πλειοψηφία, ενώ 50 βουλευτές δήλωσαν «παρών» Με 247 ψήφους υπέρ, ο Ν…