Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τρομακτικές ελλείψεις στα φάρμακα

Τρομακτικές ελλείψεις στα φάρμακα

0
pills-empros

Έντονες ανησυχίες από φαρμακοποιούς και ασθενείς που στερούνται ακόμη και τα πιο απλά φάρμακα

«Ούτε στα γενόσημα βρίσκεται η λύση λόγω τεχνητών ελλείψεων», αναφέρει η κ. Κάλφα. Εν αναμονή του νέου διορθωμένου δελτίου τιμών και ας ελπίσουμε…    

Για τρομακτικές ελλείψεις φαρμάκων κάνουν λόγο οι φαρμακοποιοί της Ξάνθης, προκειμένου να καταδείξουν το μέγεθος του προβλήματος και να μεταφέρουν την ανησυχία των ασθενών που δεν μπορούν να λάβουν ούτε τα πιο απλά φάρμακα.
Τα συρτάρια των φαρμακοποιών όσο πάει και αδειάζουν, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις αποθήκες των συνεταιρισμών της ΑΜΘ. Η πρόεδρος των φαρμακοποιών Ξάνθης Δέσποινα Κάλφα εξηγεί ότι το πρόβλημα υπήρχε εδώ και κάποιο καιρό, αλλά τώρα βρίσκεται στην κορύφωσή του.  
Αρνούνται να τιμολογήσουν οι εταιρίες με τις νέες τιμές
Ουσιαστικά οι ελλείψεις προκύπτουν λόγω απροθυμίας των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιριών αν τιμολογήσουν εξαιτίας του νέου δελτίου τιμών, που δίνει στα φάρμακα τιμές ασύμφορες για τις ίδιες τις εταιρίες. Έτσι, προτιμούν να εισάγουν στην Ελλάδα από τη μητρική τους και να εξάγουν, ώστε να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές. Βέβαια, σε μία κατηγορία 500 περίπου κωδικών φαρμάκων διαπιστώθηκαν λάθη και κατόπιν ένστασης των εταιριών ο ΕΟΦ έχει δεσμευτεί να εκδώσει τη νέα διορθωμένη και οριστική λίστα άμεσα, ενδεχομένως και εντός της ημέρας. Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, άλλες εταιρίες τιμολογούν επιλεκτικά, ενώ άλλες μόνιμα χορηγούν μη επαρκείς ποσότητες.
Προκειμένου να αναχαιτίσουν αυτό το κύμα εξαγωγών φαρμάκων οι φαρμακοποιοί της ΑΜΘ ζήτησαν την παράταση του μέτρου της παύσης των εξαγωγών, καθώς εκτιμούν ότι θα προκληθούν ακόμη σοβαρότερα προβλήματα σε αποθέματα αν ξεκινήσουν και πάλι οι εξαγωγές.  
Αδυνατεί η παραγωγή να καλύψει τη ζήτηση και σε συγκεκριμένα γενόσημα
Η κ. Κάλφα εξηγεί στο «Ε» ότι ήδη οι ελλείψεις που έχουν προκύψει αφορούν μία πολύ μεγάλη γκάμα φαρμάκων, από αντιυπερτασικά, αντιδιαβιτικά και για το θυροειδή, μέχρι και τα πιο απλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρία αρνείται να τιμολογήσει έως και το DEPON!
Σε μια προσπάθεια να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, οι φαρμακοποιοί τους προτρέπουν να αλλάξουν το φάρμακό τους με κάποιο γενόσημο, εφόσον αυτό είναι δυνατό και πάντα κατόπιν της συμβουλής του γιατρού. «Όμως και αυτό δεν είναι λύση, αφού και οι ελληνικές εταιρίες δεν είναι έτοιμες για κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεχνητές ελλείψεις για συγκεκριμένα γενόσημα, λόγω αδυναμίας παραγωγής σε διαστήματα που αυξάνεται η ζήτηση», εξηγεί η κ. Κάλφα.
Η ίδια εκτιμά ότι το πρόβλημα αυτό δεν αναμένεται να ξεπεραστεί σύντομα, πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμη και αν παρουσιάσει μία βαθμιαία βελτίωση, δε θα καταστεί δυνατό να εξοβελιστούν οι ελλείψεις στο σύνολό τους.  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…