Απείλησαν ότι θ’ αυτοκτονήσουν, ότι θα ράψουν τα στόματά τους…
Ζητούσαν να φύγουν για την Αθήνα
Τα πνεύματα ηρέμησαν με παρέμβαση του Διοικητή Συνοριακής Φύλαξης που τους εξήγησε τι προβλέπει ο νέος νόμος
Ένταση προκλήθηκε μεταξύ των κρατουμένων παρανόμων μεταναστών και των αστυνομικών το βράδυ της Δευτέρας στην Αστυνομική Σχολή Ξάνθης, η οποία ως γνωστόν από τον Αύγουστο λειτουργεί ως Κέντρο Κράτησης όπου και φιλοξενούνται περίπου 450 παράνομοι μετανάστες.
Απείλησαν ότι θα ράψουν τα στόματά τους…
Η ένταση είχε ως αφορμή τη διαμαρτυρία αρκετών παράνομων μεταναστών οι οποίοι κρατούνται περισσότερο από 3 μήνες σε Κέντρα Κράτησης και οι οποίοι ζητούσαν να μεταβιβαστούν στην Αθήνα και απ’ εκεί να απελαθούν, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.
Μάλιστα απείλησαν ότι θα ράψουν τα στόματά τους, ότι θα αυτοκτονήσουν ή ότι θα εξεγερθούν αν δεν γίνει αποδεκτό το αίτημα τους που – όπως ισχυρίστηκαν – είναι δικαίωμά τους από το νόμο.
Τα πνεύματα ηρέμησαν με παρέμβαση του Διοικητή Συνοριακής Φύλαξης
Πάραυτα ενημερώθηκε η ηγεσία της Αστυνομική Διεύθυνσης Ξάνθης η οποία και προσήλθε στη Σχολή. Ο αρμόδιος διοικητής του Συνοριακής Φύλαξης κ. Χατζηστάθης εξήγησε με ήρεμο τρόπο στους αντιδρώντες ότι ο νόμος έχει αλλάξει και πλέον δεν ισχύει η περίοδος της τρίμηνης κράτησης και μετά της απέλασης.
Μετά απ’ αυτό τα πνεύματα ηρέμησαν και οι μετανάστες ακολούθησαν το συνηθισμένο πρόγραμμά τους.
Τι προβλέπει ο νέος νόμος
Συγκεκριμένα το νέο νομικό πλαίσιο που προήλθε κατόπιν εναρμόνισης της ελληνικής με την κοινοτική νομοθεσία καταργεί το τρίμηνο χωρίς να θέτει όμως σαφές χρονοδιάγραμμα κράτησης των κρατουμένων παρά μόνο όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μεταξύ των υπουργείου Δημόσιας Τάξης και των Προξενικών αρχών ή πρεσβειών των χωρών προέλευσης των μεταναστών ώστε να αποκτήσουν ταξιδιωτικά έγραφα και κατόπιν να ναυλωθεί αεροπλάνο με έξοδα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων το οποίο θα μεταφέρει τους μετανάστες με συνοδεία αστυνομικών στις χώρες προέλευσής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες μας μ’ αυτόν τον τρόπο έχει φύγει ένας μικρός αριθμός μεταναστών καθώς ο νόμος τέθηκε σε ισχύ πρόσφατα όμως οι διαδικασίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες με αποτέλεσμα η κράτηση να επιμηκύνεται σε ένα χρόνο και βάλε…
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr