Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αποχαιρέτα… τους γιατρούς που χάνεις

Αποχαιρέτα… τους γιατρούς που χάνεις

0
sira_anamoni-empros

19 γιατροί και οδοντίατροι της Ξάνθης αναζήτησαν καλύτερη τύχη στην Ευρώπη τα τελευταία 2 χρόνια

Οι λίστες αναμονής στην ειδικότητα, οι καλύτερες συνθήκες και οι απολαβές, τα κίνητρα μετανάστευσης των γιατρών. Τ. Καραδέδος: «Η Ελλάδα χάνει την επένδυση που έκανε στους νέους γιατρούς»    

Με χέρια ορθάνοιχτα τα νοσοκομεία της Γερμανίας περιμένουν τους Έλληνες γιατρούς, οι οποίοι κατά εκατοντάδες αναχωρούν κάθε χρόνο για τις χώρες της Ευρώπης και λιγότερο άλλων ηπείρων. Το στίγμα αυτό έδωσε άλλωστε και η πρόσφατη επίσκεψη της υφυπουργού Υγείας της Ρηνανίας-Βεστφαλίας Μάρλις Μπρέντεχορστ, η οποία μίλησε για 12.000 κενές θέσεις γιατρών μόνο στα νοσοκομεία του ομοσπονδιακού κρατιδίου. Όπως δήλωσε η υφυπουργός “αυτή τη στιγμή εργάζονται 2.000 έλληνες γιατροί στη Γερμανία και αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα αλλοδαπών γιατρών στη χώρα”, ενώ τόνισε τις κατάλληλες προϋποθέσεις ειδίκευσης νέων γιατρών στην περιοχή και, αναφερόμενη στις προοπτικές, εκτίμησε ότι οι κενές θέσεις του κλάδου θα ανέλθουν στις 25.000 ως το 2020.
Από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών έφυγαν 1500 άτομα το 2011 ενώ μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2012 έχουν υποβάλλει αίτηση πάνω από 600 άτομα. Ανάλογη εικόνα εμφανίζουν και άλλες πόλεις της Ελλάδας, με τους γιατρούς να αποδημούν ανικανοποίητοι από την υποβάθμιση του ΕΣΥ, τα εργασιακά και μισθολογικά δεδομένα, καθώς και τις συνθήκες πρωτοβάθμιας υγείας στη χώρα μας.  
Προτίμηση σε Γερμανία και Αγγλία από τους «ξενιτεμένους» γιατρούς της Ξάνθης
Όπως θα ήταν αναμενόμενο, η πραγματικότητα αυτή δεν αφήνει ανεπηρέαστους τους γιατρούς και το δυναμικό του κλάδου εν γένει στην Ξάνθη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Ξάνθης, το 2011 ζήτησαν πιστοποιητικά επαγγελματικής κατάστασης 6 γιατροί και 3 χειρούργοι-οδοντίατροι. Για το 2012 μέχρι στιγμής 7 ήταν οι γιατροί που εκδήλωσαν την επιθυμία να μεταναστεύσουν, άλλοι 3 χειρούργοι- οδοντίατροι και μία μαία. Ενδιαφέρον να αναζητήσουν καλύτερη τύχη σε νοσοκομεία της Ευρώπης και κυρίως της Γερμανίας έχουν δείξει επίσης και νοσηλεύτριες, για τις οποίες υπάρχουν αυξημένες προοπτικές εργασίες, όχι μόνο σε νοσηλευτικές μονάδες, αλλά και σε κοινωνικά ιδρύματα.
Σκιαγραφώντας το προφίλ όσον αποφάσισαν να φύγουν στο εξωτερικό πρώτη παρατήρηση αποτελεί το γεγονός ότι η μεγάλη πλειονότητα αφορά σε ανειδίκευτους γιατρούς, οι οποίοι προτιμούν να πάρουν ειδικότητα εκτός Ελλάδας. Επίσης, μονοπωλιακό είναι το ενδιαφέρον για την Ευρώπη αφού το σύνολο των γιατρών δήλωσε ότι θα κατευθυνθεί σε χώρες της ΕΕ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, προτίμηση εκδηλώνεται προς τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και το συμπέρασμα είναι επισφαλές, αφού πολλοί είναι αυτοί που δεν διευκρινίζουν ποιος είναι ο προορισμός τους στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών- γιατρών έχει αποφοιτήσει από πανεπιστήμια της Ελλάδας και ιδίως το ΑΠΘ και κάποιοι από πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ανατολικής Ευρώπης.
Συγκεκριμένα, από τους 6 χειρούργους- οδοντίατρους που ζήτησαν το πιστοποιητικό, οι πέντε σπούδασαν στο ΑΠΘ και ένας στο Πλόβντιφ της Βουλγαρίας. Από όλους μόνο ένας δήλωσε ότι θα πάει στη μεγάλη Βρετανία και οι υπόλοιποι δεν διευκρίνισαν πού στην ΕΕ.
Από τους έξι γιατρούς που «αποδήμησαν» το 2011, οι 4 αποφοίτησαν από το ΑΠΘ, ένας από το ΔΠΘ και ένας από το ΕΚΠΑ. Οι 5 ήταν ανειδίκευτοι και μόλις ένας διευκρίνισε ότι θα πάει στην Ελβετία, ενώ οι άλλοι στην ΕΕ. Ο ένας, γενικός ιατρός, εκδήλωσε την πρόθεση να πάει Γερμανία ή Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2012, οι 4 από τους 5 ανειδίκευτους γιατρούς αποφοίτησαν από το ΑΠΘ και ένας από το Ιμ Σετσένοφ της Μόσχας. Ένας που σπούδασε στο Νις της Σερβίας και έχει ειδικότητα στην πνευμονολογία-φυματιολογία , θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το πιστοποιητικό του στη Γερμανία και ένας αναισθησιολόγος με πτυχίο από την Κρακοβία της Πολωνίας δήλωσε ότι θα πάει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τέλος, η ξανθιώτισσα μαία που αποφοίτησε από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης θα πάει στην Αγγλία.
Σε αυτούς τους γιατρούς βέβαια δεν συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά της Ξάνθης που φοίτησαν και σε προπτυχιακό επίπεδο σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και συνεχίζουν να ζουν σε άλλες χώρες, διαγράφοντας μία καθαρά ευρωπαϊκή πορεία στον ιατρικό χώρο, χωρίς να επιθυμούν να συνδεθεί η δουλειά τους με την Ελλάδα.  
Επιδείνωση αν υποχωρήσει κι άλλο το «υπόλειμμα του ΕΣΥ» βλέπει ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου
Ενήμερος και ανήσυχος γι’ αυτή την κινητικότητα είναι ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ξάνθης Τάσος Καραδέδος, ο οποίος σημειώνει ότι λόγοι που οδηγούν στη φυγή μπορεί να είναι το γεγονός ότι είναι ανασφάλιστοι, οι συνθήκες εργασίας, καθώς και οι μεγάλες λίστες αναμονής για κάποιες ειδικότητες. Ο ίδιος υπογραμμίζει το μεγάλο ενδιαφέρον της Γερμανίας για Έλληνες γιατρούς, λόγω της απώλειας των δικών της επιστημόνων που κατευθύνθηκαν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως Σουηδία και Ελβετία, αναζητώντας καλύτερο βιοτικό επίπεδο, απολαβές και σύστημα υγείας. Γι’ αυτό, όπως εξηγεί, και τα δεδομένα έχουν αλλάξει, καθώς πλέον ο κλάδος συνιστά φθηνή αγορά. «Κάποτε ένας γιατρός στη Γερμανία θα ζούσε καλά, θα έκανε οικογένεια και θα μάζευε και ένα απόθεμα. Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει, αναγκάζονται να γίνουν ‘γιατροί του σαββατοκύριακου’ με εξτρά εξετάσεις για να συμπληρώσουν το εισόδημα», σημειώνει ο κ. Καραδέδος, προσθέτοντας ότι η υγεία στη Γερμανία έχει αποψιλωθεί. Ωστόσο, ο ίδιος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια άλλη παράμετρο αυτής της τάσης μετανάστευσης των Ελλήνων γιατρών: «Η Ελλάδα χάνει την μεγαλύτερή της επένδυση. Τα παιδιά που πλήρωνε τόσα χρόνια για τις σπουδές του, τα καλύτερα μυαλά, με τους κόπους των γονιών τους, το πλεόνασμα που δημιουργήθηκε… φεύγει». Δε θέλω να κινδυνολογήσω, αλλά η ιατρική Ελλάδα σε μερικά χρόνια φαίνεται ότι θα εκπέσει, αν συνεχίσει αυτή η τάση. Αν καταρρεύσει το υπόλειμμα του ΕΣΥ θα υποχωρήσουν και άλλο τα πράγματα. Σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ καλή κατάσταση ακόμα, ειδικά σε φυσιολογικές επεμβάσεις η κατάσταση είναι εξαιρετική.  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…