Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εξασθενημένος ο απεργιακός παλμός

Εξασθενημένος ο απεργιακός παλμός

0
ERGATIKO-empros

Δεν συμμετείχαν στην απεργία οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι. Μικρή συμμετοχή και από τους εργαζόμενους

«Οργή λαού» για τα μέτρα από τους πολίτες της Ξάνθης. Στο νοσοκομείο η απεργιακή συγκέντρωση σήμερα

Εμφανώς αποδυναμωμένη και χωρίς τη μαζικότητα συμμετοχής της απεργίας της 18ης Οκτωβρίου, ήταν η απεργιακή κινητοποίηση της 6ης Νοεμβρίου καθώς και η απεργιακή συγκέντρωση το πρωί της Τρίτης στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης. Πιθανότατα σ’ αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο η άρνηση της ΟΕΒΕ Ξάνθης να συμμετέχει κατά παρέκκλιση από της ΓΕΣΕΒΕ (Τριτοβάθμιο όργανο) που με ανακοίνωσή της δήλωσε συμμετοχή στην 48ωρη πανελλαδική απεργία της 6ης – 7ης Νοεμβρίου που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Αποχή από την απεργία είχε επίσης και ο Εμπορικός σύλλογος Ξάνθης με αποτέλεσμα η αγορά να είναι ανοιχτή. Σημαντικός πίεσης παράγοντας είναι και η κούραση των εργαζομένων που καλούνται σε απεργία για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 15 ημερών μ’ ότι «ψαλίδισμα» σημαίνει αυτό για τον ήδη «ψαλιδισμένο» από τα 2 προηγούμενα μνημόνια μισθό τους. Ενδεικτικό είναι ότι το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία των υπαλλήλων της Π.Ε. Ξάνθης στην απεργία της 6ης Νοεμβρίου ήταν 10% ενώ στην απεργία της 18ης Οκτωβρίου πλησίασε το 80%! Να σημειώσουμε ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι δεν προσήλθαν στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης το πρωί της Τρίτης καθώς περιφρουρούσαν την κατάληψη στο Δημαρχείο και στα δημοτικά κτίρια. Όμως με απόφαση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελου Μπεμπεκίδη η πορεία που έγινε στην κεντρική οδό της πόλης (28ης Οκτωβρίου) είχε σταθμό το Δημαρχείο ως ένδειξη συμπαράσταση στους δημοτικούς υπαλλήλους. Επίσης ανακοινώθηκε ότι η απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στο νοσοκομείο Ξάνθης, προς συμπαράσταση των εργαζομένων του νοσοκομείου.  
Τι λένε οι πολίτες για τα μέτρα
Επειδή η ιστορία των απεργιακών κινητοποιήσεων επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα. Επειδή το διακύβευμα πάντα είναι το ίδιο και μηνυματοποιείται στο: «Δεν αντέχουμε άλλες αντεργατικές πολιτικές» και επειδή οι συνδικαλιστές έχουν εξαντλήσει την επιχειρηματολογία τους και κάθε φορά επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια ….αφήσαμε το κόσμο να μιλήσει. Το δείγμα είναι τυχαίο από 4 πολίτες που ήταν στη απεργιακή συγκέντρωση στου Εργατικού Κέντρου, οι οποίοι απαντούν στις ερωτήσεις: «Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σας από τα μνημόνια που προηγήθηκαν και πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεάσουν τα νέα μέτρα τη ζωή σας.  
Έλενα Τάτσιου, Διευθύντρια στο Γυμνάσιο Πολυσίτου
«Είναι οφθαλμοφανές ότι το βιοτικό μας επίπεδο μειώνεται όχι μόνο για την δική μας τη γενιά που ταλαιπωρείται αυτή την εποχή αλλά πιο πολύ για τα παιδιά μας. Τα παιδιά είναι αυτά που θα ζοριστούν και θα υποφέρουν. Είναι κάτι που δεν θέλει κανείς Έλληνας αν τους κόψουμε το χαμόγελο Βλέπουμε ανθρώπους θλιμμένους κατηφείς και όλοι σκέφτονται την επόμενη μέρα Είναι πολύ δύσκολα Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και ν’ αγωνιστούμε. Η αναγκαιότητα των μέτρων δεν με πείθει. Πόσες ακόμη θυσίες πρέπει να κάνουμε για λάθη που ουσιαστικά εμείς δεν έχουμε κάνει αλλά γι αυτά ευθύνονται οι πολιτικές ηγεσίες. Δεν μπορών να καταλάβω μέχρι που θέλουν να μας φτάσουν».

Πόσο τα νέα μέτρα θα επηρεάσουν τη ζωή μας;
Χατζόπουλος Χαράλαμπος, εργαζόμενος: «Πάρα πολύ θα επηρεαστεί η ζωή μας γιατί τα εργασιακά καταρρακώνονται, τα συνταξιοδοτικά καταρρακώνονται δεν μένει τίποτε όρθιο…και δυστυχώς δεν βλέπω διέξοδο…»!
Χρυστακίδου Κωνσταντινιά, Πρόεδρος σωματείου εφοριακών Ξάνθης
«Τα νέα μέτρα είναι ακόμη πιο δυσβάστακτα απ’ αυτά που έχουν εφαρμοστεί από τα δύο πρώτα μνημόνια. Ήδη έχουμε υποστεί πάρα πολλά και στον οικονομικό και στον εργασιακό και στον κοινωνικό τομέα και αυτά θα μας φέρουν σε ακόμη δυσμενέστερη θέση. Εμείς σαν εφοριακοί συμμετέχουμε στην απεργία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ αλλά έχουμε κηρύξει και σαν Ομοσπονδία τη δική μας απεργία γιατί είμαστε αντίθετοι με τις περικοπές μισθών, συντάξεων και δώρων. Είμαστε αντίθετοι με τις απολύσεις τις εφεδρείες και τη διαθεσιμότητα που σχεδιάζεται και με τις νέες εργασιακές σχέσεις. Πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει ν’ αντιδράσουμε.
Κατερίνα Ψαθά, νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Ξάνθης: «Τα νέα μέτρα είναι η απόλυτη καταστροφή. Αν ο κόσμος δεν βγει στο δρόμο ν’ αντιδράσει η ζωή μας δεν θα έχει καμιά σχέση με πριν. Ο χώρος της υγείας είναι ο πρώτος που βάλλεται μαζί με το χώρο της Παιδείας. Γιατί η κοινωνία στηρίζεται σ’ αυτά. Στα εργασιακά έχουν καταργήσει τα πάντα…»!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …