Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πετρέλαιο με το … «σταγονόμετρο»

Πετρέλαιο με το … «σταγονόμετρο»

0
petrelaio_thermansis_-empros

Πρώτο 10ήμερο του Νοέμβρη και ακόμη δεν άρχισαν οι παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης

Έχουν διανεμηθεί μόνο 15.000 λίτρα. Κάποιες οικοδομές έχουν φουλάρει από πέρσι τις δεξαμενές και κάποιοι έχουν στραφεί σ’ άλλους τρόπους θέρμανσης

«Με το ντουφέκι» κυνηγούν τους πελάτες – ενοίκους πολυκατοικιών τα βενζινάδικα της Ξάνθης, αφού αρχές Νοεμβρίου και ακόμη οι παραγγελίες για διανομή πετρελαίου θέρμανσης δεν έχουν αρχίσει. Βέβαια σ’ αυτό σημαντικό ρόλο έχει παίξει ο καιρός που είναι ασυνήθιστα καλοκαιρινός για την εποχή και δεν έχει χρειαστεί ακόμη ν’ ανάψει καλοριφέρ ή να καπνίσει τζάκι όμως η κύρια αιτία είναι η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Η τιμή του που είναι διπλάσια από πέρσι, οδήγησε πολλούς πολίτες να γυρίσουν την πλάτη τους στο πετρέλαιο και ν’ αναζητήσουν άλλους τρόπους θέρμανσης.  
Μόνο 4,5% του πληθυσμού προμηθεύτηκε πετρέλαιο
Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του σωματείου Πρατηριούχων καυσίμων Ξάνθης κ. Γιάννης Σιούτας πέρσι αυτή την εποχή είχαν διανεμηθεί 330.000 λίτρα πετρέλαιο ενώ φέτος δεν ξεπερνούν τα 15.000 λίτρα δηλαδή μόνο το 4,5 % του πληθυσμού έχουν προμηθευτεί πετρέλαιο! Να υπενθυμίσουμε ότι από πέρσι άρχισε να κάνει την εμφάνισή του το φαινόμενο του «κοψίματος» της θέρμανσης σε πολυκατοικίες της πόλης: «Εμείς είχαμε προειδοποιήσει,. Αν ήθελε το υπουργείο να κάνει την εξίσωση στο πετρέλαιο θέρμανσης – κίνησης για να πατάξει το λαθρεμπόριο στα καύσιμα ας έκανε την εξίσωση προς τα κάτω, δηλαδή από 90 λεπτά και όχι μ’ αυτές τις τιμές που είναι αποτρεπτικές για να χρησιμοποιήσει κάποιος πετρέλαιο για θέρμανση ιδιαίτερα τέτοιες εποχές με τόση μεγάλη ανεργία. Είναι επόμενο ότι ο κόσμος στράφηκε σε άλλους τρόπους θέρμανσης πιο οικονομικούς και το υπουργείο θα έχει απώλεια αντί αύξηση εσόδων» , σημειώνει ο κ. Σιούτας. Να σημειώσουμε ότι η τιμή του πετρελαίου κίνησης στα βενζινάδικα της Ξάνθης κυμαίνεται από 1.37 – 1,47 το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο θέρμανση από 1,28έως 1,37 το λίτρο.  
Έχουν φουλάρει από πέρσι τις δεξαμενές
Το γεγονός ότι δεν γίνονται παραγγελίες επιβεβαιώνει και το Γραφείο Διαχείρισης κοινοχρήστων ΚΡΟΝΟΣ απ’ όπου μας πληροφορούν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει καμία παραγγελία από τις 60 πολυκατοικίες που έχουν τη διαχείριση των κοινοχρήστων τους. Όπως επισημαίνει ό κ. Πανταζής Μιχάλης: «αυτές οι οικοδομές που αποφάσισαν ότι θ’ ανάψουν καλοριφέρ έχουν γεμάτο τον λέβητα καθώς είχαν προνοήσει από πέρσι και αγόρασαν πετρέλαιο γνωρίζοντας ότι θα γίνει η εξίσωση του φόρου,. Συνεπώς σε 1 – 1,5 μήνα θα δούμε αν θα συνεχίσουν να αγοράζουν. Οι υπόλοιπες που αποφάσισαν ότι δεν θ’ ανάψουν οι ένοικοι ο καθένας ξεχωριστά και όχι ομαδικά έχει φροντίσει και επιλέξει τον τρόπο θέρμανσής του Μέχρι στιγμής δεν είδαμε να γίνει αντικατάσταση του καυστήρα με καυστήρα πέλετ σε καμιά οικοδομή».  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…