Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Καταγγελίες για αδικίες στις ακακίες

Καταγγελίες για αδικίες στις ακακίες

0

Αγρότες των Αβδήρων καταγγέλλουν το Δασαρχείο Ξάνθης και την αρμόδια επιτροπή έλεγχου για τις δασώσεις

Υποστηρίζουν ότι τους κόβει τις επιδοτήσεις που δικαιούνται. «Κάνουμε ότι λέει ο κανονισμός» λέει ο αν. Δασάρχης

Σε μια απίστευτη ταλαιπωρία με επιπρόσθετο οικονομικό κόστος έχει υποβάλλει το Δασαρχείο Ξάνθης μια μερίδα αγροτών στην περιοχή των Αβδήρων, οι οποίοι πριν 15 και πλέον χρόνια έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό επιδοτούμενο πρόγραμμα καλλιέργειας ακακίας. Όπως μας καταγγέλλουν οι συγκεκριμένοι αγρότες από τα Άβδηρα, τόσα χρόνια τώρα έπαιρναν κανονικά την επιδότηση αφού γίνονταν κανονικά οι τακτικοί έλεγχοι στη φυτεία τους όμως τα τελευταία 2 – 3 χρόνια το Δασαρχείο τους δημιουργεί πολλά προβλήματα είτε καθυστερώντας τους ελέγχους με αποτέλεσμα να αργούν να πάρουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται είτε στερώντας τους εντελώς τη δυνατότητα να πάρουν την επιδότηση χρησιμοποιώντας ως αιτιολογία ότι η φυτεία έχει καταστροφή περισσότερο από 20% όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο και ότι πρέπει να αντικατασταθεί με νέα φυτά με έξοδα τα αγρότη.  
Όταν η τυπολατρία της δημόσιας διοίκησης γίνεται «μέγγενη» στους πολίτες
Μάλιστα σε μια περίπτωση – όπως μας καταγγέλλει ο ίδιος ο αγρότης – τον έκοψαν δύο φορές αφού προηγουμένως τον έβαλαν και αντικατέστησε τα κατεστραμμένα δενδρύλλια με 250 νέα την περασμένη Άνοιξη, τα οποία όμως και πάλι δεν ικανοποίησαν την επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής έλεγχου του Δασαρχείου Ξάνθης, η οποία και δεν έχει αποστείλει το φάκελο του αγρότη – καλλιεργητή στον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να πληρωθεί, ζητώντας επαναφύτευσευη άλλων 200 δενδρυλλίων, γεγονός που σημαίνει νέα έξοδα για τον αγρότη περίπου 1000 ευρώ για να πάρει (αν δεηθεί η συγκεκριμένη υπάλληλος να πει και πάλι το O.k.) 1.500 ευρώ επιδότηση! Έτσι δυο χρόνια τώρα ο συγκεκριμένος αγρότης δεν έχει πάρει την επιδότηση που δικαιούται ξοδεύοντας περίπου 2.500 ευρώ (πρώτη φύτευση και καθαρισμό της φυτείας). Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε αυτό το φαινόμενο στο χώρο της δημόσιας διοίκησης όπου εξαιτίας της τυπολατρίας, της ευθυνοφοβίας και της μυωπικής αντιμετώπισης κάποιων υπαλλήλων που κόβουν και ράβουν σε Επιτροπές χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα εγκυκλίους, βλέποντας και κρίνοντας τα πάντα με την δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και την ασφάλεια της μονιμότητας της δικής τους θέσης, να ταλαιπωρούν τους πολίτες και να τους αποστερούν εισόδημα ιδιαίτερα αυτή την εποχή!  
Ότι λέει ο κανονισμός….
Το «Ε» αναζήτησε τη συγκεκριμένη υπάλληλο στο Δασαρχείο για την οποία έχουν γίνει πολλές καταγγελίες από τους αγρότες των Αβδήρων και όλες συγκλίνουν σε μία: Στο ότι στην προσπάθεια της να τηρήσει πιστά το γράμμα της εγκυκλίου διαπράττει αδικίες εις βάρος τους, όμως η ίδια αρνήθηκε ν’ αναλάβει την …ευθύνη μιας απάντησης σε καταγγελίες που αφορούν την ίδια και μας παρέπεμψε στον προϊστάμενό της αναπληρωτή Δασάρχη κ. Μούρο. Ο κ. Μούρος με τη σειρά του χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας, άνοιξε τον κανονισμό και μας πληροφόρησε ότι αυτός λέει ότι : «αν καταστραφεί η καλλιέργεια ακόμη από πυρκαγιά ή πλημμύρα είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ και σ’ αυτή την περίπτωση ζητείται επιστροφή των επιδοτήσεων που πήρε ο αγρότης από την αρχή της σύμβασης».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopouou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στις Βρυξέλλες ο Αυγενάκης για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας

Οι αλλαγές στην ΚΑΠ είναι από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Υπουργών…