Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Στην «Ανάβαση Ριτσώνας» ο Γιώργος Ξενοκώστας

Στην «Ανάβαση Ριτσώνας» ο Γιώργος Ξενοκώστας

0
xenokostas_aytokinito-empros

Στο 2ο σημαντικότερο αγώνα ράλλυ θα συμμετέχει ο Ξανθιώτης οδηγός

Το Σαββατοκύριακο 01-02 Δεκεμβρίου η διοργάνωση      

   
Σε έναν από τους σημαντικότερους και πιο γνωστούς αγώνες ράλλυ στην Ελλάδα, την «Ανάβαση Ριτσώνας», θα πάρει μέρος ο Ξανθιώτης οδηγός Γιώργος Ξενοκώστας.
Η διοργάνωση που φέτος συμπληρώνει 56 χρόνια σταθερής και ανελλιπούς παρουσίας θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 01-02 Δεκεμβρίου υπό την εποπτεία της Αγωνιστικής Λέσχης Αυτοκινήτων και υπό την αιγίδα του Δήμου Χαλκιδέων.
Στο φετινό αγώνα δήλωσαν συμμετοχή 130 οδηγοί απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των διοργανωτών: «Η φετινή εκδήλωση θα έχει γενεθλιακό χαρακτήρα, δίνοντας μία νότα αισιοδοξίας στη δύσκολη εποχή που διανύουμε». Ο αγώνας ανάβασης του ερχόμενου Σαββατοκύριακου θα είναι και ο τελευταίος επίσημος του 2012 με ιδιαίτερη βαθμολογική σημασία για το πρωτάθλημα Ελλήνων οδηγών.
Εξάλλου στη διαδρομή, μήκους 3,6 χλμ. με υψομετρική διαφορά εκκίνησης – τερματισμού 217μ., που κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει πάνω από 40.000 θεατές, άνθρωποι και αυτοκίνητα θα αναμετρηθούν με το χρόνο, στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν όχι μόνο τη νίκη, αλλά και πρωταθλήματα, κύπελλα και έπαθλα κατηγοριών και κλάσεων, στον μεγάλο τελικό της χρονιάς.
Πιθανόν σε κάποιες κατηγορίες οι τίτλοι να έχουν κριθεί, όμως η συμμετοχή και η διάκριση στη δύσκολη και τεχνική, βουνίσια διαδρομή που άνδρωσε γενιές και γενιές οδηγών από το 1956 έως σήμερα, παραμένει όνειρο κάθε αγωνιζόμενου.
Άρρηκτα δεμένη με την Ιστορία των Ελληνικών Αγώνων Αυτοκινήτου, η Ριτσώνα παραμένει ένας αγώνας-δυναμόμετρο για ανθρώπους και μηχανές. Κάθε μια από τις 19 στροφές της, κάθε βράχος, κάθε μπαριέρα, κάθε σπιθαμή ασφάλτου, εάν είχαν φωνή θα μπορούσαν να διηγηθούν αμέτρητες ιστορίες αγωνίας και πάθους και να περιγράψουν αλησμόνητες σκηνές «θρίλερ».
Αυτή ήταν πάντα η Ριτσώνα. Το «μαγικό βουνό» των ελληνικών αγώνων, η έδρα όλων των αγωνιζόμενων, το γήπεδο των φανατικών θαυμαστών του σπορ στην Ελλάδα.
Η φετινή αγωνιστική εκδήλωση, λοιπόν, που διοργανώνει για πολλοστή φορά η Αγωνιστική Λέσχης Αυτοκινήτου και το πολύπειρο επιτελείο της, σε συνεργασία με το Αγωνιστικό ΕΛΠΑ υπόσχεται να κάνει έναν άψογο αγώνα με κάποιες καινοτομίες και εκπλήξεις που θα νοστιμίσουν τη ήδη τέλεια συνταγή.
Μια από αυτές είναι τα πανέμορφα Ιστορικά αυτοκίνητα της κατηγορίας «Regularity» που θα αναμετρηθούν με το βουνό σε δικό τους αγώνα ακριβείας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρωταθληματικού, δίνοντας την ευκαιρία στους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού να απολαύσουν από κοντά και εν δράσει, πανέμορφα τετράτροχα του παρελθόντος, είτε αγωνιστικά, είτε παραγωγής.  
Γ. Ξενοκώστας: «Αγώνας ιδιαίτερες απαιτήσεις στις οδηγικές ικανότητες»  
Για 11η χρονιά θα πάρει μέρος στον παραπάνω αγώνα ο Γιώργος Ξενοκώστας. Για την εμπειρία της συμμετοχής, ο Ξανθιώτης οδηγός μίλησε στο «Ε» τονίζοντας:
Γ.Ξ.: «Σίγουρα είμαι πολύ χαρούμενος γιατί η «Ανάβαση Ριτσώνας» είναι ένας σημαντικός αγώνας, αρκετά δύσκολος και ιδιαίτερα απαιτητικός, γεγονός όμως που ευχαριστεί όλους τους οδηγούς που φτάνουν τα αυτοκίνητα τους στα όρια, ενώ χρειάζεται μεγάλη οδηγική ικανότητα για να μπορέσει κάποιος να ανταποκριθεί και να τερματίσει. Εγώ λόγω του ότι δεν μπόρεσα να πάρω μέρος στους προηγούμενους αγώνες του φετινού πρωταθλήματος και βρίσκομαι πίσω στη βαθμολογία δεν έχω σκοπό την επίδοση που θα μου δώσει τον τίτλο, ωστόσο αν καταφέρω και τερματίσω στις υψηλές θέσεις θα είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμένα προσωπικά, όσο και για τους συνεργάτες μου.
Ο αγώνας επειδή είναι και ο τελευταίος της χρονιάς έχει πάντα ¨πανηγυρικό¨ τόνο καθώς συμμετέχουν πολλοί Έλληνες οδηγοί και αποχαιρετούν με αυτό τον τρόπο τη χρονιά που ολοκληρώνεται, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τις αναβάσεις και κούρσες της επόμενης σεζόν».
Να σημειώσουμε ότι ο Γιωργος Ξενοκώστας φέτος θα συμμετέχει σε αγώνα πανελλήνιας (και όχι μόνο) εμβέλειας για 2η φορά, καθώς τον περασμένο Μάιο πήρε μέρος στο «Rally Acropolis 2012» όπου τερμάτισε στην 7η θέση στην κατάταξη των Ελλήνων οδηγών.
Ο 45χρονος οδηγός δεν θα αγωνιστεί με το Mitsubishi Lancer Evo 3 με το οποίο έτρεξε στο «Ακρόπολις», αλλά με το FIAT 128 Rally, το «ιστορικό» αυτοκίνητο αγώνων, όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος.
* Το «Ε» θα παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες του Ξανθιώτη οδηγού Γιώργου Ξενοκώστα και θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα και ρεπορτάζ από την «Ανάβαση Ριτσώνα» μετά την ολοκλήρωση του.    

Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr      

Ριτσώνα Ευβοίας  


Η Ριτσώνα είναι γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται στα ανατολικά της επαρχίας Θηβών του νομού Βοιωτίας. Παρόλα αυτά λόγω της μικρής της απόστασης από τον πορθμό του Ευρίπου και της πόλης της Χαλκίδος, ανήκει διοικητικά στο νομό Ευβοίας και συγκεκριμένα στα όρια των δήμων Αυλίδας κι Ανθηδόνας.
Η Ριτσώνα Ευβοίας είναι ονομαστή για έναν από τους πιο δημοφιλείς αγώνες αυτοκινήτου στην Ελλάδα, την περίφημη Ανάβαση Ριτσώνας. Η πρώτη Ανάβαση Ριτσώνας διεξήχθη το 1956 από την Αγωνιστική Λέσχη Αυτοκινήτου και από τότε κάθε χρόνο στο πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου πραγματοποιείται ο ανωτέρω αγώνας ράλλυ, ο οποίος είναι η αυλαία του ετήσιου Πρωταθλήματος Αναβάσεων. Το ρεκόρ συμμετοχών σημειώθηκε το 2006, όταν οι οδηγοί έφτασαν σχεδόν τους 200 (196).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λεύκιππος: Αγωνίζεται σήμερα με τον ΓΑΣ στην Κομοτηνή

Το πρόγραμμα και οι διαιτητές της 24ης αγωνιστικής Συνεχίζεται με την 24η αγωνιστική το πρ…