Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Περιμένουν το de minimis οι κτηνοτρόφοι «πώς και πώς»

Περιμένουν το de minimis οι κτηνοτρόφοι «πώς και πώς»

0
agelades-empros

Τους «τσάκισε» η εκτίναξη της τιμής των ζωοτροφών

Σε καταρχάς στήριξη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που δεν έλαβαν καμία ενίσχυση και στην προώθηση της καλλιέργειας των ψυχανθών, δίνει προτεραιότητα το υπουργείο    

Ως σημαντική επιτυχία παρουσιάζεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το «πράσινο φως» που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο αρμόδιος επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ντατσιάν Τσόλος, για την κινητοποίηση του μηχανισμού “de minimis”, που εκτιμάται ότι θα στηρίξει σημαντικά την ελληνική κτηνοτροφία. Πρόκειται για έναν κανονισμό, την ενεργοποίηση του οποίου η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει σε περίπτωση έκτακτων περιστάσεων, θεομηνιών, πυρκαγιών και επισιτιστικών κρίσεων. Σε αυτή την τελευταία κατηγορία ανήκει η εν λόγω περίπτωση, η οποία αποτελεί και την πρώτη που απαιτεί την ενεργοποίηση του “de minimis” τα τελευταία χρόνια (δόθηκε ξανά το 2008).
Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν σε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προτεραιότητα σχεδιάζεται να δοθεί στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες δεν έχουν λάβει καμία ενίσχυση (πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι και λίγοι αγελαδοτρόφοι), στις πεδινές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, καθώς και στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που λαμβάνουν κοινοτικές ενισχύσεις. Ακόμη, προκειμένου να απεξαρτηθεί η χώρα από τις διεθνείς τιμές των ζωοτροφών, προωθείται και η καλλιέργεια των ψυχανθών, μέσω των οποίων θα ενισχυθεί και η ντόπια παραγωγή ζωοτροφών.  
Επιφυλάξεις για το χρόνο καταβολής
Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης Κώστας Ζαφειριάδης εξηγεί ότι τη φετινή χρονιά η εκτίναξη της τιμής των ζωοτροφών έχει «τσακίσει» τους κτηνοτρόφους, αφού η τιμή της σόγιας αυξήθηκε περίπου 100% (από 0,30 € σε 0,60 €) και συνεχίζει να έχει ανοδικές τάσεις. Ο ίδιος εξηγεί ότι ναι μεν στις ξηρασίες στην Αμερική οφείλεται σε μεγάλο βαθμό της αύξηση της τιμής, ωστόσο πρόσθεσε και τον παράγοντα της πρόκλησης τεχνητών κρίσεων, που δεν αποκλείεται να έχουν παίξει κι αυτές κάποιο ρόλο. Ακόμη, σημειώνει ότι και η τιμή του καλαμποκιού αυξήθηκε από 0,18 € σε 0,26 €. Σχετικά με την επιδότηση των κτηνοτρόφων, λόγω αυτής ακριβώς της φετινής ατυχίας για την εγχώρια κτηνοτροφία, ο Κώστας Ζαφειριάδης επισημαίνει ότι ναι μεν η ενίσχυση θα είναι χρήσιμη, ωστόσο η καθυστέρηση που αναμένεται στην καταβολή της θα είναι εις βάρος των κτηνοτρόφων. ‘Ο χειμώνας είναι προ των πυλών. Τα περισσότερα κοπάδια είναι σε διαδικασία εγκυμοσύνης. Ακόμη και για τα ζώα που βοσκούν ελεύθερα, τα χωράφια θα οργωθούν. Άρα με δεδομένη και τη συνεχή αύξηση των τιμών των τροφών, αναμένεται να επιδεινωθεί η κατάσταση για μας», αναφέρει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων.  
25. εκ. ευρώ το πακέτο “de minimis”
Το ύψος των ενισχύσεων για την ενεργοποίηση του κανονισμού «de minimis» μπορεί να φθάσει περίπου τα 25 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα περίοδο και θα έχουν τη μορφή κρατικών επιδοτήσεων από τον προϋπολογισμό. Σε αυτό το ποσό θα προστεθούν όσα ποσά προκύψουν από την ανακατανομή του άρθρου 68 του Κανονισμού 73/2009 για τα μέτρα ειδικής στήριξης των γεωργών.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…