Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αύξησε τις εξαγωγές της η ΣΕΚΑΠ

Αύξησε τις εξαγωγές της η ΣΕΚΑΠ

0

Χάρη στην προσπάθεια των διευθυντικών της στελεχών και των εργαζομένων της. Εξάγει σε Αλβανία, Κόσσοβο, Λιβύη

Προβληματισμός για την καθυστέρηση ανακοίνωσης των υποψηφίων. Πληροφορίες λένε ότι περιμένουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Ένας μήνας πέρασε από τότε που έληξε η β’ φάση του διαγωνισμού για τη ΣΕΚΑΠ που συμπεριελάμβανε κατάθεση δεσμευτικών προσφορών των υποψηφίων και ακόμη να …βγει λευκός καπνός από τον ειδικό εκκαθαριστή κ. Μαράντο και την εταιρεία αξιολόγησης (Deloite) που κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους αρνούμενοι να δώσουν όχι μόνο τα ονόματα, αλλά ούτε και τον αριθμό των ενδιαφερομένων. Πληροφορίες του «Ε» αναφέρουν ότι περιμένουν την εκταμίευση της τρίτης δόσης και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το γεγονός ότι τηρείται ευλαβική σιωπή γύρω από το θέμα της ΣΕΚΑΠ δημιουργεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό στους εργαζόμενους καθώς η τακτική αυτή είναι ασυνήθιστη αν κρίνουμε τουλάχιστον από την διαδικασία που ακολουθήθηκε σχετικά με την Δωδώνη και την ΕΒΖ . Παράλληλα έχει τροφοδοτήσει διάφορες φήμες και σενάρια σχετικά με την τύχη της εταιρείας αλλά και τις ζυμώσεις που πραγματοποιούνται στο παρασκήνιο. Όλοι λοιπόν αυτοί που κατά καιρούς αναφέρονται ως υποψήφιοι είναι προϊόν φημολογίας αφού επισήμως τίποτε δεν επιβεβαιώνεται.  
Τα τελευταία σενάρια για τη ΣΕΚΑΠ
Συνοψίζοντας τα περί υποψηφιοτήτων να σημειώσουμε ότι τα τελευταία σενάρια – όπως αναφέρονται σε σχετικό ρεπορτάζ της «agronews» – φέρνουν στην κορυφή της λίστας των ενδιαφερομένων την τουρκική Seba η οποία έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με Έλληνα επενδυτή. Οι Τούρκοι έχουν μακροχρόνια συνεργασία με τη ΣΕΚΑΠ καθώς παράγουν για λογαριασμό της σειρά σημάτων. Αξιοσημείωτο είναι ότι είχαν συμμετάσχει και στον προηγούμενο διαγωνισμό χωρίς ωστόσο να προκριθούν στην τελική φάση.
Από την ελληνική αγορά, οι εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διαγωνισμού –και οι οποίες, σύμφωνα με τις πηγές από την αγορά που προαναφέραμε, θα μπορούσαν να είναι οι εν δυνάμει στρατηγικοί εταίροι της Seba- είναι η Ηλ. Παπαδόπουλος Α.Ε. (είχε προκριθεί στην τελική φάση του προηγούμενου διαγωνισμού και έχει επίσης μακρά συνεργασία με τη ΣΕΚΑΠ) και η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου.
Έντονο ενδιαφέρον επίσης είχε εκδηλώσει η βουλγαρικών συμφερόντων Alfa Finance Holding AD (Βουλγαρία), εταιρεία συμμετοχών με αξία ενεργητικού άνω των 350 εκατ. ευρώ, η οποία για τη συγκεκριμένη επένδυση δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με την εταιρεία Openmark Ltd., με εμπειρία στον κλάδο παραγωγής τσιγάρων. Μάλιστα, στελέχη της έχουν επισκεφτεί ουκ ολίγες φορές τις εγκαταστάσεις της ΣΕΚΑΠ.
Την πεντάδα των ενδιαφερομένων συμπληρώνει η αμερικανικών συμφερόντων επενδυτική εταιρεία York Capital Management Global Advisors LLC.  
Έξω πάει καλά η ΣΕΚΑΠ…
Σε πείσμα όλων των αντιξοοτήτων που της έχουν τύχει καθώς τα τελευταία μέτρα που αυξάνουν τον πάγιο φόρο και μειώνουν τον αναλογικό δίνουν ένα ακόμη χτύπημα στα ελληνικά τσιγάρα που φτάνουν να πωλούνται στην ίδια τιμή με τα ξένα, όπως επίσης και η απώλεια μεριδίων από την ελληνική αγορά λόγω της κατάπτωσης των εγγυητικών από την ΑΤΕ, η ΣΕΚΑΠ προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της χάρις στην μεγάλη προσπάθεια των εργαζομένων της και των διευθυντικών της στελεχών. Όπως είναι γνωστό διοικητικό συμβούλιο ουσιαστικά δεν υπάρχει αφού είναι υπό παραίτηση κατά συνέπεια η ευθύνη της λειτουργίας του εργοστασίου βαρύνει τα στελέχη και τους εργαζομένους. Βρίσκεται λοιπόν σε εξέλιξη μια προσπάθεια αύξησης των εξαγωγών που – σύμφωνα με πληροφορίες μας έχει πολύ θετικά αποτελέσματα. Η ΣΕΚΑΠ έχει αυξήσει τις εξαγωγές της προς την Αλβανία, το Κόσσοβο και την Λιβύη. Κι αυτό είναι ένα καλό ατού για τον υποψήφιο αγοραστή.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

Τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες μειώσεις Συγκράτηση των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ τ…