Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Αστυνομικά Νέα Έραψαν το στόμα τους 2 Αφγανοί στη Κέντρο Κράτησης

Έραψαν το στόμα τους 2 Αφγανοί στη Κέντρο Κράτησης

0
sxoli-astinomias-empros

Συνέβη με τα επεισόδια πριν 7 μέρες μόνο που επιβεβαιώθηκε από τον αστυνομικό διευθυντής τώρα

Οι μετανάστες διαμαρτύρονταν για την κράτησή τους αφού έχει παρέλθει το 3μηνο. Δεν ήξεραν ότι άλλαξε ο νόμος

Δύο 25χρονοι Αφγανοί παράνομοι μετανάστες έραψαν τα στόματά τους με κλωστή και βελόνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτησή τους στην Αστυνομική Σχολή Ξάνθης παρότι – όπως ισχυρίστηκαν – έχει παρέλθει το νόμιμο χρονικό διάστημα κράτησης των 3μηνών. Με τον τρόπο αυτό διεκδίκησαν την μετάβασή τους στην Αθήνα και την απέλασή τους στις χώρες προέλευσή τους…  
Συνέβη πριν 7 ημέρες
Πρόκειται για το ίδιο περιστατικό που συνέβη πριν 7 μέρες στην Αστυνομική Σχολή και συγκεκριμένα το βράδυ της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου. Μόνο που τότε οι πληροφορίες μας ανέφεραν μόνο για εντάσεις και για προσπάθεια να ράψουν τα στόματά τους που απεφεύχθησαν μετά την παρέμβαση των αστυνομικών αρχών. Συγκεκριμένα έγραφε το «Ε»: « Ένταση προκλήθηκε μεταξύ των κρατουμένων παρανόμων μεταναστών και των αστυνομικών το βράδυ της Δευτέρας στην Αστυνομική Σχολή Ξάνθης, η οποία ως γνωστόν από τον Αύγουστο λειτουργεί ως Κέντρο Κράτησης όπου και φιλοξενούνται περίπου 450 παράνομοι μετανάστες. Η ένταση είχε ως αφορμή τη διαμαρτυρία αρκετών παράνομων μεταναστών οι οποίοι κρατούνται περισσότερο από 3 μήνες σε Κέντρα Κράτησης και οι οποίοι ζητούσαν να μεταφερθούν στην Αθήνα και απ’ εκεί να απελαθούν, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.
Μάλιστα απείλησαν ότι θα ράψουν τα στόματά τους, ότι θα αυτοκτονήσουν ή ότι θα εξεγερθούν αν δεν γίνει αποδεκτό το αίτημα τους που – όπως ισχυρίστηκαν – είναι δικαίωμά τους από το νόμο». Πάραυτα ενημερώθηκε η ηγεσία της Αστυνομική Διεύθυνσης Ξάνθης η οποία και προσήλθε στη Σχολή. Ο αρμόδιος διοικητής του Συνοριακής Φύλαξης κ. Χατζηστάθης εξήγησε με ήρεμο τρόπο στους αντιδρώντες ότι ο νόμος έχει αλλάξει και πλέον δεν ισχύει η περίοδος της τρίμηνης κράτησης και μετά της απέλασης. Μετά απ’ αυτό τα πνεύματα ηρέμησαν και οι μετανάστες ακολούθησαν το συνηθισμένο πρόγραμμά τους».  
Το επιβεβαίωσε ο αστυνομικός διευθυντής Ξάνθης
Τα πράγματα έγιναν έτσι ακριβώς με μόνη διαφορά ότι τελικά 2 από τους παράνομους μετανάστες που αντιδρούσαν έραψαν τα στόματά τους με δύο ραφές. Αυτό το επιβεβαίωσε στο «Ε» ο αστυνομικός διευθυντής Ξάνθης κ. Γιώργος Γκοδοσίδης, ο οποίος όμως είπε ότι …κράτησαν ραμμένο το στόμα τους μόνο για 2 λεπτά και στη συνέχεια αφαίρεσαν τα ράμματα αφού τους παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες από κλιμάκιο του ΚΕΛΠΝΟ που βρίσκεται στην Σχολή.  
Δεν ήξεραν ότι άλλαξε ο νόμος
Υπενθυμίζουμε ότι το νέο νομικό πλαίσιο που προήλθε κατόπιν εναρμόνισης της ελληνικής με την κοινοτική νομοθεσία καταργεί το τρίμηνο χωρίς να θέτει όμως σαφές χρονοδιάγραμμα κράτησης των κρατουμένων παρά μόνο όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μεταξύ των υπουργείου Δημόσιας Τάξης και των Προξενικών αρχών ή πρεσβειών των χωρών προέλευσης των μεταναστών ώστε να αποκτήσουν ταξιδιωτικά έγραφα και κατόπιν να ναυλωθεί αεροπλάνο με έξοδα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων το οποίο θα μεταφέρει τους μετανάστες με συνοδεία αστυνομικών στις χώρες προέλευσής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες μας μ’ αυτόν τον τρόπο έχει φύγει ένας μικρός αριθμός μεταναστών καθώς ο νόμος τέθηκε σε ισχύ πρόσφατα όμως οι διαδικασίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες με αποτέλεσμα η κράτηση να επιμηκύνεται σε ένα χρόνο και βάλε…  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αστυνομικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καταδίωξη ανηλίκων που έκλεψαν αυτοκίνητο στο νομό Ξάνθης

Έσπασαν τη μπάρα στα διόδια της Μέστης για να ξεφύγουν Αυτοκίνητο έκλεψαν από την Ξάνθη δύ…