Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πιο οικονομικές από ποτέ οι σχολικές εκδρομές

Πιο οικονομικές από ποτέ οι σχολικές εκδρομές

0
sxoliki_ekdromi2-empros

Οι τελειόφοιτοι της Ξάνθης «ετοιμάζονται», αρνούμενοι να θυσιάσουν την πιο αγαπημένη μαθητική απόδραση

Λιγότερες ημέρες, κοντινός προορισμός, με λαχεία και άλλες εκδηλώσεις οι μαθητές προσπαθούν να μειώσουν το μπάτζετ. Πού θα πάνε φέτος οι τάξεις της Γ’ λυκείου    

Η βαθιά οικονομική ύφεση έχει συρρικνώσει σημαντικά στο μεγαλύτερο φάσμα της κοινωνίας εκδηλώσεις, δράσεις και αποδράσεις με χαρακτήρα αναψυχής. Όμως, οι τελειόφοιτοι μαθητές των σχολείων της Ξάνθης αρνούνται να θυσιάσουν την πιο αγαπημένη μαθητική ανάμνηση και ήδη ετοιμάζονται για την καθιερωμένη πολυήμερη εκδρομή, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη «ανάσα» στην «κούρσα» των πανελλαδικών εξετάσεων. Το κόστος αποτελεί πλέον το σημαντικότερο παράγοντα που κάνει διστακτικούς μαθητές και γονείς, ωστόσο οι ίδιοι οι μαθητές με τη συνδρομή των καθηγητών τους, της οικογένειας, συγγενών και φίλων προσπαθούν να περιορίσουν το κόστος, ώστε να πραγματοποιηθεί η εκδρομή και να συμμετέχουν σε αυτή όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές. Σε πολλά σχολεία του νομού, οι προετοιμασίες έχουν ήδη γίνει, αφού τα τελευταία χρόνια αρκετά σχολεία επιλέγουν να πραγματοποιήσουν το ταξίδι πριν τα Χριστούγεννα, ώστε να μην αποσπαστούν από το διάβασμα στη συνέχεια. Άλλοι βρίσκονται στο στάδιο της… διαβούλευσης και αναζήτησης προορισμού, που να συνταιριάζει όλους τους «τσουχτερούς» παράγοντες. Πάντως, οι Γ’ Λυκείου τάξεις όλων των σχολείων της Ξάνθης θα βρεθούν για λίγες ημέρες με παρέες και τους καθηγητές τους σε κάποιο σημείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού, για να ξενοιάσουν, να διασκεδάσουν και να αντλήσουν δύναμη και κουράγιο, που θα αποτελέσει την «ασπίδα» και τη «θετική ενέργεια» για την προετοιμασία των εξετάσεων.  
Διαφορετικοί προορισμοί, ίσιος ενθουσιασμός για την εκδρομή
Φέτος, οι μαθητές της Γ’ λυκείου των σχολείων της Ξάνθης διαλέγουν ποικίλους προορισμούς. Άλλοι ακολουθούν παραδοσιακούς προορισμούς και άλλοι κάνουν τη διαφορά. Η προτίμηση του εξωτερικού κερδίζει για άλλη μία φορά, αν και δεν είναι σίγουρο ακόμη ότι όλοι θα τα καταφέρουν.
Το 1ο Λύκειο Ξάνθης έχει ήδη αποφασίσει. Θα ταξιδέψει στη Βουδαπέστη προς το τέλος Φεβρουαρίου. Επιφυλακτικότητα υπάρχει για το κόστος συμμετοχής, αλλά ακόμη αυτό δεν έχει προσδιοριστεί καθώς δεν υπήρξε συνεννόηση με τα τουριστικά γραφεία.
Το 2ο Λύκειο, ελέω της κρίσης, καινοτομεί με μία ενδιαφέρουσα εκδρομή- οδοιπορικό ταξιδεύοντας οδικώς σε Βελιγράδι, Βουδαπέστη και Βιέννη. Όπως σημειώνει η υποδιευθύντρια κ. Βάσω Αγοραστού, με αυτό τον τρόπο το κόστος μειώνεται στο μισό σε σχέση με πέρυσι (που ήταν 330 ευρώ) και δε θα ξεπεράσει τα 200 ευρώ. Οι μαθητές του σχολείου ήδη… κάνουν βαλίτσες, αφού αναχωρούν την 1η Δεκεμβρίου.
Στο 3ο Λύκειο οι διεργασίες συνεχίζονται. Ο προορισμός που «κερδίζει» φαίνεται για μια ακόμη χρονιά να είναι η Ιταλία και συγκεκριμένα η Ρώμη και η Φλωρεντία. Ο κ. Τσεντικόπουλος αναφέρει ότι αν και υπήρχε προβληματισμός για το κατά πόσο θα μπορούν ή θα θέλουν οι μαθητές να συμμετέχουν, παραδόξως υπάρχει και μεγάλη πρόθεση συμμετοχής και ενθουσιασμός από τους μαθητές. Ο ίδιος επίσης, παρατηρεί ότι το κόστος θα είναι σίγουρα μειωμένο και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι και τα τουριστικά γραφεία αναγκάστηκαν να κάνουν μειώσεις για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των σχολείων. Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του Δεκεμβρίου.
Το 4ο Λύκειο, ακολουθώντας την περσινή «συνταγή» και με βασικό γνώμονα τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων μαθητών, θα ταξιδέψει στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας στα τέλη φεβρουαρίου. Για να μειωθεί εξάλλου το κόστος, τα δύο τελευταία χρόνια η εκδρομή διαρκεί 4 ημέρες, καθώς οι μαθητές είναι εμφανώς πιο διστακτικοί πλέον και αυτό είναι αντιληπτό, αλλά και κατανοητό από πλευράς διοργανωτών μαθητών και καθηγητών. Το κόστος υπολογίζεται περίπου στα 95 ευρώ ανά μαθητή.
Στα περιφερειακά λύκεια του νομού, τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, αλλά οι συζητήσεις και διεργασίες είναι «πυρετώδεις» και θερμές, όσο και η διάθεση των μαθητών για την πραγματοποίηση της εκδρομής. Ο διευθυντής του λυκείου Αβδήρων κ. Νίκος Ανταμπούφης μας ενημερώνει ότι πιθανός προορισμός είναι η Κρήτη, την οποία οι μαθητές του σχολείου θα γνωρίσουν στα τέλη Φεβρουαρίου. Και στη Σταυρούπολη, οι μόλις 9 μαθητές της Γ’ λυκείου θα επιλέξουν προορισμό εντός Ελλάδος για μετά τα Χριστούγεννα. Και στη Γλαύκη οι μαθητές βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας. Ο διευθυντής του σχολείου Δημήτρης Δόντσος μας μεταφέρει την πρόθεση των μαθητών να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, αν καταφέρουν ένα περιορισμένο κόστος συμμετοχής. Ίσως να διαλέξουν ανάμεσα σε Πράγα, Βουδαπέστη ή Ρώμη, προορισμοί για τους οποίους μπορεί να βρεθούν καλύτερες προσφορές. Ειδάλλως θα επιμείνουν στη Βόρεια Ελλάδα, όπου είχε ταξιδέψει και πέρυσι η Γ’ λυκείου του σχολείου τους.  
Δράσεις για την μείωση του κόστους συμμετοχής από τους μαθητές
Οι μαθητές γνωρίζουν πια ότι σε πολλές οικογένειες η συνδρομή για τη συμμετοχή στην 7ημερη εκδρομή, δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε αυτονόητη. Έτσι με περισσότερο ενθουσιασμό και προσπάθεια από ποτέ, προγραμματίζουν και υλοποιούν ήδη από τη Β’ λυκείου εκδηλώσεις και πάρτυ, προκειμένου να συμβάλλουν στο συνολικό κόστος της εκδρομής και να ελαφρύνουν τη συμμετοχή του κάθε μαθητή. Δημοφιλείς είναι οι λαχειοφόροι αγορές, τα μπαζάρ, τα μαθητικά πάρτυ, η αναζήτηση χορηγών και η κρούσεις στήριξης προς το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. Όπως μας λέει βέβαια χαριτολογώντας διευθυντής λυκείου της Ξάνθης «οι παππούδες συνήθως πληρώνουν γι’ αυτές τις εκδρομές!». Όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι σε κάποια σχολεία αποτελεί πλέον παγιωμένη πρακτική η στήριξη παιδιών ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών, μέσω αυτών των δραστηριοτήτων, ώστε να καταφέρουν και αυτά να συμμετέχουν και να μη λείψουν από την παρέα.  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…