Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Περπατώντας στα μονοπάτια της Ξάνθης ….

Περπατώντας στα μονοπάτια της Ξάνθης ….

0
pezoporia_sxoleion1-empros

Άρχισε το φιλόδοξο πρόγραμμα τριών σχολείων της πόλης με 105 άτομα στην 1η συνάντηση !!  

Περισσότερα από 100 άτομα περπάτησαν το πρωινό της Κυριακής 11 Νοεμβρίου στο μονοπάτι που ενώνει την συνοικία Σαμακώβ με το μοναστήρι Παναγίας Καλαμούς, συμμετέχοντας στην 1η συνάντηση περιβαλλοντικής σύμπραξης 3 σχολείων της πόλης (2ο – 3ο Γ/σιο και 2ο ΕΠΑΛ), με θέμα «Ανάδειξη και αξιοποίηση του δικτύου μονοπατιών Ξάνθης.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που σκοπό έχει την γνωριμία, ανάδειξη και αξιοποίηση των πολλών μονοπατιών που βρίσκονται πέριξ του πολεοδομικού ιστού.
«Ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο μονοπατιών, με κοινά χαρακτηριστικά την ασφαλή διέλευση των περιπατητών, το καθαρό περιβάλλον, τον καλλωπισμό και βελτίωση της αισθητικής, αλλά και τη χαρτογράφηση και σηματοδότησή τους…» τονίζουν οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν και πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια.
Η αρχή έγινε ήδη πέρυσι από το 7ο Γ/σιο σηματοδοτώντας το μονοπάτι ΙΜ Π. Αρχαγγελιώτισσας προς πάρκο κεραιών, δίνοντας παράλληλα το στίγμα του προγράμματος.
Η φετινή δράση των σχολείων είναι πλέον ενταγμένη στην ετήσια σχολική περιβαλλοντική εκπαίδευση, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέχρι τον ερχόμενο Μαιο. Οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και συνοδοί που συμμετέχουν απαρτίζουν τις αντίστοιχες περιβαλλοντικές ομάδες, οι οποίες και συγκροτήθηκαν εκ νέου και με περισσότερα μέλη εξαιτίας της φιλόδοξης δράσης.
Στην 1η ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο του 2ου Γ/σιου, συγκεντρώθηκαν αντιπροσωπείες από τα 3 σχολεία, συνοδευόμενοι από τους υπεύθυνους καθηγητές του προγράμματος. Καθώς τέθηκαν οι φετινοί στόχοι, καταρτήθηκε το ετήσιο καλεντάρι δράσεων και συναντήσεων, όπως επίσης και κοινών ημερίδων που θα πραγματοποιηθούν στα 3 σχολεία, με θέματα συναφή της περιβαλλοντικής δραστηριότητας (Ευρωπαϊκά μονοπάτια Ε 4 και Ε 6, εκδήλωση ΕΕΣ, συμβουλές ασφαλούς διέλευσης και πεζοπορίας, κα). Στις ενέργειες της νέας χρονιάς συμπεριλαμβάνονται και συνεργασίες με τοπικούς φορείς και συλλόγους, όπως ο ΕΟΣ Ξάνθης (18/01/2013 – κλειστό γυμναστήριο 2ου Γ/σιου), το δασαρχείο, Φυσιολατρικός σύλλογος κα.
Τα μονοπάτια που πρόκειται να περπατήσουν οι 150 ενδιαφερόμενοι μαθητές και εκπαιδευτικοί είναι:
ü  Μονοπάτι Σαμακώβ – ΙΜ Π Καλαμούς
ü  Μονοπάτι ΙΜ Π Αρχαγγελιώτισσας – πάρκο κεραιών
ü  Μονοπάτι Χρύσα – Μισκίν τεπέ
ü  Μονοπάτι Εκκλησιαστικό λύκειο – Κορυφή Αβγό (Σταύρος Τσακίρης)
ü  Μονοπάτι πάρκο κεραιών – Κιμμέρια
ü  Μονοπάτι «Θηλιά» – Ποδηλατική πίστα
ü  Μονοπάτι ΙΜ Π Καλαμούς – Εξοχικές κατοικίες Διάφορου
Οι μαθητές αφού γνωρίζουν, περπατούν και ενημερώνονται για τα επιλεγμένα μονοπάτια, προχωρούν στον καθαρισμό, στην χαρτογράφηση και τέλος στην σηματοδότηση των διαδρομών. Ξεχωριστό σημείο αναφοράς αποτελούν τα «Βαφτίσια» των μονοπατιών, σύμφωνα με τα οποία κάθε σχολείο «υιοθετεί» και ονοματίζει επιλεγμένη διαδρομή με όνομα που προκύπτει μετά από άτυπο εσωτερικό σχολικό διαγωνισμό, όπου συμμετέχουν οι μαθητές των περιβαλλοντικών ομάδων.
Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί η προσπάθεια Γερμανικού σχολείου της Στουτγκάρδης, όπου στην επίσκεψη του στην Καλλιράχη Θάσου, αξιοποίησε και ανάδειξε μονοπάτι της περιοχής, βαφτίζοντάς το σε «Μονοπάτι Ποίησης» και εμπλουτίζοντας την διαδρομή βάζοντας πινακίδες με στιχάκια και ρήσεις από Έλληνες ποιητές και λογοτέχνες.
«Θέλουμε να δώσουμε το δικό μας στίγμα στο προσωπικό μας μονοπάτι» επισήμανε αναφερόμενος στην προσπάθεια του 2ου Γ/σιου ο δ/ντης Π. Νταουτίδης, ο οποίος και συνεχίζει : «Συμμετέχουμε ολόθερμα στην αξιόλογη πανΞανθιώτικη περιβαλλοντική προσπάθεια και ευελπιστούμε να προσφέρουμε στην κοινωνία της πόλης την μελλοντική δυνατότητα προσέλευσης σε ένα ασφαλή, όμορφο, προσβάσιμο και μοναδικό περιπατητικό δίκτυο μονοπατιών.
Ίσως τα παιδιά και τα εγγόνια μας να περπατούν, να χαίρονται και να ενημερώνονται από τις πινακίδες των μονοπατιών, μνημονεύοντας και συνεχίζοντας τις προσπάθειές μας».
Το σίγουρο είναι πάντως ότι η Ξάνθη περιβάλλεται από ένα πλήθος μονοπατιών, μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, σε απόσταση αναπνοής από την πόλη. Η ανάπτυξη ενός δικτύου μονοπατιών που θα είναι φιλικά, προσβάσιμα και θα αποτελούν μια ευχάριστη διέξοδο στις καθημερινές εξορμήσεις αλλά και στις αναζητήσεις των Ξανθιωτών προς την μαζική άθληση.
Οι μαθητές των σχολείων της πόλης μας δείχνουν τον δρόμο !!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ψηφιδωτά λάμποντα!

«…είχε στα μάτια ψηφιδωτό τον καημό της Ρωμιοσύνης, εκείνου του πέλαγου τον καημό σαν ήβρε…