Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Θυμάμαι

Θυμάμαι

0
tsipras_002-empros

Θυμάμαι τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διατυπώνει στην ολομέλεια της Βουλής την, εξαιρετικής κοινοβουλευτικής φιλοσοφίας, ρήση “δεν θα τολμάτε να βγείτε από τα σπίτια σας”, ως αποτέλεσμα της ευαγούς δράσης των μελών του τότε ριζοσπαστικού κόμματός του.
Θυμάμαι τους νεαρούς Συριζαίους (για να μην “καρφώνονται” οι μεγάλοι και επώνυμοι) χέρι – χέρι με τους φασίζοντες της “Σπίθα” να πρωτοστατούν ή στην καλύτερη να “κρατούν το ίσο”, στα επεισόδια και στους προπηλακισμούς σε βάρος πολιτικών προσώπων, σε παρελάσεις, ομιλίες, εσωκομματικές διαδικασίες άλλων κομμάτων.
Θυμάμαι το πάνω και το κάτω μέρος της Πλατείας Συντάγματος να ξεχειλίζουν από οργή και να ενώνουν εν τέλει τις φωνές τους στο “προ-δό-τες” και στο “κουφάλες έρχονται κρεμάλες”. Τώρα που τα μέτρα της εποχής εκείνης είναι χάδια μπρος στα επικείμενα και το πολύχρωμο alternative κάτω μέρος της Πλατείας και το ακροδεξιό πάνω μέρος, μπήκαν μέσα στη Βουλή, έμεινε απέξω μόνο ο γνωστός σκύλος “Λουκάνικος” να εκφράζει το “κίνημα των αγανακτισμένων”.
Θυμάμαι τον κ. Τσίπρα να παρελαύνει από το αντίσκηνο του γνωστού για τις κατευθύνσεις του, περί ένοπλου αγώνα, κ. Αμυρά για να δώσει συνέντευξη.
Σήμερα ο κ. Τσίπρας ζητά με αίτηση και χαρτόσημο να συναντήσει την βρυξελιώτικη νομενκλατούρα και να κάνει δηλώσεις με φόντο ευρωπαϊκά αστικά τοπία. Άλλαξε το τσουλούφι στο σοβαρότερο. Διαλύει τις συνιστώσες και ενοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί; Θεωρεί ότι η δόμηση του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις συνιστώσες ήταν λάθος ή ότι πλέον δεν μπορεί να δομείται σοβαρά ένα κόμμα εξουσίας με συνιστώσες του τύπου ΚΟΕ ή ΑΚΟΑ ή ΡΟΖΑ; Τα κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ εμφανίζονται δημόσια χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ο κ. Τσίπρας λάτρεψε τον Ανδρέα Παπανδρέου και την 3η Σεπτέμβρη. Τα μέσα ενημέρωσης ή τουλάχιστον σημαντική μερίδα από αυτά, δίπλα στον “ηγέτη” Αντώνη Σαμαρά που οδηγεί τη χώρα σταθερά έξω από την κρίση, προβάλλουν έναν “συνετό” Αλέξη Τσίπρα.
Για να γίνουν όμως όλα αυτά σήμερα ο κ. Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν αυτά που θυμάμαι στην αρχή του κειμένου. Ως μικροκομματική δουλειά τους, όπως τους επέτασσε το σταλινικό παρελθόν του χώρου τους, που τους μετέδωσαν οι παλιότεροι σύντροφοί τους. Ράμφισαν το αβγό του φιδιού ξύπνησαν το περιεχόμενο και σπάσαν το τσόφλι του. Τώρα όλοι αυτοί -οι κατά τα άλλα προοδευτικοί και αριστεροί- ας μην κλαίνε με μαύρο δάκρυ για τα έκτροπα των ακροδεξιών φασιστοειδών. Ας μην οικτίρουν για το ξύπνημα ό,τι πιο αντιδραστικού υπάρχει στη χώρα. Συνέβαλλαν τα μέγιστα στο θέριεμά τους. Και πολύ φοβάμαι ότι σε λίγο καιρό ο κ. Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αυτός μπροστά στο δίλημμα. Ή να μην βγαίνουν αυτοί πλέον από τα σπίτια τους ή να λύνουν τις πολιτικές τους διαφωνίες με μολότωφ και σιδερογροθιές με τους φασίστες. Και τότε (όπως άλλωστε και τώρα) θα είναι λόγια του αέρα η επίκληση του δημοκρατικού φρονήματος των πολιτών και της σύμπνοιας των δημοκρατικών κοινοβουλευτικών πολιτικών δυνάμεων στα ελάχιστα και στα, μέχρι πρόσφατα, ευνόητα.  
*Από την προσωπική του ιστοσελίδα

Σωκράτης Ξυνίδης
Δικηγόρος, π. αν. υπουργός

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Σωκράτης Ξυνίδης
  • Ένας «Ευρωπαϊκός» χώρος άθλησης….στην Ξάνθη μας

    Ανοίγεις την καγκελόπορτα και μπαίνεις στην αυλή. Ψάχνεις να βρεις, να δεις. Σου είπαν για…
  • Περί Μονταζιέρας

    Γράφει ο Στέργιος Γιαλάογλου, δικηγόρος Μετά το Σαββατιάτικο πρωτοσέλιδο περί ΜΟΝΤΑΖΙΕΡΑΣ …
  • Η φωνή σας

    Γράφει η Χρύσα Μπαΐρα Η φωνή σας… σαν γιασεμιού ευωδιά, μες στα πηχτά σκοτάδια γύρω&…
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας «Ευρωπαϊκός» χώρος άθλησης….στην Ξάνθη μας

Ανοίγεις την καγκελόπορτα και μπαίνεις στην αυλή. Ψάχνεις να βρεις, να δεις. Σου είπαν για…