Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τα νέα για τη ΣΕΚΑΠ και την ΕΒΖ

Τα νέα για τη ΣΕΚΑΠ και την ΕΒΖ

0
ergostasio_zaxari_01-empros

5 οι ενδιαφερόμενοι για τη ΣΕΚΑΠ. Και οι βούλγαροι στο παιγνίδι
Συνάντηση των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ με τον Ηλία Παπαδόπουλο

Μεγαλώνει η λίστα των ενδιαφερομένων για τη Ζάχαρη. Ιβάν Σαββίδης και ο γαλλικός συνεταιρισμός Cristal Union στο «παιχνίδι»

«Στόμα ερμητικά κλειστό» κρατούν τα στελέχη της Deloite και συγκεκριμένα ο κ. Μιχάλης Χατζηπαύλου που χειρίζεται τον διαγωνισμό της ΣΕΚΑΠ. Παρ’ ότι η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για τη ΣΕΚΑΠ αλλά και για τη ΕΒΖ έληξε την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, ωστόσο καμιά επίσημη ανακοίνωση δεν εκδόθηκε για τα αποτελέσματα αυτού του νέου διαγωνισμού. Στελέχη της ΣΕΚΑΠ αλλά και εργαζόμενοι δηλώνουν πλήρη άγνοια για το ποιοι κατέθεσαν προσφορά ενώ οι κρούσεις του «Ε» στην Deloite πέφτουν στο κενό.

5 οι ενδιαφερόμενοι για τη ΣΕΚΑΠ. Και οι βούλγαροι στο παιγνίδι
Παρ’ όλα αυτά δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Τύπου αναφέρονται σε 5 υποψήφιους για τη ΣΕΚΑΠ και συγκεκριμένα στην Damco Energy Α.Ε. του Ομίλου Κοπελούζου στην τουρκική Seba Dis Ticaret Ve Nakliyat A.S., στην αμερικάνικηYork Capital Management Global Advisors LLC, όπως επίσης στην ελληνική «Ηλίας Παπαδόπουλος Α.Ε», αλλά και στην βουλγαρική Alfa Finance Holding AD. Ειδικότερα γι’ αυτή λέγεται ότι έχει ρόλο μάνατζερ και συμμετείχε έμμεσα και στην τελευταία προσπάθεια πώλησης της ΣΕΚΑΠ, καθώς συνεργαζόταν με την ινδική Bommidala Enterprises. Τώρα συνεργάζεται με την Openmark Ltd. (Βρετανία) και φέρονται ως δύο σχήματα, που διατηρούν «ζωντανό» το ενδιαφέρον τους για τη ΣΕΚΑΠ.  
Συνάντηση των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ με τον Ηλία Παπαδόπουλο
Να σημειώσουμε ότι εκπρόσωποι της βουλγαρικής εταιρείας επισκέφτηκαν πρόσφατα την ΣΕΚΑΠ, ενώ συνάντηση με τους εργαζόμενου είχε ο Ηλίας Παπαδόπουλος. Όπως αναφέρθηκε στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή “Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα”, «συνάντηση με μέλη από τα δύο προεδρεία των σωματείων εργαζομένων στη ΣΕΚΑΠ επεδίωξε και πραγματοποίησε ο ένας εκ των ενδιαφερόμενων για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ στη ΣΕΚΑΠ κος Ηλίας Παπαδόπουλος, παρουσία του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της εταιρίας κου Χρίστου Πούλιου στο γραφείο του τελευταίου. Στη συνάντηση, όπως επιβεβαίωσαν με τα λεγόμενά τους οι δύο πρόεδροι των σωματείων στην εκπομπή, ο κος Παπαδόπουλος ανέφερε στους εργαζόμενους την πρόθεσή του να επενδύσει 30 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση της ΣΕΚΑΠ, ζητώντας παράλληλα από τους εργαζόμενους να δεχθούν μειωμένες απολαβές».  
Μεγαλώνει η λίστα των ενδιαφερομένων για τη Ζάχαρη. Ιβάν Σαββίδης και ο γαλλικός συνεταιρισμός Cristal Union στο «παιχνίδι»
Σ’ ότι αφορά τη ΕΒΖ διευρύνεται η λίστα των ενδιαφερομένων καθώς στο παιχνίδι μπαίνει και ο γαλλικός συνεταιριστικός όμιλος Cristal Union και ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης που θεωρούνται πως είναι οι δυο σημαντικότεροι νέοι «μνηστήρες» ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το πλήθος των υποψηφίων αγγίζει διψήφιο αριθμό. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η εμφάνιση των Γάλλων στο προσκήνιο μπορεί να ανεβάσει τον πήχη του διαγωνισμού. Να σημειώσουμε ότι ο γαλλικός συνεταιριστικός όμιλος Crystal Union δημιουργήθηκε το 2000 από τη συνένωση τεσσάρων συνεταιρισμών που ήθελαν με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουν τη θέση τους στη παγκοσμιοποιημένη αγορά. Είναι 100% συνεταιριστική επιχείρηση, έχει 10 παραγωγικά συγκροτήματα, παράγει κατά μέσο όρο 1,1 εκατ. τόνους ζάχαρης το χρόνο, και συνεργάζεται με 6.000 παραγωγούς, ενώ απασχολεί 1.500 άτομα προσωπικό. Πρόκειται για ένα σοβαρό και υπολογίσιμο μέγεθος στην ευρωπαϊκή αγορά, κάτι που δείχνουν και οι αριθμοί της: Στη ζαχαρική χρήση 2010-2011, ο τζίρος του ομίλου ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ.
Η λίστα των ενδιαφερομένων περιλαμβάνει επίσης τουλάχιστον οι δύο εκ των τριών φιναλίστ του προηγούμενου διαγωνισμού, δηλαδή η Polski Cukier και η Eπίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία.
Πληροφορίες όμως λένε ότι οι περισσότερες προσφορές προέρχονται από μικρομεσαίους «παίκτες» της ευρωπαϊκής ζάχαρης ενώ στο διαγωνισμό δεν προσήλθαν, όπως αναμενόταν, μεγάλοι γερμανικοί όμιλοι όπως η Nordsucker ή η Sudzucker.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…