Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αναβλήθηκαν οι εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης στο ΔΠΘ

Αναβλήθηκαν οι εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης στο ΔΠΘ

0
foitites-empros

Φοιτητές συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης στην Πρυτανεία Κομοτηνής και μπλόκαραν τη διαδικασία

Μετά τη δεύτερη αναβολή ακολουθεί ηλεκτρονική ή επιστολική ψήφος. Η ΠΟΣΔΕΠ υποστηρίζει τις εκλογικές διαδικασίες για τα Συμβούλια Ιδρύματος

Αναβλήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών που θ’ απαρτίζουν το Συμβούλιο Διοίκησης του Δ.Π.Θ. που είχαν προγραμματιστεί για την Τέταρτη 18 Οκτωβρίου. Την διαδικασία μπλόκαραν φοιτητές μετά από αποφάσεις των συλλόγων Ξάνθης και Κομοτηνής, οι οποίοι και συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης στην Πρυτανεία στην Κομοτηνή παρεμποδίζοντας την εκλογική διαδικασία.  
Αναταραχή στα πανεπιστήμια
Οι εκλογές αναβλήθηκαν για σήμερα Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, όμως θεωρείται βέβαιο ότι θα επαναληφθεί η ίδια διαδικασία από τους φοιτητές καθώς συμπίπτουν και με την ημέρα της πανελλαδικής απεργίας αλλά και το γενικότερο πλαίσιο που έχουν θέσει αντιδρώντας στο νόμο Αρβανιτόπουλου. Ωστόσο, αυτή τη φορά, οι τροποποιήσεις που έχει κάνει στον νόμο-πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, προβλέπουν δικλίδα ασφαλείας για τέτοιες περιπτώσεις. Οι εκλογές θα επαναληφθούν και αν ματαιωθούν ξανά θα διεξαχθεί ηλεκτρονική ψηφοφορία ή θα χρησιμοποιηθεί η επιστολική ψήφος. Σε περίπτωση νέας αποτυχίας προβλέπεται ότι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου θα οριστούν οι αρχαιότεροι καθηγητές. Σ’ ότι αφορά το ΔΠΘ το πιθανότερο είναι να οδηγηθούν εκεί τα πράγματα ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν διεξαχθεί σε κανένα Πανεπιστήμιο εκλογές των Συμβουλίων Διοίκησης ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, ματαιώθηκαν δύο φορές οι εκλογές στο ΤΕΙ Πειραιά, εξαιτίας κατάληψης του ιδρύματος από σπουδαστές. Τελικά οι εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης θα διεξαχθούν στις 22 Οκτωβρίου μέσω ηλεκτρονικής ψήφου. Επίσης πριν από δύο εβδομάδες είχαν εμποδιστεί από μερίδα φοιτητών οι εκλογές στο Χαροκόπειο πανεπιστήμιο.
παρά μόνο σε κάποια ΤΕΙ.  
Φοιτητής ΔΠΘ: «Θα προστατεύουμε το Δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου»
«Δεν θ’ αφήσουμε το Πανεπιστήμιο να το μετατρέψουν από Δημόσιο σε Ανώνυμη Εταιρεία. Σε μια εποχή που κονιορτοποιούν τα πάντα θα προστατεύουμε το δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου Μ’ αυτό τον νόμο και μέσω των συμβουλίων διοίκησης όπου συμμετέχει μόνο ένας εκπρόσωπος των φοιτητών που δεν ψηφίζει επιδιώκουν ν’ αναθέσουν σε εξωπανεπιστημιακούς τη διοίκηση των πανεπιστημίων και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Κάθε φορά που ματαιώνονται αυτές οι εκλογές είναι και μια νίκη του φοιτητικού κινήματος» σημειώνει ο Σωτήρης Αλεξίου φοιτητής στην Πολυτεχνική Ξάνθης, μέλος της φοιτητική παράταξης «Αριστερή Ενότητα που συμμετείχε στην κατάληψη της Πρυτανείας.
Παράλληλα προσθέτει ότι η επιστολική ψήφος είναι αντισυνταγματική γιατί δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητό της, ενώ αναφορικά με το διορισμό των μελών από το υπουργείο που προβλέπει ως τελική διαδικασία ο νόμος ο κ. Αλεξίου επισημαίνει ότι τα διορισμένα μέλη δεν θα μπορούν ν’ ασκήσουν διοίκηση γιατί δεν θα έχουν την νομιμοποίηση από τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και τους καθηγητές.  
Η ΠΟΣΔΕΠ υποστηρίζει τις εκλογικές διαδικασίες για τα Συμβούλια Ιδρύματος
Από τη μία πλευρά φοιτητές εμποδίζουν συστηματικά την εκλογική διαδικασία με καταλήψεις των ιδρυμάτων και από την άλλη μεγάλη μερίδα πανεπιστημιακών προσπαθεί να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.
Στο πλαίσιο αυτό, η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών απηύθυνε έκκληση προς όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να συμμετάσχουν στις εκλογές για την ανάδειξη μελών στα Συμβούλια Διοίκησης.
Η ΠΟΣΔΕΠ υποστηρίζει ότι οι εκλογικές διαδικασίες για τα Συμβούλια Ιδρύματος πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν αναδεικνύοντας ως συμβούλους τα πλέον δημιουργικά ακαδημαϊκά στελέχη του κάθε Ιδρύματος.
«Η θετική αυτή εξέλιξη θα αποτελέσει το πρώτο καθοριστικό βήμα σε μια πορεία συνολικής αναβάθμισης του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας.
Η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ προτρέπει τόσο τους καθηγητές όσο και τους φοιτητές να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών προκειμένου να αποφευχθούν ακρότητες και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές. Μία τέτοια εξέλιξη, αναφέρει η ομοσπονδία, θα έπληττε το κύρος του Δημόσιου Πανεπιστημίου δίδοντας ταυτόχρονα «ισχυρότατο άλλοθι στους επικριτές του και γενικότερα στέλνοντας πολύ αρνητικά μηνύματα στη νέα γενιά και την έντονα χειμαζόμενη αυτή την εποχή ελληνική οικογένεια».  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…