- 3 και ¾ φλιτζάνια (480γρ) αλεύρι
- 1 & ¼ κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1 & ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κοφτό κ.γλ. αλάτι
- 1 & 2/3 φλιτζανιού (300γρ) βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 φλιτζάνια (280 γρ) καστανή ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι και 2 κουταλιές της σούπας (230 γρ) ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 μεγάλα αβγά
- 3 βανίλιες
- 450γρ κουβερτούρα 60% κακάο σε μικρά κομμάτια (ή «σταγόνες» κουβερτούρας)
- Λίγο αλάτι για πασπάλισμα
Κοσκινίστε το αλεύρι με τη σόδα, το αλάτι και το μπέικιν σε ένα μπολ. Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο με τις ζάχαρες για περίπου 5 λεπτά και συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέστε ένα-ένα τα αβγά και στο τέλος τη βανίλια. Χαμηλώνοντας το μίξερ προσθέστε το μίγμα αλευριού και μόλις ανακατευτεί με το μίγμα κλείστε το μίξερ. Ρίξτε και τα κομματάκια σοκολάτας στο μίγμα και καλύψτε τη ζύμη με μεμβράνη τοποθετώντας στο ψυγείο για 24 ώρες. Μπορείτε να κρατήσετε τη ζύμη και 3 μέρες στο ψυγείο.
Επάνω σε λαδόκολλα σε ρηχό ταψί με το κουτάλι πάρτε λίγη-λίγη ζύμη και φτιάξτε μπάλες τις οποίες θα τοποθετήσετε αραιά. Δεν χρειάζεται να δώσετε πλακουτσωτό σχήμα στα cookies, θα το πάρουν από μόνα τους με το ψήσιμο. Προσπαθήστε να είναι ομοιόμορφα σε μέγεθος για να ψηθούν σωστά.
Πασπαλίστε με αλάτι της επιφάνεια της μπάλας και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο για 13-15 λεπτά περίπου. Τοποθετήστε τα επόμενα για ψήσιμο μπισκότα αφού κρυώσει το ταψί σας ή χρησιμοποιείστε άλλο για να μη καούν. Βάλτε τα σε κλειστό δοχείο αφού κρυώσουν για να διατηρηθούν 2-3 μέρες.