Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μούχλα… στα βιβλία της δημοτικής βιβλιοθήκης Σταυρούπολης

Μούχλα… στα βιβλία της δημοτικής βιβλιοθήκης Σταυρούπολης

0
vivltiothiki_stavr3-empros

Πλημμελής συντήρηση «στο περίμενε» για την ανακαίνιση του κτιρίου. Αποθηκεύτηκαν στο νηπιαγωγείο Νεοχωρίου

Φιλότιμη εθελοντική προσπάθεια από νέους του χωριού για να ταξινομήσουν τα βιβλία στο νέο χώρο. Ο δήμος ανέλαβε τη μεταφορά    

Ζωή άρχισε να αποκτά το νέο ανακαινισμένο κτίριο της δημοτικής βιβλιοθήκης στη Σταυρούπολη, που αποτελεί πλέον κεντρικό σημείο κοινωνικοποίησης, συνάντησης και αλληλεπίδρασης όλων των κατοίκων του χωριού, παιδιών, νέων και μεγαλύτερων. Στο χώρο στεγάζεται το Κέντρο Αναψυχής της νεολαίας που στήθηκε με το μεράκι και την πρωτοβουλία τεσσάρων νέων Σταυρουπολιτών, που θέλησαν να δημιουργήσουν ένα χώρο δραστηριοτήτων και παιχνιδιού για… μικρά και μεγάλα παιδιά. Στο ίδιο κτίριο, στο ισόγειο, η «παρέα» μεγαλώνει με τα μέλη του ΚΑΠΗ, που στεγάζεται πλέον εκεί. Εκεί στήνεται ξανά και η βιβλιοθήκη της Σταυρούπολης που διαθέτει ένα πλούσιο αρχείο από την εποχή της δημαρχίας του Γιώργου Καρασακαλίδη (πατέρα του τελευταίου δημάρχου της Σταυρούπολης Γιώργου Καρασακαλίδη, ο οποίος ανέλαβε να χτίσει το κτίριο με εταιρική κοινωνική ευθύνη και τη συμβολή Ελλήνων του εξωτερικού.  
Δεκάδες βιβλία έχουν υποστεί μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις
Τον αέρα της ζωντάνιας αυτής «έσπασε» το τελευταίο διάστημα η μυρωδιά της μούχλας από βιβλία της βιβλιοθήκης που άρχισαν να επανέρχονται στο χώρο, σε κατάσταση πολύ διαφορετική και πολύ χειρότερη από αυτή που ήταν όταν «μετανάστευσαν» για τις ανάγκες της ανακαίνισης. Οι τόμοι της δημοτικής βιβλιοθήκης Σταυρούπολης μεταφέρθηκαν, επί δημαρχίας του Γιώργου Καρασακαλίδη (του νεότερου) στο νηπιαγωγείο του Νεοχωρίου και παρέμειναν εκεί μέχρι τώρα.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας να δοθεί μία πνευματική και ηθική ανάταση στο χωριό και να αξιοποιηθεί κατά το μέγιστο ο χώρος, δύο νέα παιδιά, ο Παντελής Παναγιωτίδης και ο Σταύρος Γαβρίδης, ανέλαβαν να επανατοποθετήσουν και να ταξινομήσουν τα βιβλία στα διαθέσιμα ντουλάπια και ράφια. Σε συνεννόηση με το δήμο Ξάνθης και τον αντιδήμαρχο Σταυρούπολης Κυριάκο Παπαδόπουλο ανατέθηκε σε δύο υπαλλήλους της κοινωφελούς εργασίας να μεταφέρουν τα βιβλία πίσω στη Σταυρούπολη.
Το θέαμα της «πρώτης φουρνιάς» ήταν απογοητευτικό. Δεκάδες τόμοι ήταν φθαρμένοι και μουχλιασμένοι από τη χρόνια παραμονή τους στην κλειστή σχολική μονάδα. Οι κούτες, όπου βρισκόταν τα βιβλία, είχαν απορροφήσει πολλή υγρασία, με αποτέλεσμα και τα βιβλία να καταστραφούν, άλλα ολοσχερώς και άλλα μερικά. Οι ίδιοι οι νέοι που ανέλαβαν να ταξινομήσουν τα βιβλία εκτιμούν ότι από τα 800 περίπου που μεταφέρθηκαν ήδη στη βιβλιοθήκη, το 40% έχει υποστεί αλλοιώσεις, ενώ περίπου τα 80 έχουν μη αναστρέψιμες φθορές. Αναλαμβάνοντας αυτό το έργο, θεωρούσαν δεδομένο και απολύτως φυσιολογικό να έρθουν αντιμέτωποι με πολλή σκόνη, αλλά αυτή η εικόνα τους εξέπληξε αρνητικά.  
Δύο χρόνια έμεναν χωρίς λόγο τα βιβλία στο κλειστό σχολείο
Ο αντιδήμαρχος της Σταυρούπολης Κυριάκος Παπαδόπουλος, ερωτηθείς για το ζήτημα, ενημέρωσε για την διαδικασία μεταφοράς των βιβλίων στον ανακαινισμένο χώρο και παραδέχτηκε ότι πράγματι, λόγω μη επαρκούς συντήρησης κάποια βιβλία υπέστησαν φθορές. Ωστόσο, ανέφερε ότι το κτίριο του νηπιαγωγείου Νεοχωρίου ήταν σε καλή κατάσταση και άρα δεν αναμενόταν η συσσώρευση υγρασίας, ενώ τόνισε ότι στο νέο χώρο οι προδιαγραφές είναι πολύ καλές.
Από την πλευρά του ο πρώην αντιδήμαρχος Σταυρούπολης Γιώργος Καρασακαλίδης μας ενημέρωσε ότι το έργο είχε ξεκινήσει επί δημαρχίας του και περιλάμβανε μία συνολική μελέτη για τη στεγανοποίηση και μόνωση του κτιρίου, όπου είχαν σημειωθεί τεράστια προβλήματα. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΘΗΣΕΑ, αλλά δεν περιλάμβανε την απαραίτητη επίπλωση για τη βιβλιοθήκη, πράγμα για το οποίο απαιτείται μία νέα προσπάθεια, όπως σημείωσε ο κ. Καρασακαλίδης για να τοποθετηθούν ράφια και ό,τι άλλο απαιτείται για μία σύγχρονη βιβλιοθήκη. Βέβαια, όπως μας ενημερώνει οι διαδικασίες είχαν ολοκληρωθεί έως το 2010, οπότε και παρέδωσε ο εργολάβος και το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί παρέμειναν τα βιβλία, αλλά δύο χρόνια στο κλειστό σχολείο και πόσο επηρέασε στο μέγεθος της φθοράς αυτή η άσκοπη παραμονή.
Δυστυχώς, ένα μέρος του αρχείου της βιβλιοθήκης που περιλάμβανε και βιβλία εποχής, από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα θα αφήσουν κενές θέσεις στα ντουλάπια της νέας βιβλιοθήκης, ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο εξαιτίας της πενιχρής οικονομικής κατάστασης του δήμου, δεν αναμένεται εμπλουτισμός, σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο αντιδήμαρχος. Επομένως, αυτή η προοπτική θα στηριχτεί μόνο σε δωρεές, εφόσον υπάρξουν.  
Θέλουν να λειτουργήσει η βιβλιοθήκη ως δανειστική
Πάντως, ο Παντελής και ο Σταύρος, λόγω του μεγέθους του προβλήματος αποφάσισαν να κρατήσουν στη βιβλιοθήκη και κάποια βιβλία που έχουν υποστεί μερικές αλλοιώσεις, προκειμένου να μη «λαβωθεί» η ίδια η βιβλιοθήκη.
Οι ίδιοι προγραμματίζουν, μαζί με όλους όσους εκφράσουν τη διάθεση εθελοντικής στήριξης να ολοκληρώσουν το έργο αυτό και στη συνέχεια να κάνουν μία προσπάθεια να λειτουργήσουν τη βιβλιοθήκη ως δανειστική. Για μια ακόμη φορά, τον αέρα της «μούχλας» στην ελλιπή λειτουργία των δημόσιων φορέων και στην αδυναμία της ανταπόκρισης από την κρατική μηχανή, καλείται να διώξει η προσφορά και το μεράκι για τον τόπο.  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…