- 1 κιλό Μελιτζάνες
- 1 κιλό Πατάτες
- Ντομάτες: 1 κιλό (ώριμες)
- Ψιλοκομμένο κρεμμύδι: 1 μεγάλο
- Ψιλοκομμένο σκόρδο: 3 – 4 σκελίδες
- Ελαιόλαδο: 3/4 κούπας
- Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει
- Ζάχαρη: 1/2 – 1 κουταλάκι (ανάλογα με το πόσο ξινή είναι η ντομάτα)
Καθαρίζεται τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε μεγάλα κιδωνάτα κομμάτια και τις αλατίζετε. Τις αφήνετε μισή ώρα σε τρυπητό να βγάλουν την πικράδα τους. Εν τω μεταξύ, καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε κύβους, 2 – 3 εκ. περίπου. Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβετε ή τις τρίβετε. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και προσθέτετε τις μελιτζάνες και τις πατάτες να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα μαραίνετε κι αυτά για 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας που και που, να μην αρπάξουν. Προσθέτετε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε και λίγη ζάχαρη. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και οι μελιτζάνες και να δέσει η σάλτσα. Σερβίρετε το φαγητό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου. ταιριάζει πολύ με τυρί φέτα.