Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Κεραμίδα» από τον ΟΕΚ στους κατοίκους της Νεάπολης

«Κεραμίδα» από τον ΟΕΚ στους κατοίκους της Νεάπολης

0
ergaitkes_katoikies-empros

Αποτίμησε στα 585 το τ.μ. Αντιδρούν οι κάτοικοι και ζητούν μείωση του τιμήματος

Έστειλαν επιστολή στον Βρούτση. Πρόταση του τοπικού υπαλλήλου του ΟΕΚ για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής σε 30 χρόνια

«Κεραμίδα» στο κεφάλι για 271 οικογένειες που διαμένουν από το 2.000 με προσωρινά παραχωρητήρια χρήσης διαμερίσματος στις εργατικές κατοικίες του οικισμού του Ο.Ε.Κ ΞΑΝΘΗ IV στην Νεάπολη Ξάνθης, όταν προσερχόμενοι στον ΟΕΚ προκειμένου να καταθέσουν τα δικαιολογητικά ώστε να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας, πληροφορήθηκαν από τους αρμόδιους υπαλλήλους ότι το ύψος του τιμήματος που προτίθεται να ορίσει ο Ο.Ε.Κ ανέρχεται στα 585 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Τίμημα που τους φαίνεται υπερβολικά υψηλό – όπως υποστηρίζουν –ιδιαίτερα σ’ αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία που ξεπερνά ακόμη και τις σημερινές τιμές πώλησης των νεόχτιστων διαμερισμάτων όταν μάλιστα σε σύγκριση με τις προηγούμενες εργατικές κατοικίες το τίμημα ήταν 347 ευρώ ανά τ.μ. με δυνατότητα έκπτωσης 40% σε περίπτωση εξόφλησης εντός 5ετίας.  
Δεν μπορούμε να πληρώσουμε…
Όπως μας εξηγεί ο κ. Καλλικράτης Αλεξιάδης γραμματέας της Επιτροπής εκπροσώπησης κατοίκων οικισμού Ξάνθη IV Εργατικών Κατοικιών Νεάπολης Ξάνθης, χρονική συγκυρία είναι τέτοια που καθιστά αδύνατη την πληρωμή μιας τέτοιας δόσης: «Θεωρούμε το τίμημα υπερβολικό ιδιαίτερα τώρα τέτοια εποχή που υπάρχει μεγάλη ανεργία. Αυτό που ζητάμε είναι η μείωση του τιμήματος ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Παρά το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο έξωσης ωστόσο θέλουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας και να αποπληρώσουμε τις δόσεις των σπιτιών μας. Αλλά το τίμημα είναι υπερβολικό…όταν 200 μέτρα πιο πέρα πληρώνουν 347 ευρώ το τ.μ» , επισημαίνει ο κ. Αλεξιάδης.  
Πρόταση του τοπικού ΟΕΚ για επιμήκυνση σε 30 χρόνια του χρόνου αποπληρωμής
Ο ΟΕΚ κοστολογεί με βάση την αντικειμενική αξία του οικοπέδου και τις υποδομές
Όπως επισημαίνει ο κ. Νίκος Κεχαγιάς, υπάλληλος του ΟΕΚ στην Ξάνθη το τίμημα αυτό είναι υψηλότερο από τις άλλες εργατικές κατοικίες επειδή είναι υψηλότερη η αντικειμενική αξία του οικοπέδου καθώς είναι στο σχέδιο πόλης ενώ οι άλλες κτίστηκαν σε χωράφια και επιπλέον οι πολυκατοικίες έχουν διαφορετικές προδιαγραφές καθώς είναι νεώτερες (κτίστηκαν το 1999) σε σχέση με τια άλλες που είναι πριν το 1995: « Η διαδικασία έχει ως εξής: Ο ΟΕΚ αποτιμά το κόστος κατασκευής των εργατικών κατοικιών στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το κόστος των οικοπέδων της κατασκευής των υποδομών των συνδέσεων με δίκτυα ΔΕΗ , ΟΤΕ κ.λ.π. και το επιμερίζει στους δικαιούχους. Οι παλαιότερες εργατικές κατοικίες είχαν μικρότερο κόστος γιατί κτίστηκαν σε χωράφια και δεν είχα αυτές τις προδιαγραφές.
Ωστόσο ο κ. Κεχαγιάς μας πληροφόρησε ότι θα εισηγηθεί στον ΟΕΚ επιμήκυνση στο χρόνο αποπληρωμής για 10 ακόμη χρόνια ώστε να μειωθεί η δόση. Υπενθυμίζει ότι ο χρόνος αποπληρωμής είναι 20 έτη και 240 δόσεις και ο κ. Κεχαγιάς προτίθεται να εισηγηθεί για 30 έτη (360 δόσεις). Να σημειώσουμε ότι ο ΟΕΚ έχει καταργηθεί από τον Φεβρουάριο του 2012 έχει παραμείνει όμως η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του ΟΕΚ (στην οποία υπάλληλος είναι ο κ. Κεχαγιάς) η οποία και διευθετεί τις εκκρεμότητες του Οργανισμού (επιδότηση ενοικίου, εργασίες μηχανικά έργα, εργατικές κατοικίες κ.λ.π.).  
Επιστολή δικαιούχων στον υπουργό Εργασίας
Το πρόβλημα με το τίμημα δεν είναι μόνο τοπικό και όπως μας πληροφορούν οι κάτοικοι έχουν συντονίσει την δράση τους με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή δικαιούχων ΟΕΚ και με δικαιούχους γειτονικών Νομών που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
Παράλληλα απέστειλαν επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση στην οποία εκθέτουν το πρόβλημα τονίζοντας: « Δεν είναι δυνατόν να οριστεί αυτό το τίμημα για σπίτια που κατασκευάστηκαν πριν δώδεκα και πλέον χρόνια και που γνωρίζουμε όλοι τις ελλείψεις και ατέλειες που παρουσίαζαν και τις οποίες αναγκαστήκαμε να αποκαταστήσουμε με σημαντικό ίδιο κόστος.
Δεν είναι δυνατόν να οριστεί αυτό το τίμημα σε αυτή την οικονομική συγκυρία, τις μειώσεις μισθών, την ύφεση και την ανεργία που ταλανίζει όλους μας και μας κάνει με τη βία να καταφέρνουμε να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα.
Κανείς μας δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί και το μόνο που θα πετύχει ο Ο.Ε.Κ αν επιμείνει σε αυτό το τίμημα, θα είναι το μεν Δημόσιο να μην εισπράξει αυτά που προσδοκά και οι δε δικαιούχοι να παραμείνουμε υπόχρεοι χωρίς να έχουμε την δυνατότητα να αποκτήσουμε οριστικά παραχωρητήρια. Επειδή δημιουργείτε ένα ζήτημα με έντονες κοινωνικές προεκτάσεις που αφορά 271 οικογένειες ζητάμε την παρέμβασή σας έτσι ώστε να οριστεί ένα τίμημα λογικό που να ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα και την σημερινή οικονομική κατάσταση. Ένα τίμημα που να μας δίνει τη δυνατότητα να το αποπληρώσουμε».  
Στο πλευρό τους ο Αλ. Κοντός
Επιστολή προς τον Υφυπουργό Εργασίας για το πρόβλημα με το τίμημα που ζητά ο ΟΕΚ έστειλε ο βουλευτής Ξάνθης Αλέξανδρος Κοντός. Αφού εκθέτει το πρόβλημα που δημιουργείται, ο βουλευτής της ΝΔ ζητά από τον αρμόδιο Υφυπουργό να μεριμνήσει ώστε το τίμημα να είναι ανάλογο με αυτό που πλήρωσαν δικαιούχοι κοντά στην περιοχή του οικισμού OEK Ξάνθη IV

Ευνοημένοι ούτως ή άλλως οι κάτοικοι της Νεάπολης


Σύμφωνα με μια έρευνά μας στην αγορά ακινήτων οι τιμές στα νέα διαμερίσματα έχουν πτώση κατά 20 – 30% και κυμαίνονται σε 1.100 ευρώ το τ. μ. Μ’ αυτές τις τιμές ένα διαμέρισμα 100 ,τ.μ. στοιχίζει 110.000 ευρώ ενώ ένα διαμέρισμα στις εργατικές κατοικίες στοιχίζει περίπου 60.000 ευρώ. Όπως διαπιστώνεται η διαφορά είναι περίπου στο μισό!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα ραντάρ των Ινδών ελληνικά λιμάνια – Τα σχέδια για Αλεξανδρούπολη

Διαγωνισμοί για την πώληση ή και παραχώρηση υποδομών και ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ Τρεις διαγ…