Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα «Κόντρες» αυτοκινήτων, στρατού και φορέων

«Κόντρες» αυτοκινήτων, στρατού και φορέων

0
aerodiadromos-empros

Είναι πολλά τα… λεφτά που ζητάει ο Ε.Σ. για την παραχώρηση του αεροδιαδρόμου Ν. Ζυγού

Δεν κάνει πίσω η Αυτοκινητιστική Λέσχη Ξάνθης που έχει προγραμματίσει αγώνες «dragster» στο χώρο το διήμερο 13-14 Οκτωβρίου      

Ποια σχέση μπορεί να έχουν η Αυτοκινητιστική Λέσχη Ξάνθης, το Δ’ Σώμα Στρατού και ο Δήμος Αβδήρων; Και ποια προβλήματα θα μπορούσαν να προκύψουν ανάμεσα στους προαναφερόμενους εξαιτίας ενός… αεροδιαδρόμου;
Η απάντηση βρίσκεται στην… εισπρακτική πολιτική του ελληνικού κράτους που μπορεί μεν να προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα, πολλές φορές όμως αυτό γίνεται με τρόπο ανορθόδοξο που δημιουργεί – το λιγότερο – παρεξηγήσεις.  
Ζητάει 1200 Ευρώ την ημέρα ο Ε.Σ. για την «ενοικίαση» εκτάσεων  
Ένα σημαντικό ζήτημα προέκυψε και στην περιοχή μας, όταν η Αυτοκινητιστική Λέσχη Ξάνθης, όπως έκανε και σε προηγούμενες ανάλογες περιπτώσεις, απευθύνθηκε μεταξύ άλλων στο Δ’ Σώμα Στρατού, για να ζητήσει την άδεια χρήσης του αεροδιαδρόμου του Ν. Ζυγού για τη διοργάνωση αγώνα τύπου «Dragster».
Η απάντηση που έλαβε αυτή τη φορά από το Δ’ Σώμα Στρατού όμως δεν ήταν η… αναμενόμενη, καθώς ο Ελληνικός Στρατός ζητούσε 1200 Ευρώ την ημέρα και ποσοστό 35% επί των ακαθάριστων εσόδων από την εκδήλωση, ως οικονομικό αντάλλαγμα για την παραχώρηση του χώρου.
Μάλιστα στην απάντηση του Ε.Σ. στο σχετικό αίτημα της Α.ΛΕ. Ξάνθης αναφέρεται ότι: «Το συγκεκριμένο οικονομικό αντάλλαγμα έχει καθοριστεί και ήδη τηρείται σε ανάλογες περιπτώσεις που υλοποιούνται παρόμοιοι αγώνες εντός ιδιοκτησιών ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας) και ως εκ τούτου, οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτό (κυρίως προς τα κάτω) θα δημιουργούσε σύγχυση και μη ισότιμη αντιμετώπιση του θέματος προς όλους τους εμπλεκόμενους που οργανώνουν παρεμφερείς δραστηριότητες».  
Δ’ Σ.Σ.: «Υπάρχει διαταγή από το ΓΕΣ»  
Σε σχετική έρευνα που κάναμε, από πλευράς Ε.Σ. και Δ’ Σώματος Στρατού η απάντηση ήταν λιτή και απολύτως κατανοητή: «Υπάρχει διαταγή από το ΓΕΣ (Γενικό Επιτελείο Στρατού) για το οικονομικό αντάλλαγμα σε περίπτωση χρήσης του αεροδιαδρόμου από ιδιώτες κι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να την εκτελέσουμε. Δεν μπορώ να σας πω κάτι παραπάνω η να κάνω κάποιο σχόλιο. Σας ευχαριστώ πολύ» ήταν η απάντηση της κας. Αναστασίας Τσαμπασλίδου, η οποία εργάζεται ως πολιτικό προσωπικό στο Δ’Σ.Σ. και ασχολείται με το παραπάνω ζήτημα που προέκυψε.  
Α.ΛΕ. Ξάνθης: «Είμαστε μη κερδοσκοπικό σωματείο»  
Ωστόσο, η Αυτοκινητιστική Λέσχη Ξάνθης, διευκρινίζοντας ότι είναι αθλητικό μη κερδοσκοπικό σωματείο και εφαρμόζοντας τα προβλεπόμενα, ουδέποτε είχε στόχο τη δημιουργία περιουσίας για τα μέλη του συλλόγου, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρει ότι το σύνολο των αθλητικών – αγωνιστικών δραστηριοτήτων της το τελούσε και το
τελεί χωρίς εισιτήριο, προσφέροντας στους θεατές των εκδηλώσεών της ανεπανάληπτο θέαμα. Η συγκεκριμένη μορφή διοργάνωσης (dragster) για την οποία έχουν τεθεί από την Εθνική Επιτροπή Αγώνων (ΕΘ.Ε.Α.) αυξημένου κόστους μέτρα
ασφαλείας, οδήγησε την Α.ΛΕ.Ξ. (κατά τα λεγόμενα της) να ορίσει ένα υποτυπώδες αντίτιμο εισιτηρίου της τάξεως των 2,5 ευρώ για να ανταπεξέλθει στα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας που ζητήθηκαν, όμως το παραπάνω ποσό δεν έφτανε στις προηγούμενες περιπτώσεις για τη δαπάνη των μέτρων ασφαλείας κι έτσι «έμπαινε μέσα» σε προηγούμενες διοργανώσεις.
Με λίγα λόγια η Α.ΛΕ.Ξ. αναφέρει ότι αδυνατεί να πληρώσει το ποσό των 2400 Ευρώ (για τις δύο ημέρες της διοργάνωσης) που ζητάει ο Ε.Σ., ενώ δεν έχει καμία αντίρρηση να δώσει το 35% των καθαρών εσόδων (αν υπάρξουν) μετά την αποπληρωμή του συνόλου των υποχρεώσεών που θα προκύψουν από την διοργάνωση.
Τελικά, χθες το μεσημέρι η ξανθιώτικη λέσχη αυτοκινήτου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:
«Μετά την προσωπική διαβεβαίωση από επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής της Αν. Μακ. – Θράκης ότι θα στηρίξουν οικονομικά την προσπάθεια της Α.ΛΕ Ξάνθης να κάνει την διοργάνωση το διήμερο 13-14 Οκτωβρίου 2012, το Δ.Σ. της Α.ΛΕ.Ξ. στη συνεδρίασή του την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012 αποφάσισε να προχωρήσει στην διοργάνωση του 3ου αγώνα 0-400 Ξάνθης για το 2012.
Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. μετά από πολύ συζήτηση το Δ.Σ. αποφάσισε να αναλάβει το ρίσκο της διοργάνωσης ελπίζοντας ότι:
1. από τα έσοδα της διοργάνωσης θα καλυφθούν τα τρέχοντα έξοδα καθώς και το χρεωστικό υπόλοιπο από τον προηγούμενο αγώνα.
2. από την διοργάνωση θα προκύψει το επιπλέον ποσό που ζητά το Δ΄ Σ.Σ.
3. σε περίπτωση που συνεχίζει να υπάρχει οικονομική εκκρεμότητα αυτή θα καλυφθεί από τους επαγγελματίες της περιοχής σύμφωνα με την δέσμευσή τους.
Με δεδομένα τα παραπάνω το Δ.Σ. δεσμεύεται ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ικανοποιήσει το σύνολο των απαιτήσεων του Δ΄Σ.Σ.
Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό η παραίτησή του θα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου να αναλάβει την λειτουργία του συλλόγου».
Εκτός της ανακοίνωσης, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Α.ΛΕ.Ξ. κ. Αναστάσιος Καρκάνης δήλωσε στο «Ε».
Α.Κ.: «Η απόφαση του στρατού μας εξέπληξε καθώς μέχρι τώρα δεν μας είχε ζητηθεί κάτι ανάλογο. Εμείς θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι οι επισκέπτες της πόλης μας, το τριήμερο που παρευρίσκονται στην περιοχή μας, λόγω των εκδηλώσεων που διοργανώνουμε, αφήνουν ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό στους επαγγελματίες της περιοχής μας. Βιώνοντας μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία θεωρούμε παράλογο εμείς να αγωνιζόμαστε για την ανάπτυξη της περιοχής μας και ο Ε.Σ. να θέλει έσοδα από αυτά που δεν προκύπτουν».  
Αερολέσχη Ξάνθης: «Κανένα πρόβλημα από εμάς στο να γίνουν αγώνες dragster»  
Συνεχίζοντας την έρευνα, το μέλος του Δ.Σ. της αερολέσχης Ξάνθης (αεραθλητικό κέντρο Θράκης «Δημόκριτος») κ. Αργύρης Χρήστου, μας διευκόλυνε στο να ξεκαθαρίσει η κατάσταση σχετικά με το χώρο.:
«Υπάρχει ένα ιδιότυπο καθεστώς στο αεροδρόμιο του Ν. Ζυγού. Η έκταση ανήκει στο Υπουργείο Γεωργίας, όμως έχει γίνει παραχώρηση στον Ελληνικό Στρατό και την Ελληνική Πολεμική αεροπορία. Αυτοί με τη σειρά τους πριν μερικά χρόνια όταν αρχίσαμε τη λειτουργία της αερολέσχης Ξάνθης μας παραχώρησαν το χώρο με την προϋπόθεση όποιες κατασκευές κάνουμε (π.χ. στέγαστρα, αποθήκες) να μείνουν στην ιδιοκτησία του Ε.Σ. Εμείς συμφωνήσαμε καθώς αυτό που θέλαμε ήταν να εξυπηρετούμαστε με τον αεροδιάδρομο για προσγειώσεις – απογειώσεις μικρών αεροσκαφών, ενώ τα κτίρια που κάναμε ούτως ή άλλως εκεί θα έμεναν κι έτσι συμφωνήσαμε με μεγάλη χαρά να παραχωρηθούν, όταν έρθει η ημέρα που θα αποχωρήσουμε, στον Ε.Σ.», εξήγησε ο κ. Χρήστου ενώ σχετικά με το ζήτημα των ημερών ανέφερε: «Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα στο να γίνουν αγώνες τύπου dragster στο αεροδρόμιο. Είναι χαρά μας που φιλοξενούμε (καθώς έχουμε φιλοξενήσει αρκετές φορές στο παρελθόν) ανάλογους αγώνες που διοργανώνει η Α.ΛΕ. Ξάνθης καθώς συγκεντρώνεται πολύς κόσμος και οι υπεύθυνοι είναι πολύ προσεκτικοί προσέχοντας το χώρο και τις εγκαταστάσεις. Θέλουμε να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις γιατί προβάλλονται ο χώρος μας και οι δράσεις μας».  
Β. Τσολακίδης: «Δεν μπορεί να ισχύει η ίδια τιμή στο Ν. Ζυγό και σε αεροδρόμια της Αθήνας»  
Ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Βασίλης Τσολακίδης παρουσιάστηκε ενήμερος για το ζήτημα και σε σχετική ερώτηση του «Ε» απάντησε:
Β.Τ.: «Θεωρώ ότι είναι λανθασμένη η απόφαση του ΓΕΣ, που έχει ορίσει την ίδια τιμή για την παραχώρηση εγκαταστάσεων. Όπως γίνεται κατανοητό όμως είναι διαφορετικά όταν γίνονται αγώνες στο αεροδρόμιο του Δήμου μας και μαζεύονται π.χ. 1000 άτομα, ή όταν γίνονται σε κάποιο αεροδρόμιο κοντά στην Αθήνα (π.χ. Μέγαρα), όπου μαζεύονται μερικές δεκάδες χιλιάδες θεατών και υπάρχουν τα ανάλογα έσοδα, ωστόσο η τιμή να είναι η ίδια. Ελπίζω στην προκειμένη περίπτωση – και με τις δικές μας ενέργειες – να βρεθεί λύση, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει μία πιο εμπεριστατωμένη μελέτη σχετικά το αεροδρόμιο του Ν. Ζυγού και το πώς μπορεί να το εκμεταλλευτεί ο Δήμος προς όφελος της ευρύτερης περιοχής».
Τέλος να προσθέσουμε ότι η Α.ΛΕ. Ξάνθης είναι αποφασισμένη να διοργανώσει τους αγώνες με όποιο κόστος, καθώς τους είχε αναγγείλει εδώ και καιρό, ενώ από την πλευρά μας να ευχηθούμε να βρεθεί μία ¨χρυσή τομή¨ ώστε να μην προκύψουν περαιτέρω «κόντρες».      

Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λεύκιππος: Πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε στη Θεσσαλονίκη απέναντι στη ΧΑΝΘ

Αποκλείστηκε από τον  μεγάλο τελικό αλλά τερμάτισε 3ος στον 3ο Όμιλο της National League 1…