Σχόλια 03/10/2012

0

Πού’ ντοι, πού’ ντοι οι φοροφυγάδες, ψάξε-ψάξε δεν θα τους βρεις (Διασκευή παιδικού τραγουδιού)


Πάλι ο λαός


Και μετά την ακρίβεια στα διάφορα είδη, έχουμε νέες αποκαλύψεις-σοκ για όργιο λαθρεμπορίου στα καύσιμα.
Κανένα ξάφνιασμα. Χρόνια ακούμε και διαβάζουμε για δήθεν προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στα καύσιμα αλλά και του λαθρεμπορίου που γίνεται στον τομέα αυτόν.
Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια. Μόνον λόγια. Από έργα τίποτε. Καμία δράση που να έχει αποτέλεσμα.
Ανικανότητα, διαφθορά, συμμετοχή υψηλόβαθμων στο λαθρεμπόριο που αφήνει πολλά κέρδη, τι να πρωτοσκεφθεί κανείς.
Και από την άλλη, αφού τα μεγάλα ψάρια δεν συλλαμβάνονται, πληρώνει το μάρμαρο ο λαός!    

Ακριβή χώρα  


Μισθοί και συντάξεις κατεβαίνουν χωρίς σταματημό και οι τιμές των διαφόρων προϊόντων ανεβαίνουν!
Το παράδοξο αυτό φαινόμενο μόνο στην αστεία δική μας και μη σοβαρή χώρα θα μπορούσε να συμβεί. Και βέβαια συνέβη!
Μάλιστα, κατά πως λένε τα στοιχεία της Γιούροστατ, η χώρα μας κατέχει πανευρωπαϊκό ρεκόρ ακρίβειας. Αγοράζει δηλαδή ο Έλληνας καταναλωτής ως και 31,5% πιο ακριβά από όλους τους Ευρωπαίους!!
-Είναι αυτό απαράδεκτό ή δεν είναι;    

Θα καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα Ιουλίου-Αυγούστου  


Ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης υπέγραψε εχθές την απόφαση για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων του Ιουλίου- Αυγούστου, συνολικού ποσού 129.466.835,35 ευρώ. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 183.270 και η καταβολή των επιδομάτων θα γίνει άμεσα από τους Δήμους της χώρας.      
Εξευτελιστικοί μισθοί, αβάσταχτη φορολογία  


«Να γίνει διαπραγμάτευση με τους εταίρους και να παρθούν πολιτικές αποφάσεις, δεν μπορεί να προχωρήσουμε με την εφαρμογή αυτού του εξοντωτικού προγράμματος», δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος, καλώντας την κυβέρνηση να εκμεταλλευθεί το κόστος πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, που είναι απαγορευτικό για τις χώρες του Βορρά. Εκτίμησε δε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι απαιτούμενες πολιτικές συμμαχίες στην ΕΕ.
Ο κ. Μίχαλος υποστήριξε ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι εξευτελιστικοί και επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι μέσες αποδοχές το 2011 διαμορφώθηκαν στη δεύτερη θέση από το τέλος μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, ΗΠΑ και Ιαπωνίας, με αμέσως επόμενη την Τουρκία. «Η λιτότητα έχει ένα όριο, έχουμε τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία στην ΕΕ, το 28% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και υψηλό πληθωρισμό παρά την ύφεση», ανέφερε ο κ. Μίχαλος. Τάχθηκε κατά της μείωσης των μισθών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι χαμηλοί μισθοί στη Βουλγαρία δεν έφεραν επενδύσεις, όπως, επίσης, και κατά της αύξησης των φόρων και ειδικότερα της επιβολής αυτοτελούς φορολογίας 35% στους επαγγελματίες. «Είναι εγκληματική πράξη για την αγορά, τιμωρεί τους έντιμους φορολογούμενους, ενισχύει τη φοροδιαφυγή και τους στέλνει στη Βουλγαρία», είπε.        

Βρούτσης: Stop στις διπλές συντάξεις των αιρετών  


Την πρόθεση του να καταργήσει τις διπλές συντάξεις που λαμβάνουν πρώην κοινοτάρχες, δήμαρχοι, νομάρχες και βουλευτές ανακοίνωσε με συνέντευξή ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.
«Θα πρέπει άμεσα να επανεξεταστούν όλες οι συνταξιοδοτικές προνομιακές παροχές (διπλές, τριπλές συντάξεις, κ.λπ.) στους αιρετούς εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης (πρόεδροι κοινοτήτων, δήμαρχοι, νομάρχες) και, προφανέστατα, στους βουλευτές, με τον τρόπο που έχει περιγραφεί στην προγραμματική σύγκλιση των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση συνεργασίας», τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.
Να σημειωθεί ότι οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης λαμβάνουν σύνταξη 1200 έως 1500 και εφάπαξ περί τα 100.000 ευρώ, μετά από δύο θητείες και αφού συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους. Σύμφωνα δε με το υπουργείο Εργασίας τα τελευταία χρόνια οι συντάξεις και τα εφάπαξ 226 αιρετών κόστισαν στο ελληνικό δημόσιο 9.184.000 ευρώ, ενώ με τη ρύθμιση το δημόσιο θα εξοικονομήσει περίπου 60 εκατ. ευρώ.      

Der Spiegel: Να διαλυθεί η Τρόικα!  


Για «πολιτικά παιχνίδια» που παίζουν οι ελεγκτές της Τρόικα μιλά το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, προτείνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ τη διάλυση της σε περίπτωση που το ΔΝΤ επιμείνει στις απόψεις του για μια πιο σκληρή έκθεση αξιολόγησης της χώρας μας.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, οι επικεφαλής ελεγκτές της Τρόικα -Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ)- έχουν μεταβληθεί σε «πιόνια πολιτικών συμφερόντων», με τον καθένα να προωθεί πλέον τα συμφέροντα του οργανισμού που αντιπροσωπεύει. Την ίδια ώρα όμως, επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Der Spiegel, οι αποφάσεις για την τύχη της Ελλάδας, λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και κυρίως από το Βερολίνο. Κι εφόσον η Ευρώπη έχει αποφασίσει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, τότε ουσιαστικά η ύπαρξη της Τρόικα δεν έχει πια νόημα.
«Αν η τρόικα παρουσιάσει μια αρνητική για την Ελλάδα έκθεση, το ΔΝΤ θα μπορούσε να σταματήσει τη συμμετοχή του στην διάσωση της Ελλάδας. Ακόμη όμως και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τα κράτη της Ευρωζώνης δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει», υποστηρίζει το περιοδικό.    

Της έκλεψαν την τσάντα έξω απ’ τον ΟΑΕΔ


Όσο πάνε κι αγριεύουν τα πράγματα στο Δροσερό. Κλέβουν μέρα μεσημέρι με απίστευτο θράσος…Άνεργη πήγε χθες κατά τις 10 το πρωί στον ΟΑΕΔ να θεωρήσει την κάρτα ανεργίας της. Βγαίνοντας, πέρασε αστραπιαία ένας με μια μηχανή και της πήρε την τσάντα. Η γυναίκα άρχισε να φωνάζει αλλά μην τον είδατε τον …Παναή! Τράβηξε τρέχοντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς το Δροσερό. Δημιουργήθηκε ταραχή στον ΟΑΕΔ και αμέσως ο διευθυντής κ. Μαζαράκης ειδοποίησε την αστυνομία. Να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, γι αυτό όσοι πηγαίνουν στον ΟΑΕΔ καλό είναι να προσέχουν περισσότερο…
Μ.Ξ.

Επιστολή εργαζόμενων της ΣΕΚΑΠ στον εκκαθαριστή


Στην Αθήνα βρίσκονται σήμερα εργαζόμενοι εκπρόσωποι των σωματείων της ΣΕΚΑΠ και όπως έμαθα παίρνουν μέρος στην απεργία και στην πορεία που κάνει η ΟΣΕΓΟ προς την ΠΑΣΕΓΕΣ σήμερα. Επίσης, οι εργαζόμενοι έστειλαν επιστολή προς τον ειδικό εκκαθαριστή της ΣΕΚΑΠ επισημαίνοντάς τον ότι δεν αναγράφεται πουθενά στην πρόσκληση ενδιαφέροντος ως όρος η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, κάτι που υπήρχε παλαιότερα στον διαγωνισμό της ΑΤΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εκκαθαριστής δεσμεύτηκε προφορικά, αυτό όμως τους εργαζόμενους δεν τους αρκεί και θέλουν έγγραφη δέσμευση. Ενημερωτικά σημειώνω ότι έχουν υποστεί μείωση 15% στο μισθό τους και έχουν να δουν μισθό …3 μήνες!
Μ.Ξ.

Με Fast Track η πώληση της ΕΒΖ


Τα ίδια με την ΣΕΚΑΠ και στην ΕΒΖ: Νέα διαγωνιστική διαδικασία για την εκχώρηση του 82,33% της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε ιδιώτες επενδυτές, ανοίγει ο ειδικός εκκαθαριστής της ΑΤΕ, μόλις μια εβδομάδα μετά την ανακήρυξη ως άγονου του διεθνούς διαγωνισμού, καθώς δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές οι προσφορές που υποβλήθηκαν. Η νέα διαδικασία, μάλιστα, έχει τα χαρακτηριστικά του fast track, καθώς ζητά από τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους στα γραφεία του χρηματοοικονομικού συμβούλου, (EFG Equities), έως το απόγευμα της 15ης Οκτωβρίου. Στη διαδικασία αυτή έχουν δικαίωμα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον όλοι οι εν δυνάμει «μνηστήρες», ακόμη κι αν δεν είχαν λάβει μέρος στον προηγούμενο διαγωνισμό. Έτσι, θεωρείται πιθανό να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι Πολωνοί της Polski Cukier που είχαν υποβάλλει την υψηλότερη προσφορά (40 εκ. ευρώ) στο διεθνή διαγωνισμό που κηρύχθηκε άγονος και η εισηγμένη Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία ΑΕ, (20 εκ. ευρώ) ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο εμφάνισης μιας υποψηφιότητας «έκπληξης». Αντίθετα, μειώνονται οι πιθανότητες συμμετοχής της βουλγαρικής Litex Commerce (5 εκ. ευρώ. Πρόθεση του εκκαθαριστή και του συμβούλου, είναι να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες ώστε να αναδειχτεί ο ανάδοχος ως το τέλος του έτους.

Απεργία στην Εμπορική  


Για σήμερα προγραμμάτισαν απεργία οι υπάλληλοι της Εμπορικής Τράπεζας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την εξαγορά της τράπεζας από την Alpha bank.
Ενόσω η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων δεν έχουν ξεκαθαρίσει πολλές πτυχές του νέου καθεστώτος που θα δημιουργηθεί, πάντως, όπως ακούγεται, στην αρχή τουλάχιστον θα λειτουργήσουν κανονικά και στην Ξάνθη τα καταστήματα της Εμπορικής, ως υποκαταστήματα της νέας ενωμένης τράπεζας.
Ε.Δ.  

«Βροχή» τα πρόστιμα, αλλά χωρίς «πλημμύρα» στα ταμεία  


7.000 πρόστιμα έχει επιβάλει για παραβάσεις στάθμευσης η δημοτική αστυνομία τους 10 τελευταίους μήνες, από τότε δηλαδή που ανέλαβε ο Γιάννης Τσεγγελίδης την αντιδημαρχία. Όπως εξηγεί ο ίδιος, η δημοτική αστυνομία προσπαθεί να επεμβαίνει ιδίως στα σημεία που δημιουργούνται προβλήματα διέλευσης για πεζούς και καροτσάκια. Συμπληρώνει σχετικά με την αποπληρωμή ότι στο 7-8% των προστίμων προκύπτουν στοιχεία που υποδεικνύουν επιεικέστερη μεταχείριση κι έτσι διαγράφονται, στο 25-30% των περιπτώσεων οι πολίτες πληρώνουν για την παράβαση, ενώ οι υπόλοιποι «θεωρούν ότι μπορούν να μην πληρώσουν και να τη γλιτώσουν». Ας έχουν όμως υπόψη τους, ότι μπορεί η διαδικασία να καθυστερεί, αλλά όταν το χαρτί πάει στην Εφορία βεβαιώνεται μαζί με τα υπόλοιπα χρέη και έχει τις σχετικές νόμιμες συνέπειες.
Πάντως, όλοι το ξέρουν ότι η παρανομία σε στάση και στάθμευση στην πόλη μας καλά κρατεί και οργιάζει!
Ε.Δ.  

Ποιος θα κάτσει στα… κάρβουνα;  


Και μόνο το γεγονός ότι πρόεδρος της σχετικής επιτροπής για τις παραβάσεις είναι ο Αλέκος Κυριακίδης, είναι σημάδι ότι το έργο της δεν είναι καθόλου εύκολο, αφού είναι γνωστό ότι ο εν λόγω δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης έχει αναλάβει να κρατήσει πολλές «καυτές πατάτες».
Το έργο της επιτροπής είναι ζόρικο, αφού φέρνει σε δύσκολη θέση και καμιά φορά σε κόντρα τα μέλη της με τους επαγγελματίες και το δημοφιλές, αλλά και πραγματικό, επιχείρημα της οικονομικής κρίσης που «ρημάζει» το τοπικό επιχειρείν.
Ο Θανάσης Ξυνίδης, που παραιτήθηκε, διαχειριζόταν το θέμα αμιγώς νομικά κι έτσι και ο ίδιος ήταν εξασφαλισμένος, και την επιτροπή προστάτευε και με τον πολίτη εξισορροπούσε τις σχέσεις.
Αν όμως εμφιλοχωρήσει και η πολιτική πλευρά των αποφάσεων του δήμου, όπως πολλές φορές έχουμε δει στις εκάστοτε επιτροπές για τα πρόστιμα από αφισοκολλήσεις, ανακλήσεις αδειών καταστημάτων κλπ, βλέπουμε πόσο δύσκολο είναι για τους συμβούλους, όλων των παρατάξεων, να πάρουν τις δέουσες αποφάσεις.
Γι’ αυτό και η αντικατάσταση του Ξυνίδη «καίει».
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …