Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Λειψυδρία και εγκατάλειψη στον Κίδαρη

Λειψυδρία και εγκατάλειψη στον Κίδαρη

0
Kidaris_1-empros

Ξεχασμένοι από το δήμο τους δηλώνουν οι κάτοικοι. Λένε το νερό νεράκι 3 μήνες…

Σπασμένα δίκτυα αποχέτευσης και πλημμύρες από όμβρια. Ο δήμος δεν στέλνει βυτιοφόρο γιατί είναι στενός ο δρόμος…

Ξεχασμένοι από τον …δήμο τους και προπάντων από τη δημοτική αρχή,   δηλώνουν οι λιγοστοί κάτοικοι του οικισμού Κίδαρη του Δ. Μύκης που απέχει 7 χιλιόμετρα από τις Θέρμες και τον διεθνή πλέον δρόμο του Αγ. Κωνσταντίνου – Ζλάτοβγκραντ. Δεν έχουν νερό να πιούνε και να ικανοποιήσουν τις στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες υγιεινής επί τρεις μήνες, ενώ οι σπασμένοι σωλήνες του δικτύου αποχέτευσης που περνούν δίπλα από σπίτι του οικισμού και από μονοπάτι …χάσκουν ανοιχτοί επί δύο μήνες με τα λύματα να διαχέουν ρύπανση και δυσοσμία σ’ όλο τον οικισμό. Και όπως λένε πήγαν να πουν τα παράπονά τους στο δήμαρχο, όμως τα’ κουσαν και από πάνω αφού αντί να δώσει λύσεις στα προβλήματα τους, τους έκανε μαθήματα καλής συμπεριφοράς!
΄
Λένε το νερό νεράκι επί τρεις μήνες…
Ο κ. Χουσνή Καρά Αχμέτ γεννήθηκε στον Κίδαρη και στο πατρικό του σπίτι διαμένουν οι γονείς του. Ο ίδιος δεν μένει εκεί όμως επισκέπτεται τους γονείς του με την οικογένειά τους κάθε εβδομάδα και βιώνει από κοντά τα προβλήματα των γονιών και των συγχωριανών του. Όπως λοιπόν καταγγέλλει στο «Ε» τα δύο βασικά προβλήματα που ταλανίζουν τους συγχωριανούς του είναι το πρόβλημα με το νερό και με την αποχέτευση. Συγκεκριμένα λόγω της ανομβρίας έχει στερέψει η δεξαμενή απ’ όπου υδρεύεται ο οικισμός και οι κάτοικοι που είναι οι περισσότεροι ηλικιωμένοι αναγκάζονται να πηγαίνουν για νερό με παγούρια από την μοναδική βρύση έξω από τον οικισμό και να το κουβαλούν στα σπίτια τους. Κατά συνέπεια στερούνται το βασικό αγαθό που είναι το νερό και επιπλέον θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους καθώς αναγκάζονται να περιορίσουν και να παραβλέψουν τους κανόνες υγιεινής στις τουαλέτες. Η κατάσταση αυτή διαρκεί 3 και πλέον μήνες και όταν είδαν και απόειδαν ότι ο δήμος δεν νοιάζεται αποφάσισαν να τα πουν οι ίδιοι με το δήμαρχο. Μια επιτροπή από 4 – 5 άτομα του οικισμού συναντήθηκαν με το δήμαρχο και επειδή όπως λέει ο κ. Χουσνή ο τρόπος που του μετέφεραν το πρόβλημα ήταν έντονος λόγω της αγανάκτησης τους ο δήμαρχος αντί να τους ακούσει και να δώσει λύσεις τους φέρθηκε αλαζονικά, όπως ισχυρίζεται ο κ. Χουσνή, τονίζοντάς τους μάλιστα να μιλούν καλύτερα όταν απευθύνονται σ’ αυτόν.  
Βρώμα και δυσωδία σ’ όλο τον οικισμό από τα λύματα…
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα στον οικισμό …απορρέει από τους σπασμένους σωλήνες του δικτύου αποχέτευσης που ο δήμος δεν εννοεί να αποκαταστήσει επί 1,5 μήνα: «Περνούν δίπλα από σπίτι και σ’ ένα μονοπάτι που χρησιμοποιούν όλοι οι κάτοικοι. Δεν μπορεί να περάσει άνθρωπος από τις βρωμιές και την μυρουδιά ειδικά το καλοκαίρι….και η δημοτική αρχή δεν στέλνει ένα συνεργείο να αποκαταστήσει τις βλάβες…Εδώ και δύο χρόνια δεν είδα ούτε μια φορά να’ ρθει κάποιος αντιδήμαρχος…Ο Κίδαρης είναι πλήρως εγκαταλελειμμένος από τη δημοτική αρχή», τονίζει ο κ. Χοσνιού.  
Πλημμυρίζουν κάθε που βρέχει…
Το τρίτο μεγάλο πρόβλημα του οικισμού είναι ότι επειδή δεν υπάρχουν οι κατάλληλες αντιπλημμυρικές υποδομές, με μια μικρή βροχή τα όμβρια μπαίνουν μέσα στα σπίτια και πλημμυρίζουν.  
Δεν περνά το βυτιοφόρο λόγω ακαταλληλότητας του δρόμου
Το «Ε» επεχείρησε να έχει την άποψη του δημάρχου όμως λόγω Παρασκευής εκτελούσε τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Έτσι κάποιες απαντήσεις μας έδωσε ο σύμβουλος του δήμαρχου. Συγκεκριμένα για το θέμα του νερού είπε ότι ο δήμος επεχείρησε να μεταφέρει νερό με το βυτιοφόρο όμως ένα κομμάτι του δρόμου είναι πολύ στενό και δεν μπορεί να περάσει το όχημα και μικρότερο όχημα δεν διαθέτει ο δήμος. Όσο για τα άλλα προβλήματα παρέπεμψε στο δήμαρχο…
Να σημειώσουμε ότι το θέμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην ραδιοφωνική του Τρίτου προγράμματος «Αναζητήσεις» και απ’ εκεί το πληροφορήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Καραλίδης, ο οποίος και άμεσα έστειλε την Παρασκευή την υγειονομική υπηρεσία για να καταγράψει την κατάσταση, προκειμένου να βρεθεί τρόπος επίλυσης του ανεφοδιασμού νερού στη δεξαμενή αλλά και κατάλληλη χλωρίωσή του και να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros. gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…