Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κίνδυνος-θάνατος τα αυτοκίνητα για τα τσακάλια της περιοχής

Κίνδυνος-θάνατος τα αυτοκίνητα για τα τσακάλια της περιοχής

0
tsakali-empros

Αυξήθηκαν τα νεκρά τσακάλια στους δρόµους τον τελευταίο χρόνο

Προσπάθεια ευαισθητοποίησης από το Φορέα Διαχείρισης Βιστωνίδας. Τοποθέτησε ειδική σήµανση σε δρόµους

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισµαρίδας στα πλαίσια των προγραµµάτων παρακολούθησης, προστασίας και διατήρησης της άγριας πανίδας και χλωρίδας του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συνεχίζει να συµβάλει ενεργά προς την ενηµέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του Εθνικού Πάρκου. Αφορµή αυτή την φορά στάθηκε, ο ολοένα αυξανόµενος αριθµός νεκρών τσακαλιών (Canis aureus) στα όρια του ΕΠ ΑΜΑΘ. Ειδικότερα τον τελευταίο χρόνο έχουν παρατηρηθεί αρκετά νεκρά τσακάλια, που σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι επόπτες – ξεναγοί του Φορέα Διαχείρισης, ο θάνατος τους οφείλεται σε τροχαία ατυχήµατα, κυρίως λόγω υπερβολικής ταχύτητας των διερχόµενων οδηγών.  
Τσακάλι (Canis aureus), ένας ιδιαίτερος «κάτοικος» του Εθνικού Πάρκου ΑΜΘ.
Το τσακάλι είναι ένα παµφάγο ζώο µε µεγάλη οικολογική σηµασία η οποία έχει άµεση σχέση µε τον άνθρωπο. Είναι, εκτός των άλλων και πτωµατοφάγο και συνεπώς «καθαρίζει» την ύπαιθρο από νεκρά ζώα που αποτελούν εστίες µόλυνσης. Επίσης τρέφεται και µε είδη ζώων που προκαλούν ζηµιές στις γεωργικές καλλιέργειες και έτσι αποτρέπει την υπερβολική αύξηση του πληθυσµού των τρωκτικών. Η ευρύτερη περιοχή του Δέλτα Νέστου και της λίµνης Βιστωνίδας αποτελεί σηµαντικό βιότοπο για το τσακάλι όπου έχουν καταγραφεί από την WWF Ελλάς 53 οµάδες των 4-6 ατόµων, µε την τοπική πυκνότητα του πληθυσµού του να είναι µεγαλύτερη από 3 άτοµα ανά τετραγωνικό χιλιόµετρο (Conservation action plan for the golden jackal Canis aureus L. in Greece, WWF Greece, April 2004), η οποία θεωρείται από τις µεγαλύτερες σε παγκόσµιο επίπεδο. Αυτό βέβαια δεν σηµαίνει πως το είδος δεν κινδυνεύει καθώς ο πληθυσµός του εµφανίζει σηµαντική µείωση στην Ελλάδα.
Οι θέσεις εντοπισµού των νεκρών ζώων φανερώνουν ότι οι µετακινήσεις τους λαµβάνουν µέρος σε εκτάσεις µε ανθρωπογενή χαρακτήρα των οποίων η φυσική συνέχεια διακόπτεται από ασφαλτοστρωµένους δρόµους µε αυξηµένη κίνηση τροχοφόρων. Συνεπώς ο κίνδυνος ατυχηµάτων είναι µεγάλος καθώς δεν υπάρχει και κατάλληλη σήµανση που να προειδοποιεί τους οδηγούς για διέλευση άγριας πανίδας έτσι ώστε να ελαττώνουν ταχύτητα.
Σήµανση από το Φορέα Διαχείρισης
Για το λόγο αυτό ο Φορέας Διαχείρισης έχει προβεί στην τοποθέτηση πινακίδων για την διέλευση τσακαλιών, αλλά και γενικότερα άγριων ζώων. Κύριος σκοπός της ύπαρξης των πινακίδων είναι να επιστήσουµε την προσοχή των οδηγών για την ασφάλεια των ιδίων αλλά και για την αποφυγή µείωσης του ιδιαίτερα αυτού σηµαντικού αριθµού τσακαλιών, που έχουµε την τύχη να φιλοξενούµε στην περιοχή µας και να την κάνει τόσο µοναδική! Η συγκεκριµένη δράση του Φ.Δ. χρηµατοδοτήθηκε από τις πιστώσεις του Πράσινου Ταµείου για το 2012.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…