Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Το 14ο φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στην Ξάνθη

Το 14ο φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στην Ξάνθη

0

Οκτώ παραγωγές θα προβληθούν στο ΙΘΤΠ, σε μια διοργάνωση που έγινε θεσμός

Δύο προβολές καθημερινά. Η πρώτη ξεκινά στις 20.00  

Την Δευτέρα 15, την Τρίτη 16, την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012, τo 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στην Ξάνθη, παρέα με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι το κορυφαίο φεστιβάλ κινηματογράφου της νοτιοανατολικής Ευρώπης, το βήμα παρουσίασης της ετήσιας ελληνικής παραγωγής και το πρωτεύον και παλαιότερο φεστιβάλ στα Βαλκάνια για τις δημιουργίες νεοεμφανιζόμενων κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο. Εγκαινιάστηκε το 1960 ως Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου και από το 1992 έγινε διεθνές.
Σε μια συνεργασία που έχει εξελιχθεί σε θεσμό για τη Θράκη θα προβληθούν 8 ντοκιμαντέρ από τις ενότητες: «Ελληνικό Πανόραμα και Κοινωνία και περιβάλλον»  
Το πρόγραμμα των προβολών
Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012, ώρα 20:00
• Γαύδος. Εκεί στο Νότο-Σκηνοθεσία-Σενάριο: Ανθή Νταουντάκη, 93΄
Ένα νησί στο Λιβυκό πέλαγος. Σύνορο, άλλοτε εξορία, άλλοτε καταφύγιο. Για κάποιους η ομηρική Ωγυγία, το νησί της Καλυψώς, όπου ο Οδυσσέας έμεινε για εφτά χρόνια. Εκεί, στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, άνθρωποι από διαφορετικές χώρες και διαφορετικές αφετηρίες ζουν και πορεύονται μαζί…..
• 25ος μεσημβρινός-Σκηνοθεσία: Χρύσα Τζελέπη, Τάνια Χατζηγεωργίου, 70΄
Ίμβρος 2005-2009. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει ζωές, φωνές, στιγμές που έφυγαν, που ζουν, που υπάρχουν ακόμα. Όνειρα που οι άνθρωποι συνεχίζουν να κάνουν για μια πατρίδα που τους τη στέρησαν. Την άρπαξαν βίαια. Την ερήμωσαν. Οι θύμησες, τα όνειρα, η αγωνία, η νοσταλγία, η θυσία, η ζωή. Όλα ξεδιπλώνονται μέσα από τις ιστορίες των «ηρώων»…..  
Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012, ώρα 20:00
• Έβρος, η άλλη όχθη-Σκηνοθεσία-Φωτογραφία-Παραγωγός: Χρόνης Πεχλιβανίδης 96΄. Το ντοκιμαντέρ Έβρος, η άλλη όχθη εστιάζει στις συναλλαγές και στις διαδικασίες μεταξύ διακινητών και μεταναστών. Την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται στο σταυροδρόμι του ρεύματος διακίνησης ανθρώπινων ψυχών από τη Μέση Ανατολή προς τα Βαλκάνια, με τελικό προορισμό την Ευρώπη.Το δίκτυο των διακινητών τούς μεταφέρει από πόλη σε πόλη και από κράτος σε κράτος. Η ταινία ακολουθεί αυτό το ταξίδι μέσα από συγκλονιστικές αφηγήσεις διακινητών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα περάσματα του ποταμού Έβρου, οργανώνοντας την επιχείρησή τους στη στρατηγική Κωνσταντινούπολη……
• Παγωμένος χρόνος-Σκηνοθεσία-Σενάριο-Ήχος: Ηλίας Ιωσηφίδης, 97’
Το Κυπριακό αποτελεί μία από τις σκοτεινότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Μετά την λήξη του πολέμου στην Κύπρο το 1974, οι ελληνικές κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης απαξίωσαν τους Έλληνες φαντάρους και αξιωματικούς που έλαβαν μέρος στον πόλεμο, και στάθηκαν εχθρικά απέναντί τους. Της ίδιας συμπεριφοράς έτυχαν και οι συγγενείς των αγνοουμένων, που δεν έπαψαν να αναζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να απαιτούν εξηγήσεις από την ελληνική πολιτεία για την τύχη των δικών τους……  
Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012, ώρα 20:00
• Τα κορίτσια της βροχής-Σκηνοθεσία-Σενάριο-Μοντάζ: Αλίντα Δημητρίου, 120΄
Η ταινία αναφέρεται στις γυναίκες που ταλαιπωρήθηκαν και κακοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Χούντας. Την εποχή της Χούντας, ήταν μόλις είκοσι χρονών. Στην ταινία καταθέτουν τη μαρτυρία τους 50 γυναίκες. Τις χαρακτηρίζει το ίδιο ήθος με τις γυναίκες της Εθνικής Αντίστασης, το ίδιο πείσμα για την εδραίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.…..
• Πάρε τα δώρα-Σκηνοθεσία-Σενάριο: Λευτέρης Ξανθόπουλος, 52΄
Η συνάντηση της ποιήτριας Κικής Δημουλά με τον ομότεχνό της Τίτο Πατρίκιο και με συντονιστή της συζήτησης τον καθηγητή πανεπιστημίου Νάσο Βαγενά, εξελίχθηκε σ’ ένα μοναδικό μάθημα αισθητικής και ηθικής της ποιητικής τέχνης. Ο ποιητής και σκηνοθέτης Λευτέρης Ξανθόπουλος κινηματογραφεί το σημαντικό αυτό γεγονός και στη συνέχεια συνομιλεί με τον καθένα από τους δύο ποιητές ξεχωριστά, συμπληρώνοντας, διευρύνοντας και ακυρώνοντας ενδεχομένως τα δεδομένα όρια, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που πιθανώς μπορεί να έχει κάποιος για την ποίηση και τους ποιητές ….  
Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012, ώρα 20:00
• Ο λόγος των αποκλεισμένων-Σκηνοθεσία-Σενάριο: Γιώργος Κεραμιδιώτης, 100’
Ο Κώστας Μπαϊρακτάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχολογίας στο Α.ΠΘ., παραχώρησε την παράδοση του μάθηματός του σε ομάδες αποκλεισμένων, όπως άτομα με ψυχιατρική εμπειρία, κρατουμένους των φυλακών Διαβατών (άνδρες και γυναίκες), ανάπηρους, άνεργους, πρώην τοξικομανείς και μετανάστες. Δηλαδή, οι ίδιοι οι αποκλεισμένοι μεταφέρουν τις εμπειρίες τους, τις σκέψεις τους και τα βιώματά τους στους φοιτητές…..
• Εγώ είμαι ένας άλλος, από τη θεραπεία (18 Άνω) στην κοινωνική ένταξη-Σκηνοθεσία- Παραγωγός: Γιώργος Χρ. Ζέρβας, 68΄
Στο ντοκιμαντέρ συναντάμε περιπτώσεις ανθρώπων που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα του 18 ΑΝΩ και είναι κάποια χρόνια καθαροί. Παρακολουθούμε στιγμιότυπα της ζωής τους και εξομολογήσεις για τις προσπάθειές τους να βρουν δουλειά, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που τους κληροδότησε το παρελθόν στις ουσίες, να φτιάξουν διαφορετικές σχέσεις με τους γονείς και τα παιδιά τους, αλλά και νέες φιλίες και έρωτες….
Οι προβολές των ταινιών θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιαξεμπόρε: Ένα μουσικό μπουλούκι ζωντανεύει τα αστικά ιστορικά καφέ της Ελλάδας

Μουσική, οπερέτες, σκετς και αληθινές ιστορίες από τις δεκαετίες ακμής των καφέ-σαντάν σε …