Σχόλια 11/10/2012

0

Άγκελα – Αντώνης: Αποκλείεται το ερωτικό;
Θωμάς Βουγιουκλής

Κτίριο Καπνικού Σταθμού  


Έγινε ένα όμορφο κτίριο όντως. Ξοδεύτηκαν αρκετά ευρώ και επρόκειτο να στεγάσει τη Δημοτική Αστυνομία το κτίριο. Επρόκειτο όμως. Βάσκανη μοίρα (και πάλι!) σταμάτησε τη μεταφορά και εγκατάσταση αυτή.
Και αφού ο δήμος μας δεν μπήκε στο κτίριο, μπήκαν οι γνωστοί άγνωστοι και το λεηλάτησαν! Μπήκαν και έκλεψαν τα σώματα καλοριφέρ και ότι άλλο αξίας γι’ αυτούς προς πώληση.
Ο δήμος ειδοποιήθηκε για την κλοπή και εν κρυπτώ προχώρησε στην αντικατάσταση των κλαπέντων, χωρίς όμως να προχωρήσει στη λύση του θέματος της μετεγκατάστασης ή αξιοποίησης του κτιρίου.
Διότι εάν μείνει το κτίριο πάντως έτσι όπως πριν, μην αποκλείσουν εκεί στο δήμο τη νέα λεηλασία. Διότι το εν λόγω κτίριο δεν διαθέτει ψηλούς μαντρότοιχους όπως αυτό του Μουζαφέρ στην οδό Μ. Μπότσαρη που κι αυτό μένει κλειστό και αναξιοποίητο.
«Ε»  

Ήρθε, είδε κι έφυγε τάσσοντας  


Πολύς ντόρος, μεγάλη φασαρία και ταλαιπωρία, πολλά λέχτηκαν, περισσότερα γράφτηκαν για την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ.
Η πραγματικότητα, μετά την επίσκεψη, τις δηλώσεις και συναντήσεις είναι ότι η χώρα μας είχε θετικά αποτελέσματα από την επίσκεψη αυτή. Διότι στήριξε την κυβέρνηση στις δύσκολες προσπάθειές της, ότι είδε τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού στα μέτρα λιτότητας και τέλος έταξε ότι θα βοηθήσει όσο μπορεί για την εκταμίευση της κρίσιμης δόσης των 31,5 δις ευρώ.
Σε γενικές γραμμές επομένως μπορεί να χαρακτηρισθεί ως θετική η επίσκεψη. Μπορεί να μην ήταν απτά τα θετικά στοιχεία, όμως δεν ήταν και αρνητικά.
Γενικώς δε, αντιμετωπίσθηκε η επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα ως ένα καλό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.
«Ε»              

Ενημέρωση και διαφάνεια  


Η εφημερίδα μας δεν ασχολήθηκε κι ούτε πήρε θέση στην αντιπαράθεση μεταξύ του δήμου και του θέματος της δημοσίευσης ή μη προκηρύξεων για την μίσθωση ακινήτων.
Η υπόθεση πήρε αδικαιολόγητη έκταση, ενώ θα μπορούσε να λυθεί εύκολα και με συναίνεση των δύο πλευρών, πράγμα που δεν έγινε και είναι λάθος.
Κατ’ αρχάς το νόημα της όποιας δημοσίευσης στον Τύπο είναι ότι το περιεχόμενο της δημοσίευσης αποκτά ευρεία δημοσιότητα. Εξάλλου γι’ αυτό γίνονται. Για να ενημερωθούν όσο γίνεται περισσότεροι ενδιαφερόμενοι δημότες και αναλόγως να συμμετάσχουν.
Άρα πρόκειται για μια δημοκρατική λειτουργία που δεν θα πρέπει ν’ αποφεύγει ο δήμος, ο κάθε δήμος. Απεναντίας θα λέγαμε, διότι και στον τομέα τόσο της ουσίας όσο και των εντυπώσεων βγαίνει κερδισμένος.
Τέλος, κι αυτό είναι το ίδιο σημαντικό, αυτού του είδους οι δημοσιεύσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι πολύ χαμηλού κόστους για τον δήμο ή τον δημότη.
Άρα έγινε μεγάλη συζήτηση και αντιπαράθεση για ένα θέμα που μπορούσε να λυθεί πολύ εύκολα και χωρίς αντιπαραθέσεις και νομικές προσφυγές. Διότι ο κάθε νομικός άνετα μπορεί να δώσει τη δική του ερμηνεία, ενώ ο νόμος είναι νόμος και δεν επιδέχεται παρερμηνείες.
«Ε»    

Ο Ηλίας Βασιλούδης  


Λόγια του αέρα είναι όσα πριν λίγες ημέρες γράφτηκαν για τον Ηλία Βασιλούδη, δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Πούλιου.
Γράφτηκε λοιπόν ότι ο Βασιλούδης προτίθεται να είναι επικεφαλής δημοτικής παράταξης για να διεκδικήσει το δήμο Ξάνθης. Η όλη ιστορία είναι μύθος.
Όχι γιατί ο Βασιλούδης δεν έχει τη δυνατότητα και ικανότητα γι’ αυτό. Απεναντίας. Όμως δεν είναι στις προθέσεις του κάτι τέτοιο.
Το ερώτημα είναι πώς και γιατί οδηγήθηκαν κάποιοι σ’ αυτό το αυθαίρετο συμπέρασμα.
Είναι απλό: Ο Βασιλούδης στο δημοτικό συμβούλιο και σ’ όλες τις επιτροπές που συμμετέχει, πηγαίνει πάντα ενημερωμένος, που είναι σημαντικό αλλά επίσης καταθέτει απόψεις και προτάσεις που δουλεύει και είναι προϊόν έρευνας.
Αυτά τα πράγματα για πολλούς είναι άγνωστη λειτουργία. Και τώρα που την βλέπουν της δίνουν άλλη ερμηνεία και διάσταση!
Ο Ηλίας Βασιλούδης πάντως πράττει στο Δ.Σ. αυτό που πρέπει, έτσι όπως πρέπει, δημιουργικά και νεωτεριστικά. Και βέβαια οι δημότες της πόλης, του δήμου, κρίνουν και βγάζουν τα συμπεράσματά τους.
Για τα υπόλοιπα, ες αύριο τα σπουδαία…
«Ε»              

Γκάφα Μεϊμαράκη με Νταβούτογλου  


Μια βαρκούλα έγινε αιτία να δημιουργηθεί αναστάτωση στο ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, κατά τη χθεσινή επίσκεψη Νταβούτογλου στον πρόεδρο της βουλής.
Ο κ. Μεϊμαράκης, έκανε μία γκάφα ολκής όταν χαρίζοντας στον τούρκο υπουργό εξωτερικών ένα καραβάκι εξέφρασε την ευχή «να κυκλοφορεί ελεύθερο στο Αιγαίο».
Ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος είναι γνωστός και σαν «αλεπού της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής», δεν έχασε την ευκαιρία και απάντησε μεταξύ άλλων ” Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο, να είναι θάλασσα φιλίας και συνεργασίας, να είναι πάντοτε ελεύθερο”.
Στη συνέχεια ο κ. Μεϊμαράκης αντιλαμβανόμενος τη γκάφα του και το θέμα Αιγαίου που ανακίνησε άθελά του, καθώς δεν ήταν καν στην ατζέντα συζήτησης, ούτε φυσικά αρμοδιότητάς του, επικοινώνησε με το υπουργείο εξωτερικών, όπου μετά από επαφές των δύο υπουργείων, αποδόθηκε σε λάθος του μεταφραστή η δήλωση Νταβούτογλου και θεωρήθηκε λήξαν το περιστατικό.
Για δεύτερη φορά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο κ. Μεϊμαράκης αποδεικνύεται πολύ κατώτερος της θέσης του πλήττοντας με τα λεγόμενα και τις πράξεις του τον θεσμό του προέδρου της βουλής.
Η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τη χειρίζονται πολιτικοί τύπου Μεϊμαράκη, που ανδρώθηκαν πολιτικά στις τάξεις των τραμπούκων νεολαίων των Κενταύρων της ΝΔ.    

Τα περιστέρια  


Αποτελούν μια παρουσία τόσο στην κεντρική πλατεία της πόλης όσο και στην πλατεία Ελευθερίας. Για τα περιστέρια ο λόγος.
Που έχουν αυξηθεί σε υπερβολικό βαθμό πλέον καθιστώμενα ένα μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα για το δήμο αλλά και για πάρα πολλούς δημότες που είτε κατοικούν είτε έχουν τα καταστήματά τους πέριξ των δύο πλατειών.
Δεν υπάρχει περβάζι, χώρος κατάλληλος που να μην βρίσκονται περιστέρια. Χιλιάδες. Που βρωμίζουν τους χώρους, που μεταφέρουν ψείρες και άλλες ασθένειες, που δημιουργούν μια αρνητική εικόνα αντί της ενδεχόμενης γραφικότητας.
Ήδη στο δήμο υπάρχει προβληματισμός διότι το φαινόμενο διογκώθηκε και πλέον έγινε πρόβλημα. Για τους λόγους αυτούς υπάρχει σκέψη να γίνει στείρωση στα περιστέρια με ειδική τροφή. Έτσι, σε μερικά χρόνια θα έχουν περιοριστεί σημαντικά.
Από την άλλη, θα πρέπει κάποιοι συμπολίτες να σταματήσουν να ταΐζουν τα περιστέρια των πλατειών. Δείχνουν να τα φροντίζουν αλλά κάνουν κακό κυρίως στην εικόνα της πόλης με τα πεταμένα ψωμιά και τους σπόρους.
Ήρθε ο χρόνος πλέον ο δήμος να φροντίσει για τη λύση του θέματος.
«Ε»    

Στήριξη Γιαννακίδη θα ζητήσουν οι βενζινοπώλες  


Συναντήθηκαν χθες το πρωί με τον Φώτη Καραλίδη μέλη του ΔΣ των βενζινοπωλών Ξάνθης, προκειμένου να συζητήσουν μαζί του για το ζήτημα του πετρελαίου θέρμανσης που «καίει» τους πολίτες, αλλά και τους ίδιους τους πρατηριούχους αφού η αύξηση της τιμής του θα περιορίσει σημαντικά και τα δικά τους έσοδα.
Ο αντιπεριφερειάρχης έδειξε κατανόηση για το πρόβλημα και προκειμένου το θέμα να τεθεί κεντρικά με όλες τις παραμέτρους και επιχειρήματα που επικαλούνται οι βενζινοπώλες συμφωνήθηκε όλα τα σωματεία της ΑΜΘ να συναντηθούν την Παρασκευή με τον Άρη Γιαννακίδη, ώστε να συμμεριστεί την αγωνία και η τοπική αυτοδιοίκηση και να ασκηθούν πιέσεις στην κυβέρνηση.
Ε.Δ.  

Αγνοείται η 43χρονη στην Σμίνθη  


Παρά τις εκτεταμένες έρευνες των δυνάμεων της αστυνομίας με την πυροσβεστική, το στρατό, εθελοντές και κατοίκους δεν έχει βρεθεί ακόμη η 43χρονη κωφή κοπέλα που εξαφανίστηκε στην Σμίνθη.
Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος, σε αυτή την περίπτωση, ενώ και το γεγονός ότι εθεάθη τελευταία φορά με κατεύθυνση προς το βουνό διευρύνει τα όρια της έρευνας.
Ε.Δ.  

Χατζιδάκειο  


Είναι αδιαμφισβήτητο, αλλά και θετικό το γεγονός ότι ο δήμος Ξάνθης άλλαξε «γνώμη» στο ζήτημα της διοργάνωσης του Χατζιδάκειου φεστιβάλ, εξαιτίας της κριτικής που δέχθηκε, αλλά και της επιθυμίας των δημοτών η Ξάνθη να διαθέτει ένα θεσμό που να τιμά, να θυμάται και να τη φέρνει πιο κοντά στο Μάνο Χατζιδάκι.
Η ΦΕΞ τελεί με συνέπεια το ρόλο που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια, αλλά ο δήμος οφείλει να αναλάβει και αυτός πρωτοβουλία. Ανεξάρτητα ή και σε συνεργασία ακόμη… Ωστόσο, άσχημες εντυπώσεις θα δημιουργούσε η «προχειροδουλειά», οπότε είναι σημαντικό κάθε διοργάνωση για το Μάνο Χατζιδάκι να αναλαμβάνεται και να υλοποιείται όπως αρμόζει.
Ε.Δ.  

Πρόβλημα με τις απουσίες  


Όσο οι μεταφορές των μαθητών δεν εκτελούνται, τόσο εντείνεται και το πρόβλημα των απουσιών στα σχολεία. Το ζήτημα απασχολεί έντονα τους διευθυντές αφού υποχρεούνται να βάζουν τις απουσίες κανονικά, με δεδομένο ότι τα παιδιά των περιφερειακών σχολείων κυρίως αδυνατούν να παραβρεθούν στο μάθημα. Για το ζήτημα προτίθενται να απευθυνθούν σχετικά με έγγραφο για να γνωστοποιήσουν την κατάσταση και να ζητήσουν οδηγίες, μιας και σε λίγο μερικοί μαθητές θα βρίσκονται οριακά για να μείνουν από απουσίες.
Και δεν είναι μόνο αυτό, αλλά ακόμη σημαντικότερο είναι ότι τα παιδιά αυτά χάνουν διδακτικές ώρες ανεπιστρεπτί και αυτό είναι εις βάρος τους, ειδικά για τους τελειόφοιτους μαθητές.
Από την πλευρά τους και οι γονείς δικαίως αγωνιούν, αλλά πρέπει και οι ίδιοι να ζητήσουν σωστή και πλήρη ενημέρωση, ώστε να ξέρουν ποιοι ευθύνονται και πού να απευθυνθούν. Οι δε καθηγητές και διευθυντές σχολείων έχουν ακούσει τις τελευταίες μέρες τα «μύρια όσα».
Ε.Δ.    

Επιτροπή έρευνας  


Είναι ενδιαφέρον πάντως ότι για πρώτη φορά μια επιτροπή του δήμου αναλαμβάνει ερευνητικό και ιστορικό ρόλο, προκειμένου να τεκμηριώσει ένα ιστορικό γεγονός. Ο λόγος για το Θεόφιλο Παπαδόπουλο, για τον οποίο θα αναζητηθούν στοιχεία από γνωρίζοντες, ενδεχόμενα και δημοτικούς συμβούλους που δε μετέχουν στην επιτροπή, αν κριθεί απαραίτητο. Θετικό βέβαια ότι στην τριμελή επιτροπή συμμετέχουν δύο εκπαιδευτικοί. Τουλάχιστον, θα υπάρχει μία πρώτη εξοικείωση με το κομμάτι της μεθοδολογίας. Καλή επιτυχία στην επιτροπή. Την εξέλιξη θα την παρακολουθούμε στενά, καθώς αυτή η πρωτότυπη ενασχόληση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και το ίδιο το περιεχόμενο της έρευνας έχει πολύ ενδιαφέρον.
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…