Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Παλιά Ξάνθη

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Παλιά Ξάνθη

0
dimarxos-empros

Έναρξη των 22ων Γιορτών Π. Πόλης  την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου. Εγκαίνια των εκθέσεων στην Δημοτική Πινακοθήκη

Συναυλία του Μανώλη Μητσιά και του «Βόρειου Ήχου». Πολύς κόσμος στη συναυλία, στα σοκάκια και τα στέκια των συλλόγων. Πληρότητα στα ξενοδοχεία    

Φόρεσε τα …λούσα της και φέτος η Αρχόντισσα Ξανθιώτισσα κυρά και άνοιξε την φιλόξενη αγκαλιά της να υποδεχτεί για 22η χρονιά τους καλεσμένους της σε μια 7ήμερη γιορτή στην πλατεία Μητροπόλεως, στα αρχοντικά και στα σοκάκια της. Στο καγκελωτό παραθύρι του αρχοντικού απέναντι από το Λαογραφικό μουσείο της ΦΕΞ και πάλι η γλάστρα με τους πανσέδες στην ακμή τους, σήμα κατατεθέν της περιόδου των γιορτών, να υποδηλώνει την τελευταία ανάσα…άνοιξης και γιορτής λίγο πριν το χειμώνα!

Δήμαρχος Ξάνθης «Παρά την οικονομική κρίση δεν κατεβάσαμε τον πήχη…»
Κυριακή 2 Σεπτέμβρη και οι γιορτές της Παλιάς Ξάνθης άρχισαν με τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Στυλιανίδη να καλωσορίζει τους Ξανθιώτες και τους επισκέπτες μας που και πάλι πλημμύρισαν τα σοκάκια του οικισμού. Αναφερόμενος στο θεσμό τόνισε: «Ένας θεσμός στου ξεκίνησε πριν 22 χρόνια χάρη στην πρωτοβουλία μιας χούφτας ανθρώπων, σήμερα είναι από τους πλέον σημαντικούς στην ευρύτερη περιοχή. Χάρις σ’ αυτό ν η παλιά μας Πόλη αναδείχτηκε κει είναι πλέον γνωστή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων  και χάρις στις Γιορτές και στην Παλιά μας πόλη έχουμε τουριστική ανάπτυξη μ ‘ότι καλό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία. Ακόμη οι Γιορτές Π. Πόλης βοηθούν τα μέγιστα στο να έχουμε από του χρόνου καλύτερες Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές και το Ξανθιώτικο Καρναβάλι να είναι πλέον γνωστό σ’ όλο τον κόσμο. Φέτος η οικονομική κρίση χτύπησε και το δήμο της Ξάνθης. Παρόλα αυτά θεωρήσαμε ότι δεν πρέπει να κατεβάσουμε τον πήχη. Έχουμε παρά πολλές και πολύ καλές συμμετοχές και ίσως ήρθε ο καιρός να παρακολουθήσουμε τις εκδηλώσεις πολιτισμού πέρα από την Πλατεία Μητροπόλεως. Έχουμε και άλλες εκδηλώσεις πέρα από την κεντρική σκηνή και ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία όχι μόνο να διασκεδάσει αλλά να δει και άλλα έργα θαυμαστά».

Φανουράκης: Μήνυμα ελπίδας και χαράς στον κόσμο
Ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού κ. Μανώλης Φανουράκης αναφερόμενος στην ιδιαιτερότητα των φετινών γιορτών που διοργανώνονται υπό την σκιά της οικονομικής κρίσης και κατά συνέπεια μ’ ένα μικρό μπάτζετ, σημείωσε ότι φέτος δίνεται βήμα στους ντόπιους καλλιτέχνες και ότι υπάρχει μεγάλη συμμετοχή του τοπικού στοιχείου: « Το μήνυμα των φετινών γιορτών που διοργανώνονται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο είναι να χαρίσουμε λίγες στιγμές ελπίδας και χαράς σ’ όλο τον κόσμο που θα μα ς επισκεφτεί και θα δώσει μια τονωτική ανάσα για όλο τον εμπορικό ιστό για το δύσκολο χειμώνα που ακολουθεί και να αναδείξουμε τον μεγαλύτερο παραδοσιακό οικισμό στην Ελλάδα. Επεσήμανε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα οργανωτικό πρόβλημα μέχρις στιγμής ενώ σ’ ότι αφορά την επισκεψιμότητα έιπε ότι υπάρχει πληρότητα 100% και ενδεικτικό τούτου είναι  ότι προχθές δεν υπήρχε δωμάτιο για τον Τούρκο Καλλιτέχνη από την Μπεσίκτας που εκθέτει τους πίνακές του στην Δημοτική Πινακοθήκη.

Παρουσίες και απουσίες
Στην  έναρξη των Γιορτών παρόντες ήταν: ο Mητροπολίτης Παντελήμων, ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μπάμπης Δημαρχόπουλος, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Χρήστος Πούλιος, Νίκος Ανταμπούφης, Γιώργος Κολλάρος, η πολιτευτής της ΝΔ Γεωργία Ανδρέου, ο πολιτευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Φίλιππος Τσαλίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Γ. Γκοδοσίδης, ο Διοικητής της ΠΥ Δ. Γενιτζές. Απόντες ήταν άπαντες οι βουλευτές του νομού μας με εξαίρεση τον κ. Κοντό που παραβρέθηκε στα Εγκαίνια των εκθέσεων στη Δημοτική Πινακοθήκη που πραγματοποιήθηκαν από τον δήμαρχο στις 7.30 μ.μ. Επίσης ο δήμαρχος εγκαινίασε και τη γλυπτή σύνθεσης «αμβλυγώνιο βλέμμα» στην περιοχή «καβάκι» που επιμελήθηκε το Δίκτυο Λόγου και πράξης. Παρόντες ήταν ο συντονιστής του Δικτύου συγγραφέας, Θανάσης Μουσόπουλος, ο ποιητής Γιώργος Κωτούλας και αρκετός κόσμος. Υπενθυμίζουμε ότι στο Μονοπάτι της Ζωής φιλοξενούνται πολλές εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

«Βόρειος Ήχος» Μανώλης Μητσιάς και Μάνος Χατζιδάκις
Μια όμορφη μελωδική βραδιά με τραγούδια και ερμηνείες ποιοτικές που συνάδουν με το ύφος και τη φυσιογνωμία του παραδοσιακού οικισμού έζησαν όσοι παρακολούθησαν την συναυλία του Μανώλη Μητσιά και του Ξανθιώτικου συγκροτήματος «Βόρειο Ήχος». Ολόθερμο ήταν το χειροκρότημα του κόσμου που συμμετείχε σιγοτραγουδώντας τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι με τα οποία ξεκίνησε το πρόγραμμά του ο Μανώλης Μητσιάς αναφερόμενος στην προσωπικότητα του Μάνου αλλά και στο γεγονός ότι ο Μάνος γεννήθηκε στην «Παλιά Ξάνθη την διατηρητέα…», όπως ο ίδιος έλεγε.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ονείρων Μουσικών Σχολείων» είναι εδώ!

Ολόκληρο το πρόγραμμα από τις 22 έως τις 27 Απριλίου Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ον…