Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Θετικός ισολογισμός με αρνητικό πρόσημο

Θετικός ισολογισμός με αρνητικό πρόσημο

0
dimotiko09_2012-empros

Καταψήφισε η αντιπολίτευση. Για πολλοστή φορά έθεσε το θέμα της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας ο Χ. Πούλιος    

Για τον προέλεγχο του απολογισμού-ισολογισμού και αποτελεσμάτων της χρήσης του 2011 συγκλήθηκε σε ειδική συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο της Ξάνθης το μεσημέρι της Δευτέρας. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε η οικονομική υπηρεσία, ο ισολογισμός κλείνει με πλεόνασμα. Τα συνολικά έσοδα του δήμου ανήλθαν στα 36,7 εκ. ευρώ και τα έξοδα στα 34,6 εκ. ευρώ. Το χρηματικό υπόλοιπο των 2,1 εκ. ευρώ περίπου μεταφέρθηκε στη χρήση της επόμενης χρονιάς.

Δεν ακούσατε τους συναγερμούς
Καυστικά αντέδρασε ο Χρίστος Πούλιος, κάνοντας λόγο για «αστείο» θετικό πρόσημο στον ισολογισμό, σε μια τόσο κρίσιμη για τους δήμους χρονική περίοδο, αλλά και για τον ίδιο το δήμο Ξάνθης και χαρακτήρισε πανομοιότυπο με τον περσινό, τον υπό συζήτηση ισολογισμό. Μιλώντας για επιδοτήσεις που ξοδεύτηκαν απερίσκεπτα, επανέφερε για πολλοστή φορά το θέμα της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας, σημειώνοντας ότι: «συνεχώς το εξαγγέλλετε και δεν κάνετε τίποτα. Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης είναι μείον 2 εκ. ευρώ, δεν μπορείτε να το αρνηθείτε αυτό», ενώ έδωσε βαρύτητα σε δύο επιμέρους ζητήματα, της φωτογραφικής κατά τα άλλα, όπως είπε, απεικόνισης των αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, ζήτησε ανάλυση για το κόστος που αφορά τις ένδικες υποθέσεις του δήμου που ανέρχεται στα 4,9 εκ. ευρώ και ρώτησε για τις πιθανότητες δικαίωσης που έχει ο δήμος στις περιπτώσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Επίσης, εκδήλωσε την ανησυχία του για τις δαπάνες που καλείται να καλύψει ο δήμος ως εγγυητής των δανείων της ΔΕΥΑΞ.

Χρηματικό υπόλοιπο με οφειλές στους ιδιώτες
Αντιρρήσεις πρόβαλε και ο Γιώργος Κολλάρος, αντιπαραβάλλοντας το θετικό πρόσημο του ισολογισμού με τις οφειλές του δήμου για έργα που έγιναν από ιδιώτες, αλλά ακόμη εκκρεμεί η πληρωμή τους και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των κοινωνικών δομών, ελέω της οικονομικής κρίσης. «Ποια είναι η αντανάκλαση αυτού του ισολογισμού στους απλούς ανθρώπους;», αναρωτήθηκε ο κ. Κολλάρος και τόνισε ότι πολιτικά δεν ικανοποιεί ο ισολογισμός την Λαϊκή Συσπείρωση.
Του κειμένου του ισολογισμού υπεραμύνθηκε ο Αλέκος Κυριακίδης, εξαίροντάς το από οικονομικής πλευράς.
Ο Θανάσης Ξυνίδης, εννοώντας πολύ περισσότερα από όσα σχολίασε, παρότρυνε το δήμαρχο να καταθέσει την προσωπική του άποψη γι’ αυτό το κομβικό σημείο που βρίσκεται ο δήμος. «Θα πρέπει να λεχθούν κάποια πράγματα, να δοθεί προοπτική και το δημοτικό συμβούλιο να διαμορφώσει άποψη γιατί θα κληθούμε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις στο μέλλον, ανεξάρτητα από την κεντρική πολιτική σκηνή».

Όλοι οι δήμοι έχουν προβλήματα…
Ο δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης από την πλευρά του σημείωσε ότι όλοι οι δήμοι της χώρας αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτή την περίοδο και υπενθύμισε την μείωση στους ΚΑΠ, που από το 2009 έχει σημειώσει ελεύθερη πτώση 60%. Ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε ότι η μείωση των εσόδων σχετίζεται και με την αδυναμία των πολιτών να ανταπεξέλθουν, αλλά πάντως οι υπηρεσίες δεν αδρανούν, απλά διαπιστώνουν αυτή την κατάσταση. Επίσης, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και διαμαρτυρήθηκε για την έκφραση ικανοποίησης των δημάρχων από τα «ψίχουλα» που δίνει το ΥΠΕΣ, και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ανάμεσα στα δυσάρεστα του συνεδρίου, ευχάριστη είδηση αποτέλεσε η μείωση του επιτοκίου σε 1% για τα δάνεια των δήμων, η επιμήκυνση εξόφλησης για 8-10 χρόνια, καθώς και η ενδεχόμενη περίοδος χάριτος που μπορεί να δοθεί. «Εμείς έχουμε μόνο το δάνειο της αγοράς του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος για τη στέγαση του νέου δημαρχείου, που φτάνει το 1 εκ. ευρώ περίπου το χρόνο. Οι δρομολογούμενες ρυθμίσεις προφανώς θα ευνοήσουν και εμάς», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.
Τέλος, απαντώντας σε επιμέρους θέματα που τέθηκαν, με κύριο της ΕΑΠΑΞ, κάλεσε όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων σε μία συζήτηση για συντονισμό, με κύριο βέβαια μέλημα το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων της εταιρίας.
Τον απολογισμό υπερψήφισε η δημοτική αρχή, ο ανεξάρτητος πλέον Απόστολος Αγκόρτσας και ο Χουσεΐν Αχμέτογλου.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

Καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία δεν έχει υιοθετηθεί – Το «βλέπει εκ νέου» η νέα δημ…