Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το ‘κουδούνι’ χτυπά και για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Το ‘κουδούνι’ χτυπά και για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

0
ekpaideytikos-empros

Βαθμολογικά και μισθολογικά κίνητρα στο π.δ. που θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο

Προϋποθέσεις θέτουν οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών. Μ. Λουκοπούλου: Αξιολόγηση εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας». Δ. Ντούμος: «όχι στον τιμωρητικό χαρακτήρα»    

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ξεκινά και ο διάλογος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, που παραμένει «ανενεργή» τα τελευταία τριάντα χρόνια στην Ελλάδα. Πρόσφατα ο υπουργός παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έδωσε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το γενικό πλαίσιο της αξιολόγησης, το οποίο θα ενταχθεί σε προεδρικό διάταγμα που εκτιμά ότι θα είναι έτοιμο εντός του επόμενου μήνα. Το ζήτημα έχει προκαλέσει ανησυχία στους κύκλους των εκπαιδευτικών, παρόλο που δεν εμφανίζονται απερίφραστα αρνητικοί με μία τέτοια διαδικασία. Οι ίδιοι ζητούν να συμμετέχουν στο διάλογο, ενώ ανησυχούν για το ενδεχόμενο η αξιολόγηση να οδηγεί σε απολύσεις, αν και ο υπουργός απέκλεισε ρητά τέτοια περίπτωση.

Αξιολόγηση με “bonus”
Σύμφωνα με το πλαίσιο που προωθείται με μισθολογικό “bonus” και βαθμολογική εξέλιξη θα επιβραβεύονται οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αξιολογούνται θετικά, προκειμένου να τους δίνονται κίνητρα για συνεχή βελτίωση. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα προηγηθεί διαβούλευση με τις ομοσπονδίες δασκάλων και καθηγητών, ενώ η επιτροπή που συνεστήθη -αποτελείται από πανεπιστημιακούς και σχολικούς συμβούλους- θα ασχοληθεί με τη διαμόρφωση ερωτηματολογίου βασικών αρχών αξιολόγησης προκειμένου να ερωτηθεί σχετικά η εκπαιδευτική κοινότητα. Στόχος της αξιολόγησης, σύμφωνα με τον υπουργό, που θα γίνεται με τρόπο αδιάβλητο και αντικειμενικό μέσω μιας ανεξάρτητης Αρχής, θα είναι να εντοπίζει όποιες αδυναμίες προκύπτουν και να δίνει κίνητρα στους εκπαιδευτικούς να βελτιωθούν. Βέβαια από αυτό συνάγεται ότι προφανώς και θα ανακόπτεται η υπηρεσιακή εξέλιξη του εκπαιδευτικού που βαθμολογείται αρνητικά.
Τα κριτήρια αξιολόγησης θα τεθούν από την επιτροπή, αλλά σημείο αιχμής αποτελεί η σύνδεση των επιδόσεων των μαθητών με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Ναι, αλλά με εκπαιδευτικά κριτήρια
Αμφότεροι οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών συλλόγων της Ξάνθης σημειώνουν ότι οι ομοσπονδίες τους, έχουν ήδη συγκεκριμένες και διαμορφωμένες θέσεις που θα καταθέσουν στη δημόσια διαβούλευση. Ο Δημήτρης Ντούμος, πρόεδρος των δασκάλων Ξάνθης μετέφερε την ανησυχία των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τη διαδικασία που θα επιλεγεί από την κυβέρνηση και σχολίασε: «προέχει ο ειλικρινής διάλογος για να διαμορφωθεί ένα καθεστώς που θα οδηγεί στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και δε θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να αξιολογηθούν οι υπάρχουσες σχολικές δομές, αλλά και να ληφθούν υπόψη οι κοινωνικές παράμετροι που διαμορφώνουν το σχολικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον σε κάθε μονάδα. Επίσης, δεν γίνεται να αξιολογούμαστε για πράγματα που δε μας έχουν ζητηθεί στο πλαίσιο της συνεχούς επιμόρφωσης. Τα κριτήρια πρέπει να είναι αυστηρά εκπαιδευτικά και αντικειμενικά. Σε κάθε περίπτωση διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας, όσο συνεχίζει η υποχρηματοδότηση της Παιδείας στη χώρα μας.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης Μαρία Λουκοπούλου ανέφερε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι καταρχάς αρνητικοί με τη διαδικασία της αξιολόγησης, εφόσον αυτή στοχεύει στη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου και δεν αφορά δημοσιονομικά κριτήρια και μέθοδο απολύσεων και εφεδρείας. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι η πρόταση της ΟΛΜΕ αφορά την αξιολόγηση εντός της σχολικής κοινότητας. «Για την ποιοτική άνοδο του εκπαιδευτικού έργου δεν πρέπει να τίθεται θέμα ανταγωνιστικότητας. Γι’ αυτό η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνεται εντός της σχολικής μονάδας, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες, που είναι πολύ σημαντικές και μόνο οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί που το ζουν είναι σε θέση να γνωρίζουν».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …