Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Μία έκθεση αφηγείται την ιστορία της Ξάνθης

Μία έκθεση αφηγείται την ιστορία της Ξάνθης

0
sergani_09_2012-empros

Εξαιρετικές εντυπώσεις στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Λυκείου Ελληνίδων

Το πλούσιο αρχείο της Ομάδας Κοινωνικής Δικτύωσης «Παλιές Φωτογραφίες της Ξάνθης» σκοπεύει να αξιοποιήσει και στο μέλλον ο πολιτιστικός φορέας
 
Τη… διαφορά έκανε φέτος το Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, που αν και πάντα ασχολείται με ιδιαίτερο ζήλο για το δικό του «στίγμα» στις Γιορτές Παλιάς Πόλης, στα πρώτα εγκαίνια έκθεσης για τη φετινή διοργάνωση το απόγευμα της Παρασκευής, παρουσίασε ένα φωτογραφικό περίπατο στην Ξάνθη του προηγούμενου αιώνα, μέσα από εικόνες από κτίρια, εκκλησίες και ιδρύματα, γειτονιές, οικογένειες, παρέες και καταστήματα, την καθημερινή ζωή, τις γιορτές, μικρές και μεγάλες στιγμές των ξανθιωτών και της Ξάνθης. Εφαλτήριο γι’ αυτή την προσπάθεια αποτέλεσε το πλούσιο αρχείο φωτογραφιών της ομάδας κοινωνικής δικτύωσης «Παλιές Φωτογραφίες της Ξάνθης», που ξεκίνησε από τον Τάσο Τεφρωνίδη και το Σαμπάν Ραμαδάνογλου, οι οποίοι έχουν εφοδιάσει το αρχείο και με το περισσότερο υλικό.
Τα εγκαίνια της έκθεσης «Σεργιάνι στις μνήμες της Ξάνθης (1885)…» τελέστηκαν στο κτίριο του Λυκείου των Ελληνίδων από τον πρωτοσύγκελο Παντελεήμονα, παρουσία των συντελεστών της έκθεσης, μελών του Λυκείου, ξανθιωτών και όχι μόνο, που βρέθηκαν εκεί για να… σεργιανίσουν στις εκατοντάδες εικόνες, που προβάλλονται σε χειροποίητες κορνίζες εποχής, χωρισμένες σε θεματικές ενότητες που περιλαμβάνουν την πόλη και τα περίχωρα της Ξάνθης, μαθητές και σχολεία, το καρναβάλι, το ορφανοτροφείο, μοναστήρια και εκκλησίες, επαγγέλματα και μια σειρά από χριστιανές και μουσουλμάνες νύφες μέχρι τη δεκαετία του ’60. Εκεί βρίσκεται και η παλιότερη φωτογραφία της Ξάνθης από το 1885 που απεικονίζει πανοραμικά την πόλη σε καρτ ποστάλ.
Οι φωτογραφίες αποτελούν μέρος της συλλογής της ομάδας κοινωνικής δικτύωσης που σήμερα ξεπερνά τις 5.000, ενώ το ΛτΕ ανέλαβε την εκτύπωση, την κατασκευή για τις κορνίζες, καθώς και τη συνολική παρουσίαση που έγινε προσεγμένα και με ιδιαίτερο γούστο. Η προετοιμασία της έκθεσης ξεκίνησε από την αρχή του καλοκαιρού. 

Μια εξαιρετική συνεργασία με συνέχεια
Ο πρωτοσύγκελος επεσήμανε την αξιοσημείωτη συνδρομή του Λυκείου των Ελληνίδων στη διδασκαλία της ιστορίας για τους ξανθιώτες, μέσα από τις δραστηριότητές του, αλλά και τη νοοτροπία του, «την καθαριότητα, το νοικοκυριό και την αρχοντιά του», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Επίσης, το Λύκειο των Ελληνίδων μας θυμίζει ότι τα σπουδαία πράγματα δε γίνονται με χρήματα, αλλά με μεράκι και με αυτό που έχει η καρδιά μας», πρόσθεσε, συγχαίροντας τους συντελεστές.
Η πρόεδρος του ΛτΕ κ. Ευτέρπη Στάντσιου αναφέρθηκε στη σημασία των Γιορτών παλιάς Πόλης και τη διάσταση πολιτιστικής ευφορίας που δίνει στην Ξάνθη και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πολύτιμη συνεργασία που αναπτύχθηκε με την ομάδα του facebook και τον Τάσο Τεφρωνίδη, γέννημα της οποίας ήταν αυτή η έκθεση φωτογραφίας για την Ξάνθη. «Την ιδέα του Τάσου Τεφρωνίδη και του Σαμπάν Ραμαδάνγλου αγκάλιασαν οι ξανθιώτες και ευελπιστούμε να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία για να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε όλες τις φωτογραφίες που αφηγούνται την ιστορία του τόπου μας», ανέφερε η κ. Στάντσιου, εκδηλώνοντας την πρόθεση να εμπλουτιστεί αυτό το υλικό. Ενημέρωσε επίσης ότι η έκθεση θα προβληθεί και σε εκδήλωση στην Αθήνα, στην οποία έχει προσκληθεί το ΛτΕ και ευχαρίστησε ονομαστικά όλους όσους συνέβαλαν στην παρουσία του Λυκείου στις ΓΠΠ.
Ο Τάσος Τεφρωνίδης από την πλευρά του εξήγησε ότι γι’ αυτή την πρωτοβουλία επελέγη το facebook, καθόλου τυχαία, αλλά γιατί ήταν προσβάσιμο στη νεολαία, ενώ και αυτός με τη σειρά του απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στο ΛτΕ. «Δημιουργήσαμε φωτογραφίες, από αυτές που ο καθένας έχει στο σπίτι του, από την οικογένειά του. Σας καλώ να ανοίξετε τα συρτάρια σας και να τις αναρτήσετε ή να μας τις δώσετε για να τις εντάξουμε στο αρχείο. Μέσα από αυτές τις φωτογραφίες δε βλέπουμε μόνο τα κτίρια, αλλά και πίσω από αυτά. Από την κόμμωση μέχρι τη συνείδηση. Να σας θυμίσω ότι δε φυτρώσαμε», κατέληξε ο κ. Τεφρωνίδης.

Έκθεση παραδοσιακών φορεσιών και κοσμημάτων
Την ίδια μέρα άνοιξε τις πόρτες της και η έκθεση παραδοσιακών φορεσιών και κοσμημάτων του Λυκείου Ελληνίδων, όπου φιλοξενείται μία αξιόλογη και εντυπωσιακή συλλογή από φορεσιές της Θράκης, της Μακεδονίας, της Θάσου, σαρακατσάνικες και της Ανατολικής Ρωμυλίας, παιδικές, νυφιάτικες, γυναικείες και ανδρικές. Η συλλογή εκτίθεται για πρώτη φορά και περιλαμβάνει αυθεντικές φορεσιές ως επί το πλείστο, οι οποίες παρουσιάζονται σε κατάλληλες κούκλες, ενώ στην είσοδο του χώρου εκτίθενται έργα του ξανθιώτη Ιορδάνη Χατζηευφραιμίδη. Η έκθεση θα λειτουργήσει και μετά τις γιορτές κατόπιν ραντεβού για επισκέπτες και σχολεία.  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…