Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ποιους «πιάνει» η αιμοδοτική καραντίνα

Ποιους «πιάνει» η αιμοδοτική καραντίνα

0
kounoupi_dytikou_neilou-empros

«Ήταν η σειρά της ελονοσίας να φτάσει και στην Ξάνθη». Ανακοίνωση από το σύλλογο εθελοντών-αιμοδοτών

Έκκληση να δώσουν αίμα οι κάτοικοι των υπόλοιπων περιοχών του νομού και ευχή να μην επεκταθεί η αναστολή

Τους κατοίκους του νομού Ξάνθης ενημερώνει ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών «η Αγάπη» για την αναστολή αιμοληψιών από περιοχές του δήμου Αβδήρων, λόγω του κρούσματος ελονοσίας που διαγνώστηκε και των μέτρων προφύλαξης που επιβλήθηκαν για το λόγο αυτό.
Στο δημοτικό διαμέρισμα Σελίνου εντοπίστηκε το κρούσμα ελονοσίας στην περιοχή μας. Αυτό σημαίνει ότι σταματάνε για χρονικό διάστημα έξι μηνών και για ακτίνα 10 χιλιομέτρων οι αιμοδοσίες στο Νοσοκομείο Ξάνθης για όσους κατοικούν ή εργάζονται ή διανυκτέρευσαν έστω για μια ημέρα μέσα στα όρια των οικισμών Σελίνου, Ν. Κεσσάνης, Πόρτο Λάγος, Μάνδρας, Ποταμιάς, Κουτσού, Γενισέας, Βαφαίικων, Συδινής, Πολυσίτου, Σουνίου, Σελέρου, Βελοχωρίου, Φιλίων και Σημάντρων.

«Σήμα» ευαισθητοποίησης προς τους υγιείς συμπολίτες
Στην ανακοίνωσή του με τίτλο «ήταν η σειρά της ελονοσίας να φτάσει και στην Ξάνθη» το ΔΣ του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών συνδυάζει το κρούσμα της νόσου με τα αυξημένα περιστατικά του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ξάνθη, που έφερε φέτος το καλοκαίρι το νομό στην πρώτη θέση πανελλαδικά.
Οι αιμοδότες σημαίνουν ουσιαστικό, αλλά και προληπτικό συναγερμό για τα αποθέματα αίματος στο νομό μας και κάνουν έκκληση, λόγω της δύσκολης κατάστασης που θα αντιμετωπίστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, οι υγιείς συμπολίτες μας που κατοικούν στους Δήμους Τοπείρου, Ξάνθης και Μύκης όπως και στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αβδήρων να προσέρχονται καθημερινά στην αιμοδοσία Ξάνθης από Δευτέρα έως και Παρασκευή 8 με 2 και να δίνουν αίμα. «Ελπίζουμε να μην αποκλειστούν και πάλι και άλλες περιοχές της Ξάνθης το επόμενο χρονικό διάστημα γιατί τότε πραγματικά θα μιλάμε για τρομακτική κατάσταση μιας και στην περίπτωση της ελονοσίας δεν υπάρχουν αντιδραστήρια ανίχνευσης στο αίμα και μόνος τρόπος είναι ο αποκλεισμός των αιμοδοτών για εξάμηνη ή και ετήσια διάρκεια», σημειώνεται σχετικά.
Στο ενημερωτικό του σημείωμα ο σύλλογος σημειώνει πληροφορίες για τη νόσο και τα κρούσματα στη χώρα μας και στη συνέχεια αναφέρει: «για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ενημερωθείτε από τη σελίδα keelpno.gr και πιθανόν από δελτίο τύπου ή συνέντευξη της διοίκησης του γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης…». Με αυτά τα τελευταία λόγια ο σύλλογος φαίνεται να καλεί το νοσοκομείο να ενημερώσει επίσημα τους πολίτες για την κατάσταση, προκειμένου να μην δημιουργηθεί φημολογία για αυτό το σοβαρό θέμα. 


Ελονοσία και η επανεμφάνισή της στη χώρα μας


«Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος (τσιμπήματος) μολυσμένου ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles). Υπάρχουν πέντε είδη πλασμωδίων που προσβάλλουν τον άνθρωπο: Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium ovale, Plasmodium malariae και Plasmodium knowlesi. Τα συμπτώματα της νόσου (παροξυσμικό έντονο ρίγος, υψηλός πυρετός, εφίδρωση, γενική αδιαθεσία, κεφαλαλγία και μυαλγίες) εμφανίζονται συνήθως από μία έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση, ενώ συχνά παρατηρούνται υποτροπές (έως και πέντε χρόνια μετά), κυρίως σε μόλυνση από το Plasmodium vivax. Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο. Η νόσος ενδημεί σε περισσότερες από 100 χώρες, κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας. Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946–1960). Έκτοτε, καταγράφονται στην Ελλάδα ετησίως περίπου 30-50 κρούσματα που σχετίζονται (στη μεγάλη τους πλειοψηφία) με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα. Σποραδικά κρούσματα χωρίς ιστορικό ταξιδιού καταγράφηκαν το 1991, 1999, 2000, 2009 και το 2010.
Από 01/01/2012 μέχρι και 03/09/2012 έχουν διαγνωστεί συνολικά στην Ελλάδα πενήντα ένα κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα 42 θεωρούνται εισαγόμενα (τριάντα εννιά αφορούν μετανάστες από ενδημικές χώρες και τρία έλληνες ταξιδιώτες) με βάση το ιστορικό μετακινήσεων και το ιστορικό παλαιότερης νόσησης από ελονοσία. Ένα κρούσμα αφορούσε μετανάστη από το Μαρόκο, κάτοικο Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, με ασαφές ιστορικό μετακίνησης, του οποίου η μόλυνση πιθανολογείται ότι συνέβη κατά την περσινή περίοδο μεταδοτικότητας (το 2011) και δε συμπεριλαμβάνεται στην περαιτέρω ανάλυση. Για τα υπόλοιπα οχτώ κρούσματα υπάρχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης…»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…