Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ξανά στους δρόμους οι μαθητές για τα σχολικά δρομολόγια

Ξανά στους δρόμους οι μαθητές για τα σχολικά δρομολόγια

0

Μαζική αποχή από γυμνάσια και λύκεια των περιφερειακών δήμων. Διαμαρτυρία στο διοικητήριο με γονείς

«Απαιτούμε το αυτονόητο», λένε οι σύλλογοι γονέων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που συναντήθηκαν την Κυριακή

Πείσμωσαν οι μαθητές των σχολείων του νομού Ξάνθης, βλέποντας την Πολιτεία να αδρανεί και να τους αφήνει έκθετους, διαιωνίζοντας το ζήτημα της μεταφοράς τους στα σχολεία και ξεκίνησαν ξανά κινητοποιήσεις. Χθες λύκεια, γυμνάσια και ΕΠΑΛ των δήμων πλην του μητροπολιτικού της Ξάνθης διαδήλωσαν μπροστά στο κτίριο της Π.Ε. Ξάνθης με πανό και συνθήματα, αλλά και με την απαίτηση να δοθεί μία λύση και να σταματήσουν οι καθυστερήσεις και ο εμπαιγμός. Αυτή τη φορά, τον αγώνα τους στήριξαν και γονείς που διαμαρτύρονταν, καθώς τίθενται θέματα ασφάλειας της ζωής των παιδιών από τις μετακινήσεις με τα πόδια ή μηχανήματα, ενώ προκύπτουν και προβλήματα στην εργασία τους, αφού αναγκάζονται να αργούν ή να ζητούν άδεια, προκειμένου να εκτελούν οι ίδιοι τα σχολικά δρομολόγια, ενώ και το κόστος των εισιτηρίων αποτελεί ένα επιπλέον έξοδο.

Πολύ μειωμένη προσέλευση σε γυμνάσια και λύκεια. Μαζί στο διοικητήριο
Κατάληψη ξεκίνησε το 1ο ΕΠΑΛ Ξάνθης από τη Δευτέρα και συνέχισε και την Τρίτη, ενώ στο χορό των κινητοποιήσεων  μπήκαν τη χθεσινή μέρα και τα λύκεια Αβδήρων και Γλαύκης, το 2ο ΕΠΑΛ και το ΕΠΑΛ Γλαύκης, το μουσικό σχολείο και τα γυμνάσια Σμίνθης, Πολύσιτου, Ερασμίου, Τοξοτών, Αβδήρων και Γενισέας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης, μόνο οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ έκλεισαν το σχολείο, ενώ στα υπόλοιπα σημειώθηκε μαζική αποχή που έφτανε το 70% έως 100%. 

«Μπαλάκι» σε αρμόδιους… και μη οι γονείς
Στο πλευρό των μαθητών προασπίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους, στέκονται και οι γονείς των μαθητών μέσω των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. Μπροστά στο πρόβλημα που έχει πάρει εκτεταμένες διαστάσεις λόγω της μακράς διάρκειάς του χωρίς προοπτική επίλυσης –μην ξεχνάμε ότι τα σχολεία ξεκίνησαν στις 11 Σεπτεμβρίου- μέλη των συλλόγων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης συναντήθηκαν στα Άβδηρα την Κυριακή, προκειμένου να ενημερωθούν και να δουν πώς μπορούν να συνδράμουν στην επίλυση του προβλήματος. Επίσης, συμφώνησαν και απέστειλαν επιστολή προς τον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης και τους δημάρχους Αβδήρων, Ξάνθης και Τοπείρου –μάλλον απουσίαζε εκπρόσωπος από τη Μύκη- όπου ζητούν να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την ταλαιπωρία και τον κίνδυνο. Την επιστολή κοινοποίησαν στο Μητροπολίτη Ξάνθης, την Εισαγγελία Ξάνθης, τον υπουργό Παιδείας, το Συνήγορο του Πολίτη και το Διοικητή του Α.Τ. Ξάνθης. Πάντως, από το κείμενο διαπιστώνεται ότι ακόμη οι γονείς δεν έχουν ξεκάθαρη ενημέρωση για τα αίτια του προβλήματος, ενώ είναι σαφές ότι η αγωνία τους για τα παιδιά τους και οι συνεχείς εκκλήσεις προς τις αρχές τους έχουν καταστήσει «μπαλάκι» ανάμεσα σε αρμοδίους… και μη.

Η επιστολή των συλλόγων γονέων: «Απαιτούμε το αυτονόητο»
Η νέα σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η μεταφορά μαθητών στην Π.Ε. Ξάνθης. 
H άρνηση των αρμόδιων φορέων να εξασφαλίσουν όπως οφείλουν την δωρεάν και ασφαλή μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών οι οποίοι αναγκάζονται να μετακινούνται με τα πόδια ή με τα ποδήλατα. Ενώ ήδη αρκετοί γονείς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος μεταφοράς. Επιπλέον σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει ζήτημα ασφάλειας των παιδιών, λόγω της πολύωρης αναμονής.
Μπαλάκι στα χέρια του Αντιπεριφερειάρχη και Δημάρχων του νομού έχουν γίνει μαθητές και γονείς αφού οι δήμοι ρίχνουν την ευθύνη της μεταφοράς των μαθητών στη περιφέρεια και η  περιφέρεια στους γονείς. Σαν να μην έφτανε η ανεργία, η οικονομική δυσχέρεια και οι φόροι καλούνται οι γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι τους στη τσέπη, ακόμη και να αφήσουν τις δουλειές τους προκειμένου να φτάσουν τα παιδιά τους στο σχολείο.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Οι αρμόδιοι να εκτελέσουν το αυτονόητο καθήκον τους.
Άμεσα να εξασφαλιστεί η δωρεάν και ασφαλής  μεταφορά όλων των μαθητών με ευθύνη της πολιτείας.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…