Σχόλια 25/09/2012

0

Γέμισε η βουλή πράσινους και μπλε Τσοχατζόπουλους…

Στο Ζλάτογκραντ


Έκλεψαν την παράσταση τα μέλη-χορευτές του Χορευτικού Ομίλου Ξάνθης στο Ζλάτογκραντ.
Χόρεψαν συνολικά τέσσερις φορές, ξεσηκώνοντας τον κόσμο. Συγκρότημα με προδιαγραφές. Μπράβο παιδιά!
Σ.Α.    

Στο Ζλάτογκραντ 2  


Δεν είναι δυνατόν να περνά απαρατήρητο, από κανένα. Ποιο; Η παρουσία 70χρονων χορευτών, ανδρών και γυναικών, οι οποίοι πλαισίωναν τα χορευτικά της Βουλγαρίας. Φυσιογνωμίες που σου φέρνουν στο νου κατοίκους του Ταΰγετου και του Ψηλορείτη.
Σ.Α.        

Ύμνος στο ρόδι  


Ύμνος στο ρόδι η παρουσία του Ζαχαροπλαστείου το «ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ» στο Ζλάτογκραντ. Εκχύλισμα, φυσικός χυμός, λικέρ, νωπό ή σε συνδυασμό με σοκολάτα.
Ζωντανά, από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ. Σφηνάκια σε όλους τους επισκέπτες.
Αρχικεραστής, ο προσυπογράφων…
Σ.Α.    

Δεν σας κόβουν απόδειξη; – Πάρτε το 11012  


Ένα νούμερο τηλεφώνου που πρέπει όλοι μας να αποστηθίσουμε στο μέλλον ανακοινώθηκε από το ΣΔΟΕ. Πρόκειται για το τηλέφωνο που μπορούν να καλούν οι πολίτες για να καταγγέλλουν επώνυμα ή ανώνυμα όταν δεν τους κόβουν απόδειξη σε κάποιο κατάστημα ή αν διαπιστώσουν ότι διαπράττονται φορολογικές παραβάσεις.
Μπορεί επίσης κανείς να καταχωρήσει την καταγγελία του στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpolice.gr και
Έτσι, θα μπορεί ο κάθε πολίτης να συμβάλει έμπρακτα στην πάταξη της φοροδιαφυγής που τόσο πολύ πλήττει όλους μας…

 

     
Βγαίνουν από τη λίστα του Τειρεσία τα θύματα της κρίσης  

 


Τη χορήγηση αμνηστίας σε όσους εντάχθηκαν στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία την περίοδο της κρίσης, προβλέπει η ρύθμιση στην οποία καταλήγουν κυβέρνηση και τράπεζες.
Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι εγκαταλείπεται η πρόταση για μείωση των δόσεων που πληρώνει ο δανειολήπτης κάθε μήνα στο 30% του μισθού του και η ρύθμιση θα προβλέπει μείωση της μηνιαίας δόσης κατά 30%.
Με τον τρόπο αυτό μειώνεται το βάρος της μηνιαίας δόσης για τους δανειολήπτες, χωρίς παράλληλα να επιβαρύνονται υπέρογκα οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες, που ούτως ή άλλως έχουν υπολογιστεί στα 50 δισ. ευρώ.
Οι προτάσεις των τραπεζών θα κατατεθούν, στο υπουργείο Ανάπτυξης την άλλη εβδομάδα αλλά τον τελικό λόγο θα έχει η τρόικα, που χρηματοδοτεί την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η χορήγηση αμνηστίας θα αφορά εκείνους που εντάχθηκαν στη «μαύρη λίστα» από το 2009 και μετά, αλλά έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, εξοφλώντας τις οφειλές τους.
Το μέτρο θα ισχύσει έως και το 2014 και σύμφωνα με τις τράπεζες θα λειτουργεί ως επιβράβευση εκείνων που παρά τις δυσκολίες που συνάντησαν ανταποκρίθηκαν στην αποπληρωμή των οφειλών τους.      

 

Η κυβέρνηση βάζει χέρι σε αδρανείς καταθέσεις  

 


Πρόσβαση στις λεγόμενες «αδρανείς καταθέσεις» επιθυμεί να αποκτήσει η κυβέρνηση, ενεργοποιώντας ένα κατοχικό διάταγμα του 1942. Πρόκειται για το Νομοθετικό Διάταγμα 1195 του 1942 «περί παραγραφής υπέρ του Δημοσίου καταθέσεων παρά Τράπεζαις και άλλων τινών αξιών και απαιτήσεων», το οποίο προβλέπει ότι οι καταθέσεις σε μετρητά και οι τόκοι τους περιέρχονται οριστικώς στο Δημόσιο εφόσον δεν αναζητήθηκαν από τους δικαιούχους για μια 20ετία. Η ίδια προθεσμία ισχύει και για μετοχές, αλλά και για ομόλογα και άλλα. Αν, δηλαδή, τίτλοι και χρεόγραφα δεν αναζητηθούν επί 20ετία, πηγαίνουν υπέρ του Δημοσίου.
Το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να αναζητήσει λογαριασμούς που συμπλήρωσαν 20ετία ακινησίας το διάστημα από 1/1/1991 έως 31/12/2011 και να βάλει στα δημόσια ταμεία τις αδρανείς καταθέσεις.
Υπάρχουν εκτιμήσεις πως οι αδρανείς τραπεζικοί λογαριασμοί διαθέτουν συνολικά υπόλοιπα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ μέχρι 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσά που, πάντως, δεν τεκμηριώθηκαν ποτέ.    

 

Μας… υιοθέτησε ο Τ. Κουίκ  

 


Παρά το γεγονός ότι στο νομό μας δεν κατέλαβαν έδρα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Ξάνθη βρήκε το… βουλευτή της. «Βροχή» οι ερωτήσεις για την Ξάνθη και κυρίως για τα μειονοτικά θέματα από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Ξάνθη και, απ’ ότι φαίνεται, αυτό που είπε στα μέλη του κόμματος να τον ενημερώνουν για να παρεμβαίνει το εννοούσε! Συνέχεια στις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις δίνει με ερώτηση για τη μειονοτική εκπαίδευση και τις επιλογές φοίτησης των Πομάκων της ορεινής περιοχής, καθώς και για το ζήτημα των μαθητών του Εχίνου, με εμφανές βέβαια την πολιτικο-ιδεολογική χροιά των ΑΝΕΛ.
Ε.Δ.    

 

Δημοψήφισμα για το κάπνισμα  

 


Οι Ελβετοί αποφάσισαν για το κάπνισμα με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και είπαν «όχι» στην απαγόρευση του καπνίσματος σε εστιατόρια και μπαρ.
Η προτεινόμενη απαγόρευση καταψηφίστηκε σε περισσότερα από τα 26 καντόνια της χώρας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Εκτιμήσεις από το σύνολο των περιοχών της χώρας δείχνουν πως 66% ψήφισε κατά της πρωτοβουλίας αυτής και 34% υπέρ.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και μπαρ μπορούν να επιτρέπουν στους πελάτες να καπνίζουν σε ορισμένους χώρους. Σε πολλά καντόνια είχαν εφαρμοστεί αυστηρότεροι κανόνες.
Οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας και οι αντικαπνιστικές οργανώσεις που είχαν προτείνει το δημοψήφισμα ζητούσαν να απαγορευτεί εντελώς το κάπνισμα από τα εστιατόρια και τους χώρους εργασίας, επισημαίνοντας πως η μείωση του παθητικού καπνίσματος θα βελτιώσει την δημόσια υγεία.
Εκεί δεν υπάρχει ΕΕ που να επιβάλει τις πολιτικές της… Πάντως, θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε τι θα έλεγαν οι Έλληνες σε ένα ανάλογο δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου μπορεί να περιείχε και εκπλήξεις.
Περιττό βέβαια να μιλήσουμε για την «κοιλιά» στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα…
Ε.Δ.    

 

Μια νομική προσέγγιση 


 Ο συμπολίτης μας δικηγόρος κ. Ιχσάν Αχμέτ – Κεχαγιά εξ’  αφορμής ρεπορτάζ του «Ε» για το ζήτημα της εγγραφής των 21 παιδιών του Εχίνου, προσεγγίζει το θέμα από νομικής απόψεως. Συγκεκριμένα σε email που μας έστειλε απαντά στην παράγραφο του ρεπορτάζ: «Να υπενθυμίσουμε ότι ο ισχύων νόμος απαγορεύει την εγγραφή των παιδιών στην Α’ δημοτικού αν προηγουμένως δεν έχουν φοιτήσει σε νηπιαγωγείο και υποχρεώνει την παρακολούθηση του προγράμματος προσχολικής αγωγής». Λέει ο κ. Κεχαγιά: «Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Ακριβώς το αντίθετο προκύπτει.  Τόσο με βάση το Σύνταγμα μας όσο και με βάση τους νόμους που διέπουν την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και τα νηπιαγωγεία και το υποχρεωτικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης είναι σαφές ότι η φοίτηση στο δημοτικό σχολείο είναι υποχρεωτική. Η σχετική υπουργική απόφαση αναφέρει ότι όταν δεν προσκομίζεται η βεβαίωση φοίτησης του νηπίου στο νηπιαγωγείο, μετά από αίτηση των γονέων, ο Διευθυντής εκπαίδευσης εγκρίνει υποχρεωτικά την εγγραφή και ενεργοποιεί την διαδικασία για την τιμωρία του γονέα σε περίπτωση που δεν κάνει δεκτούς τους λόγους. Με άλλη απόφαση του υπουργείου ορίζεται ρητά ότι σε κάθε περίπτωση η μη εγγραφή του μαθητή στην πρώτη τάξη, εφόσον αυτό ανήκει εδαφικά εκεί είναι σοβαρή παράβαση καθήκοντος. Εξ’ άλλου πως συνδυάζονται αυτά; Υπάρχει λογική και νομική αντίφαση, δηλαδή είναι σαν να σε υποχρεώνω να σπουδάσεις αλλά να σου απαγορεύει να μπεις στο σχολείο».
– Κρίναμε σκόπιμο να δημοσιεύσουμε την άποψη του κ. Κεχαγιά καθώς αν μην τι άλλο είναι μια νομική επιχειρηματολογία.
Μ.Ξ.    

 

Θετικά βήματα…

 


Παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκε μεγάλος «θόρυβος» με το θέμα της εγγραφής στην Α’ δημοτικού των 21 παιδιών του Εχίνου και ένα θέμα καθαρά εκπαιδευτικό πήρε πολιτικές διαστάσεις η κατάσταση βαίνει σε αποκλιμάκωση. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» από την γραμματεία Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας: «Θα δοθεί από το υπουργείο άμεσα η καλύτερη λύση». Παράλληλα σε θετική κατεύθυνση κινείται και η Συμβουλευτική Θράκης, η οποία σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι τάσσεται υπέρ της δημόσιας εκπαίδευσης των μουσουλμανοπαίδων υπό κάποιους όρους. (αν υπάρχουν νεώτερα θα επανέλθουμε).
Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει διάθεση απ’ όλους να δοθεί μια δίκαιη και σωστή λύση και αυτό είναι πολύ θετικό.
Μ.Ξ.        

 

Ανεξαρτητοποιήθηκε μεν…  


… αλλά παρίσταται ως μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, με την ιδιότητά του ως δημοτικού συμβούλου που επιλέχθηκε για μέλος από το δημοτικό συμβούλιο, ο κ. Απόστολος Αγκόρτσας. Και μπορεί να αντικαταστάθηκε ως αντιδήμαρχος αλλά δεν αντικαταστάθηκε στην Επιτροπή. Πάντως για να καταστήσει σαφή την ….ανεξαρτητοποίησή του επέλεξε να καθίσει στα έδρανα της αντιπολίτευσης μαζί με τον κ. Μαζαράκη και τον κ. Ανταμπούφη. Αλλά αυτά επέλεξε και ο κ. Μούρκας….Τυχαίο ίσως …μάλλον δεν βολευόταν στην απέναντι πλευρά!
Μ.Ξ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…