«Άδειασαν» την Ξάνθη

0
astynomiki_sxoli-empros

«Φιάσκο» με την Σχολή Αστυφυλάκων. Παραμένει Κέντρο Κράτησης. Την απόφαση ανακοίνωσε στους φορείς ο Δ. Σταμάτης

Θα λειτουργήσουν μόνο οι σχολές της Κομοτηνής και του Διδυμοτείχου. Αποχώρησαν εις ένδειξη διαμαρτυρίας οι εκπρόσωποι της Ξάνθης

Σε «φιάσκο» για την Ξάνθη εξελίχθητε η συνάντηση που είχαν οι φορείς της Θράκης με τον υπουργό Επικρατείας κ. Δημήτρη Σταμάτη, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι. Ο υπουργός, πρώην περιφερειάρχης ΑΜΘ,  απλά τους ανακοίνωσε ότι η Σχολή Αστυνομίας της Ξάνθης δεν θα λειτουργήσει φέτος ως σχολή Αστυνομίας αλλά παρατείνεται η λειτουργία της ως Κέντρο Λαθρομεταναστών, ενώ θα παραμείνουν και θα λειτουργήσουν ως Σχολές Αστυνομίας, οι Σχολές της Κομοτηνής και του Διδυμοτείχου. Στην συνάντηση συμμετείχαν από την Ξάνθη ο βουλευτής κ. Αλέξανδρος Κοντός, ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Φώτης Καραλίδης, ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιακνίδης και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης, από την Ροδόπη ο περιφερειάρχης κ. Άρης Γιαννακίδης, ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Πετρίδης, ο πρόεδρος  του ΕΒΕ Ροδόπης κ. Αργυρόπουλος και από  τον Έβρο ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Ντόλιος και οι δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης και ο δήμαρχος Διδυμοτείχου.

Αποχώρησαν οι εκπρόσωποι της Ξάνθης εις ένδειξη διαμαρτυρίας
Στο άκουσμα του …τελεσίγραφου Σταμάτη κεραυνοβολήθηκαν οι  εκπρόσωποι της Ξάνθης και αφού εξέφρασαν την αντίθεσή τους και τη δυσαρέσκειά τους για  την απόφαση αυτή,  κατηγόρησαν την κυβέρνηση και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια για αθέτηση δεσμεύσεων. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Δένδιας δεσμεύτηκε για «προσωρινό μέτρο» και μάλιστα από το βήμα της Βουλής είχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να λειτουργήσουν οι Σχολές Ξάνθης και Κομοτηνής αλλά στην Ξάνθη επεφύλαξε τελικά το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού…»! Κι επειδή ο κ. Σταμάτης …δεν άκουγε κουβέντα οι εκπρόσωποι της Ξάνθης αποχώρησαν εις ένδειξη διαμαρτυρίας τονίζοντας ότι θα υπάρξουν εξελίξεις και ότι ο κόσμος της Ξάνθη δεν πρόκειται να το φάει αυτό …αμάσητο, προειδοποιώντας για κινητοποιήσεις.

Ο  Δημαρχος Ξάνθης καταγγέλλει «συμπαιγνία Ευριπίδη Στυλιανίδη και Ντόλιου εις βάρος της Ξάνθης
Ο δήμαρχος Ξάνθη κ. Μιχάλης Στυλιανίδης λίγο μετά την συνάντηση κατήγγειλε στο «Ε» «συμπαιγνία και προσυμφωνία μεταξύ του υπουργού Ευριπίδης Στυλιανίδη και του βουλευτή τουΠΑΣΟΚ κ. Ντόλιου για να …ρίξουν την Ξάνθη και να ευνοήσουν την Ροδόπη και τον Έβρο: «Ο κ. Σταμάτης μας ανακοίνωσε ότι η Σχολή Αστυνομίας της Ξάνθης φέτος δεν θα δεχτεί εισακτέους αιτιολογώντας το μάλιστα ότι δεν υπάρχουν αρκετοί νεοεισακτέοι στην Ξάνθη. Μας είπε επίσης ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί για ένα ακόμη τρίμηνο ως Κέντρο Λαθρομεταναστών. Αντίθετα από τις Σχολές Αστυνομίας της Θράκης θα λειτουργήσουν της Κομοτηνής και του Διδυμοτείχου και οι Λαθρομετανάστες που υπάρχουν εκεί θα μεταφερθούν σε στρατόπεδο της Άρτας.  Πρόκειται για μια απόφαση άδικη για την Ξάνθη. Πρόκειται για κατάφορη αθέτηση δέσμευσης του υπουργού. Λειτουργούν στην λογική του διαίρει και βασίλευε. Υπήρξε συμπαιγνία και προσυμφωνία μεταξύ Στυλιανίδη και Ντόλιου… για να ευνοηθεί Κομοτηνή και Έβρος εις βάρος της Ξάνθης. Τους προειδοποιήσαμε ότι αυτό δεν θα περάσει έτσι…Ότι θα υπάρξουν εξελίξεις που μπορεί να φτάσουν σε σημείο να γίνουν ανεξέλεγκτες», τόνισε εμφανώς ενοχλημένος ο δήμαρχος. Ξάνθης.

Οι άλλοι έκαναν την πάπια… γιατί τους βόλεψε
Παράλληλα όπως σημείωσε ο κ. δήμαρχος κανείς από τους συναδέλφους του δημάρχους αλλά ούτε ο περιφερειάρχης κ. Γιαννακίδης  πήρε το μέρος των εκπροσώπων της Ξάνθης και δεν μπόρεσαν να αρθρώσουν ούτε μια κουβέντα κατανόησης, γεγονός που δημιούργησε πικρία και απογοήτευση. Ομόθυμη όμως ήταν η  απόφαση και των τεσσάρων και για το λόγο αυτό αποχώρησαν.
Αίσθηση προκαλεί η προειδοποίηση του δημάρχου ότι θα αυτό δεν θα περάσει έτσι και ότι οι εξελίξεις μπορεί να πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας.  Δεδομένου ότι υπήρξαν κάποιες ήπιες αντιδράσεις αρχικά οι οποίες κατευνάστηκαν με τη δέσμευση του Δένδια  ίσως η απόφαση αυτή λειτουργήσει ως «θρυαλλίδα» δυναμικότερων αντιδράσεων προς επιδιωκόμενες και  μη κατευθύνσεις.  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…