Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Εργασιακό 12-09-2012

Εργασιακό 12-09-2012

0

Θέμα 1ο


20 θέσεις εποχικών στο Δήμο Ξάνθης μέσα στο Φθινόπωρο
Δόθηκε έγκριση απομένει να βρεθούν τα κονδύλια    
Εξακόσιες σαράντα έξι θέσεις εποχικού προσωπικού σε 38 Δήμους της χώρας ενέκρινε το υπουργείο Εσωτερικών. Οι θέσεις κατανέμονται σε 22 Περιφερειακές Ενότητες, από τις οποίες την πλειονότητα των θέσεων συγκεντρώνουν οι ακόλουθες:
■Αττική, 180 θέσεις,
■Εύβοια, 79 θέσεις,
■Ηράκλειο, 71 θέσεις, και
■Κορινθία, 47 θέσεις.
Το προσωπικό θα προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας οκτώ μηνών, ωστόσο κώλυμα εμφανίζεται σε συγκεκριμένους Δήμους, λόγω οικονομικών δυσχερειών.
Για το δήμο Ξάνθης εγκρίθηκαν 20 εποχικές θέσεις και αναμένεται μέσα στο Φθινόπωρο να προκηρυχθούν οι θέσεις εποχικού προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, αν τους φτάσουν τα κονδύλια από τα δημοτικά τέλη.  
   
Θέμα 2ο


59 νέες θέσεις στα ΕΛ.ΤΑ Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης
Θέσεις και  στην Ξάνθη    
Eντός των ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί η προθεσμία για αιτήσεις στον νέο διαγωνισμό των Ελληνικών Ταχυδρομείων Aνατολικής Μακεδονία – Θράκης, τα οποία θα προκηρύξουν 59 θέσεις εποχικού προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, διάρκειας τεσσάρων και οκτώ μηνών. Οι θέσεις κατανέμονται στις ειδικότητες:
-ΔΕ Διανομέων, 36 θέσεις με οκτάμηνη απασχόληση,
-ΔΕ Εσωτερικής Εκμετάλλευση, 19 θέσεις με οκτάμηνες συμβάσεις, και
-ΔΕ Οδηγών, τέσσερις θέσεις, εκ των οποίων δύο με συμβάσεις διάρκειας οκτώ και δύο με συμβάσεις διάρκειας τεσσάρων μηνών.
Τα Καταστήματα που θα στελεχωθούν είναι τα εξής: Μονάδες Διανομής Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης και Κομοτηνής, Κέντρο Διαλογής Αλεξανδρούπολης, και τα Κεντρικά Καταστήματα Δράμας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης. Προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν, επίσης, στα Καταστήματα
Προσοτσάνης, Κάτω Νευροκοπίου, Καλαμπακίου, Δοξάτου, Θάσου, Χρυσούπολη, Ελευθερούπολης, Μουσθένης, Nέας Περάμου, Νικησιανής, Λιμεναρίων, Σταυρούπολη, Σαππών, Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Μεταξάδων.
Αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση: ΕΛΤΑ ΑΕ, Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ΤΘ 1241, ΤΚ 651 10, Καβάλα, με την ένδειξη “Για την Ανακοίνωση ΣΟΧ 2 5/2012”.  

           
Θέμα 3ο


2.611 συμβασιούχοι για ΚΑΠΗ – παιδικούς σταθμούς
Διαγωνισμοί- εξπρές για κάλυψη των αναγκών    
Αίτημα πρόσληψης 2.611 συμβασιούχων υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων σε δήμους  όλης της χώρας υπέβαλε το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να μην καταρρεύσουν κοινωνικές δομές των OTA όπως οι Παιδικοί Σταθμοί και τα ΚΑΠΗ λόγω έλλειψης προσωπικού.
Το αίτημα υποβλήθηκε προς έγκριση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου στη συνέχεια να ανάψει το «πράσινο φως» από το υπουργείο Οικονομικών. Δεδομένου ότι η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω ΕΣΠΑ, αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως μέσα στην εβδομάδα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εγκρίσεων και κατανομής των θέσεων ανά δήμο.  
Προσλήψεις στους παιδικούς σ’  όλους τους δήμους
Από το σύνολο των θέσεων οι 1.664 θα καλύψουν τις ανάγκες των Παιδικών Σταθμών με το κατάλληλο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ενώ οι υπόλοιπες 947 αφορούν κενά που υπάρχουν σε ΚΑΠΗ και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς δήμων.
Την επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού για τους Παιδικούς Σταθμούς -και με 11μηνες συμβάσεις εργασίας- ζητούν επιτακτικά οι δημοτικές αρχές αλλά και το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, που βλέπει να καθυστερεί η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για τα βρέφη και τα νήπια.
Μετά μάλιστα και την πρόσφατη ανακοίνωση για αύξηση των παιδιών που θα στεγαστούν στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς κατά 18.000 θέσεις, οι κατά τόπους Αποκεντρωμένες Διοικήσεις πραγματοποιούν «αγώνα δρόμου» προκειμένου να γνωστοποιήσουν τις ανάγκες τους στο υπουργείο και να ενισχυθούν με προσωπικό σε αυτόν τον νέο κύκλο προσλήψεων που θα ξεκινήσει έως το τέλος του μήνα.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι συγκεκριμένες προσλήψεις θα πρέπει να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα και να προωθηθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν οι Σταθμοί και να υποδεχτούν τα επιπλέον παιδιά μέσα στον Σεπτέμβριο.
Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν αφορούν κυρίως τις ειδικότητες: ΠΕ Νηπιαγωγών, ΤΕ Βρεφονηπιοκόμων, ΔΕ Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων-Παιδοκόμων, ΔΕ Μαγείρων, ΥΕ Τραπεζοκόμων, ΥΕ Εργατών και ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας.  
Οι ανάγκες των ΚΑΠΗ
Όσον αφορά τα ΚΑΠΗ, το πρόβλημα με τις ελλείψεις προσωπικού είναι διαρκές και έχει ως αποτέλεσμα πολλά από αυτά να λειτουργούν πλέον μόνο τις πρωινές ώρες.
Το προσωπικό που εργάζεται εκεί είναι κατά κύριο λόγο με συμβάσεις μέσω κοινοτικών προγραμμάτων, με αποτέλεσμα να χρειάζεται κάθε χρόνο η επαναπροκήρυξη των θέσεων προκειμένου να καλυφθούν τα κενά.
Η στελέχωση των ΚΑΠΗ περιλαμβάνει τις βασικές ειδικότητες του Κοινωνικού Λειτουργού, του Οικογενειακού Βοηθού και του προσωπικού καθαριότητας.
Επιπροσθέτου περιλαμβάνει και τις ειδικότητες του Ιατρού, του Ψυχολόγου, του Νοσηλευτή ή Επισκέπτη Υγείας, του Φυσικοθεραπευτή και του Εργοθεραπευτή.            

Θέμα 4ο


Τα προσόντα σε 10 ειδικότητες για τις θέσεις στους παιδικούς σταθμούς    
Τα προσόντα σε δέκα βασικές ειδικότητες των 2.611 νέων θέσεων εργασίας στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΑΠΗ των δήμων είναι τα ακόλουθα:
■ΠΕ Νηπιαγωγών
Πτυχίο ή δίπλωμα Παιδαγωγικού τμήματος Νηπιαγωγών ή Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία ή Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ή Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική ηλικία ή Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία ή Παιδαγωγικού Νηπιαγωγών ή Επιστημών τα Προσχολικής Aγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού ή Παιδαγωγού Προσχολικής Εκπαίδευσης ή Eιδικής Αγωγής με κατευθύνσεις: α) Νηπιαγωγού είτε β) Παιδαγωγού Προσχολικής Εκπαίδευσης ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) ΑΕΙ ” Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή  αλλοδαπής αντίστοιχα ειδικότητας.
■ΤΕ Βρεφονηπιοκόμων
Πτυχίο ή δίπλωμα Τμήματος Βρεφονηπιοκομίας ΤΕΙ ή Προσχολικής Αγωγής ΤΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) ΤΕΙ ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ή δίπλωμα ΤΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής αντίστοιχης ειδικότητας ή το ομώνυμο ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ΚΑΤΕΕ ή ισότιμος τίτλος της ημεδαπής ή αλλοδαπής αντίστοιχα ειδικότητας.
■ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών
Πτυχίο ή δίπλωμα Kοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα
ΠΣΕ (ΤΕΙ) ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ή δίπλωμα ΤΕΙ ή ΠΣΕ (ΤΕΙ) της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής αντίστοιχα ειδικότητας ή το ομώνυμο ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ΚΑΤΕΕ ή ισότιμος τίτλος της ημεδαπής ή αλλοδαπής αντίστοιχης ειδικότητας και άδεια άσκησης επαγγέλματος κοινωνικής Εργασίας ή Κοινωνικού Λειτουργού.  
■ ΤΕ Φυσικοθεραπευτών
Πτυχίο ή δίπλωμα τμήματος Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) ΤΕΙ ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ή δίπλωμα ΤΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής αντίστοιχης ειδικότητας ή το ομώνυμο ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ΚΑΤΕΕ ή ισότιμος τίτλος της ημεδαπής ή αλλοδαπής αντίστοιχης ειδικότητας, καθώς και άδεια άσκησης επαγγέλματος Φυσικοθεραπευτή (ΤΕ) και ταυτότητα μέλους του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών (ΠΣΦ), η οποία να είναι σε ισχύ.
■ ΔΕ Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων
Πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων-Παιδοκόμων ή Βοηθών Βρεφοκόμων ή Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων ή Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης ή Επιμελητών Πρόνοιας ή Κοινωνικών Φροντιστών ή Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών με Ειδικές Aνάγκες ή αντίστοιχο πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος των παρακάτω σχολικών μονάδων: ΙΕΚ ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου ή Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή Σχολής Μαθητείας του ΟΑΕΔ του Ν. 1346/88 ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής αντίστοιχης ειδικότητας.          

Θέμα 5ο  


ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ    
Ένας Μηχανικός παραγωγής στη «Ροδόπη»  
Μία θέση επιθυμεί να καλύψει μία από τις πιο ισχυρές βιομηχανίες, η «Βιομηχανία Γάλακτος Ξάνθης ΑΕ Ροδόπη», η οποία ιδρύθηκε το 1963 και τα τελευταία δύο χρόνια έχει εντάξει στο δυναμικό της 22 νέους συνεργάτες.
Η θέση αφορά Χημικό Μηχανικό ή Μηχανικό Παραγωγής & Διοίκησης, ενώ όσοι επιθυμούν να καλύψουν τη θέση μπορούν να αποστέλλουν τα βιογραφικά τους στο email: info@rodopi-sa. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται επαρκώς στην ηλεκτρονική σελίδα της εταιρείας www. rodopi-sa.gr.      

Θέμα 6ο  


Εξωτερικοί συνεργάτες στο ΤΕΙ Καβάλας  
Επτά εξωτερικούς συνεργάτες θα προσλάβει το ΤΕΙ Καβάλας (ΕΛΚΕ) για τις ανάγκες των εργαστηρίων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «MSc in Oil & Gas Technology». Πιο αναλυτικά, θα προληφθούν: ένα άτομο για Παροχή Υπηρεσιών και Μελετών Ηλεκτρολόγου Μηχανικού Τεχνολογίας εκπαίδευσης τέσσερις Χειριστές Ποροσιμέτρων, Λογισμικού Μηχανικής Πετρελαίου, Μικροσκοπίων και Proteomics, ενώ μια θέση θα καλυφθεί από έναν Επιστάτη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στο τηλ.: 2510-462337.    

   
Θέμα 7ο


Στο -15% ο δείκτης απασχόλησης  
Manpower: Περαιτέρω εξασθένηση της αγοράς εργασίας βλέπουν οι εργοδότες  
Περαιτέρω μειώσεις στον αριθμό των ατόμων που απασχολούν αναμένουν οι Έλληνες εργοδότες, κατά το Δ’ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας για τις προοπτικές απασχόλησης της Manpower.
Καθώς το 65% των εργοδοτών δεν προβλέπουν κάποια μεταβολή στον αριθμό των εργαζομένων, το 9% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των ατόμων που απασχολούν και το 25% μείωση οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης διαμορφώνονται στο -16%. Λαμβάνοντας υπόψη τις εποχικές διακυμάνσεις ο δείκτης των συνολικών προοπτικών απασχόλησης για το διάστημα Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2012 διαμορφώνεται στο -15%, διατηρώντας το αρνητικό του πρόσημο για 11ο συνεχόμενο τρίμηνο.  
Τα στοιχεία της έρευνας
Η Έρευνα της Manpower για τις προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα διεξάγεται από ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών, μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα εργοδοτών (750 για το Δ’ τρίμηνο του 2012) του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, από το σύνολο των τομέων της εθνικής οικονομίας.
Ο δείκτης παραμένει σχετικά σταθερός σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά εμφανίζει μείωση της τάξης των 3 ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Εξετάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας προκύπτει ότι οι εργοδότες και στους 9 τομείς αναμένουν ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους ο αριθμός των ατόμων που απασχολούν θα μειωθεί. Μεγαλύτερες μειώσεις αναμένονται στον κλάδο του Τουρισμού, όπου ο δείκτης των συνολικών προοπτικών απασχόλησης κατρακυλά στο -29%. Εξέλιξη του Δείκτη Προοπτικών Απασχόλησης στην Ελλάδα «Η εικόνα της απασχόλησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ελλήνων εργοδοτών, παραμένει ζοφερή για 11ο συνεχόμενο τρίμηνο. Οι δραματικές επιπτώσεις της κρίσης χρέους στην τοπική αγορά μεγεθύνονται από την οικονομική αβεβαιότητα, που πλέον χαρακτηρίζει έντονα και την ευρύτερη περιφέρεια της Ευρώπης.  
Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας
Οι εργοδότες και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας προβλέπουν μείωση του αριθμού των απασχολούμενων κατά τους επόμενους τρεις μήνες. Οι δυσμενέστερες προοπτικές αναφέρονται στον τομέα του Τουρισμού, όπου οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται στο -29%, και στον τομέα των Κατασκευών, με Προοπτικές της τάξης του -21%. Δυσοίωνο είναι το κλίμα στον τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών και στον τομέα Δημόσιο & Κοινωνικές Υπηρεσίες, όπου οι προοπτικές καταγράφονται στο -18% και -17% αντίστοιχα. Οι προοπτικές στον τομέα Χονδρικού & Λιανικού Εμπορίου ανέρχονται σε -16% και στον τομέα της Μεταποίησης σε -14%.
Προοπτικές Απασχόλησης Δ’ Τριμήνου 2012 – Ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας
Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η απασχόληση αποδυναμώνεται σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι εργοδότες στον τομέα του Τουρισμού αναφέρουν απότομη μείωση της τάξης των 25 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι Προοπτικές του τομέα Μεταφορών & Επικοινωνιών μειώνονται κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Οι τομείς στους οποίους ο δείκτης των Προοπτικών Απασχόλησης εμφανίζει βελτίωση είναι: Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις (αύξηση 5 ποσοστιαίων μονάδων), Εμπόριο (αύξηση 4 ποσοστιαίων μονάδων), Μεταποίηση και Κατασκευές (αύξηση 2 ποσοστιαίων μονάδων).  
Μείωση κατά 4 μονάδες στη Β. Ελλάδα
Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ο δείκτης των συνολικών προοπτικών απασχόλησης καταγράφεται μειωμένος σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Η σημαντικότερη μείωση, 18 ποσοστιαίων μονάδων, αναφέρεται στον τομέα του Τουρισμού, ενώ οι εργοδότες τόσο στον τομέα της Γεωργίας όσο και στον τομέα Δημόσιο & Κοινωνικές Υπηρεσίες αναφέρουν μείωση των προοπτικών κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες. Ο δείκτης ανακάμπτει σε τέσσερις τομείς, με αξιοσημείωτη την ενίσχυσή του κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα των Χρηματοοικονομικών και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις.  
Συγκρίσεις ανά Γεωγραφική Περιοχή
Οι εργοδότες και στις δύο περιφέρειες αναφέρουν δυσοίωνες προοπτικές προσλήψεων για το ερχόμενο τρίμηνο. Στη Βόρεια Ελλάδα, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε -17%, ενώ οι προοπτικές για την Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής καταγράφονται στο -14%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι Προοπτικές είναι μειωμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ παραμένουν στα ίδια επίπεδα στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, τα σχέδια προσλήψεων είναι εξασθενημένα και στις δύο περιφέρειες. Οι προοπτικές για τη Βόρεια Ελλάδα μειώνονται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αναφέρεται μείωση 2 ποσοστιαίων μονάδων στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εργασιακό, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Δύο προσλήψεις στον δήμο Ξάνθης Δίμηνες συμβάσεις για το Τμήμα Πρασίνου Ο Δήμος Ξάνθης ανα…